1 / 4

Atacul mallurilor: multe au fost si din nou se inmultesc in unele orase

In perioada boomului imobiliar sa ai 4-5 sau chiar mai multe proiecte de centre comerciale intr-un oras era la ordinea zilei. Criza a facut insa o curatenie generala pe acest segment: de la falimente, la proiecte din care nu a ramas decat un PUZ prafuit si un teren neutilizat.


Ultimii doi ani au adus in piata o euforie similara in unele orase, cu diferenta ca orasele targhetate sunt doar poli urbani mari si slab dezvoltati pe partea de stoc de spatii moderne de retail. Ce se intampla cu proiectele anuntate?

Asaltul mallurilor in Brasov


Finalul lui 2013-inceputul lui 2014 a adus in Brasov 4 proiecte de centre comerciale, toti dezvoltatorii mizand pe subdezvoltarea pietei de retail din oras asociata cu puterea de cumparare mare.


Un singur proiect din cele 4 a fost construit. Studiile Immochan, dezvoltatorul care a si finalizat investitia anuntata, aratau ca necesarul de spatii din oras este de 50.000-55.000 mp de spatii de retail. Proiectul deja finalizat a livrat in galeria comerciala circa 32.000 mp de retail, prin urmare in oras ar mai putea fi construit inca un centru comercial.


Dupa aparitia proiectului Coresi, in joc pe piata din Brasov a mai intrat si un nou dezvoltator, AFI Europe, care a preluat terenul Cora. AFI Europe va construi un centru comercial de 45.000 mp in oras.

Malluri in Timisoara


2015 a adus un nou oras in vizorul dezvoltatorilor de malluri, Timisoara, din acelasi considerente din care cu un an inainte a fost luat in considerare Brasovul ca oras cu potential mare de investitii.


Din nou, consultantii atrag atentia ca, desi este loc pentru dezvoltarea de noi spatii, finalizarea tuturor proiectelor anuntate ar duce la o triplare a densitatii, adica o crestere nesustenabila. Prin urmare, finalizarea tuturor celor 4 proiecte care includ spatii de retail ar aduce o supraaglomerare. In acest context, dezvoltatorii au de purtat o lupta importanta pentru pozitia dominanta, iar riscul abandonarii sau schimbarii destinatiei este de luat in calcul.


Recent, Iulian Dascalu, omul de afaceri care controleaza grupul Iulius, unul din cei mai importanti dezvoltatori imobiliari din piata, declara ca in orasele in care este prezent doar 10-15% din proiectele anuntate se vor concretiza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri