1 / 5

Birourile din Brasov

Stocul modern de birouri din Brasov este estimat la 93.000 mp de spatii clasa A si B, adica circa 4% din totalul stocului de birouri din Bucuresti. Daca sunt incluse si cladirile clasa C, stocul de birouri din Brasov ajunge la 115.000 mp. 38% din stocul de birouri clasa A si B este in centrul civic al orasului si pe Calea Bucuresti.

birouri brasov

Cele mai mari proiecte de birouri din Brasov sunt Coresi Business Park, reconversia fabricii Tractorul, dezvoltat de Ascenta Management si Brasov Business Park, dezvoltat de Ravensdale Investimenst.

Ascenta a inceput reconversia cladirilor in 2008, si a demarat faza a doua a proiectului care va include doua cladiri cu o suprafata totala de 18.000 mp. Prima cladire va fi livrata in al doilea trimestru din 2016.

Brasov Business Park cuprinde 21.000 de mp de birouri. A doua faza a proiectului este inca in stand-by, arata raportul CBRE.

"Pe termen scurt si mediu, raportul dintre cererea si oferta de spatii de birouri este in echilibru, insa pe termen lung si odata cu atingerea unei mase critice de resurse umane inalt calificate si a unei infrastructuri de afaceri de calitate, ne asteptam sa creasca substantial cererea de spatii de birouri de clasa A’’, este de parere Silviu Savin - partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park Brasov.

Chiriile cerute pentru spatiile de birouri de clasa A sunt stabile, ramanand in jurul valorilor de 10-12 euro pe mp lunar, in timp ce pentru cladirile clasa B se cere o chirie de 8-10 euro pe mp/luna.

Oficialii CBRE Romania noteaza insa ca dezvoltatorii sunt flexibili in a oferi facilitati in functie de termenele si valoarea totala a contractelor, astfel chiriile efective nete pot ajunge sa fie mai mici cu 15-25%.

Un service charge tipic pentru o cladire clasa A variaza intre 2 si 4 euro pe mp lunar si taxa pentru un loc de parcare este in jurul a 40-60 euro pe luna pentru un spatiu interior si 20-30 euro pe luna pentru unul exterior.

Cererea de spatii de birouri din Brasov este generata in special de sectorul financiar-bancar, BPO-uri si companii farmaceutice. Anul acesta, pe piata din Brasov s-au tranzactionat 11.300 mp de birouri, 27% din suprafata fiind acoperita de extinderi si cerere noua.

Rata de neocupare pentru cladirile A si B din Brasov este de circa 12%. Cele mai semnificative schimbari in rata de neocupare sunt determinate de zona periferica, aproape jumatate din rata de neocupare fiind generata de un proiect.

Sursa tabel: CBRE Romania

Sursa foto: CoresiBusinessPark

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri