Fondurile de investitii asteapta alegerile guvernamentale

Fondurile de investitii asteapta alegerile guvernamentaleCEO-ul QCM afirma ca, in prezent, pe piata se simte un sentiment de incertitudine, care se va sfarsi in luna noiembrie, cand vor fi alegeri guvernamentale, fapt ce ar putea influenta evolutia pietei.

„Pana la sfarsitul anului 2008 vor exista tatonari din partea unor fonduri de investitii din Marea Britanie, Grecia si Statele Uite, insa pana la noile alegeri probabil niciunul nu va misca un deget. Alegerile pot schimba piata imobiliara, pentru ca daca se consolideaza PD-ul este o afacere, iar daca este ales PSD-ul este cu totul alta afacere. Trebuie sa stii cine este stapanul, asa este peste tot in lume”, ne-a spus Andrei Apetrei.

Potrivit acestuia, alegerile din luna noiembrie i-ar putea afecta si pe cei care investesc acum in zona de sud a Bucurestiului, atrasi de ideea noului aeroport.

„Daca noul guvern va spune ca nu facem aeroportul acolo, pentru ca nu este fiabil, toti cei care au investit in sudul Capitalei vor pierde”, a afirmat oficialul QCM.

In opinia sa, principalul dezavantaj in Romania ramane infrastructura slab dezvoltata, motivul fiind coruptia exagerata din acest domeniu.

"Le recomand clientilor sa investeasca in Albania"

"Le recomand clientilor sa investeasca in Albania"QCM activeaza atat pe piata consultantei, cat si pe cea a constructiilor si a dezvoltarilor imobiliare, Adnana Residence fiind principalul proiect rezidential al acestora, situat in nord-vestul Bucurestiului. Pe partea de consultanta, insa, managerul companiei este mai pesimist.

“S-a terminat cu acele tunuri imobiliare in care puteai face profit de 200-300% din speculatii de terenuri, din cumpararea angro a 50-100 de apartamente sau a unui proiect imobiliar, dupa care asteptai un an sau doi pentru revanzare cu profit de 50-100%”, ne-a explicat Andrei Apetrei.

Potrivit acestuia, acum speculatiile vor urma in Albania, in Moldova si in Ucraina, pentru ca acestea sunt piete emergente.

„In acest moment, nu dau clientilor nici un sfat pentru investitiile cu risc mare, cum este Moldova sau Ucraina, insa pot sa-i sfatuiesc sa investeasca in Albania, unde le estimez un profit de peste 100%”, a afirma seful QCM, care garanteaza pentru investitorii din Romania un profit de cel mult 40%.

„In general, suntem foarte pesimisti in consultanta imobiliara, deoarece piata isi spune cuvantul, iar noi nu lucram decat cu valori simtite. Au fost vremuri mai bune, in care se putea face profit si de 100-200%, insa intr-o economie care incepe sa se maturizeze, profitul nu poate fi mai mare de 30-40% decat in cazuri extreme”, a declarat Apetrei.

Exista semnale ca piata isi revine din aceasta luna

Exista semnale ca piata isi revine din aceasta lunaAndrei Apetrei este de parere ca piata imobiliara nu stagneaza, ci se misca, doar ca investitori sunt mult mai prudenti. Exista insa semnale ca din luna septembrie piata isi revine, iar companiile multinationale au inceput sa caute terenuri.

„Investitorii nu sunt speriati, pentru ca un investitor nu se sperie si nu se cearta niciodata. In business, nu exista exista a te speria, a te certa sau a te bucura foarte mult. Este doar un busines pe care trebuie sa-l duci cu profesionalism pana la capat”, afirma Apetrei.

Managerul QCM crede ca nu poate exista o cadere a pietei efective, ci o incetinire sau o relansare. In acest moment, piata imobiliara din Romania este la maturizare si nu prezinta simptomele unei caderi.

„Am asistat la caderea pietei in Marea Britanie, in urma cu trei ani. Si acum este din nou o cadere, dar acum trei ani a cazut si apoi si-a revenit. Simptomele unei caderi sunt razboiul, foametea si cutremurele. Dar totul se reconstruieste in cinci-sapte ani. In America, de exemplu, vin tornade peste tornade si demoleaza orase intregi, precum Luisiana, dar totul se reconstruieste”, explica Andrei Apetrei.

Un alt factor care poate schimba piata imobiliara il reprezinta oamenii foarte bogati din Romania, ale caror pareri au ecou si influenteaza viata politica, iar aceasta la randul ei influenteaza piata imobiliara.

Tinta QCM pentru 2008: Afaceri de 5 mil. euro

Tinta QCM pentru 2008: Afaceri de 5 mil. euroDupa ce in anul 2007 QCM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, cu o rata de profit de 55%, pentru anul acesta compania estimeaza afaceri de cinci milioane de euro.

„Primul proiect pe care l-am inceput este Adnana Residence si am avut ca target segmentul premium-lux, pentru ca acest segment de piata nu era acoperit complet. Investitia este de aproape 2,4 milioane de euro, dintre care 300.000 de euro este finantarea de la banca. Mai avem un teren in Delta Dunarii, unde vom dezvolta o pensiune turistica si aceasta va fi un proiect 100% ecologic”, ne-a spus Apetrei.

Adnana Residence este situat in cartierul Buftea si va fi livrat in trei faze - noiembrie si decembrie 2008, si martie 2009. Preturile de vanzare sunt cuprinse intre 1.400-1500 euro/m.p., iar compania estimeaza o rata de profit de 30%.

„Dupa ce terminam Adnana, mai avem cateva terenuri in zona de nord, pe care intentionam sa dezvoltam tot rezidential. Nu ne vom orienta spre segmentul office, insa este posibil sa trecem pe industrial, aici sfatuindu-ne cu echipa de arhitecti cu care lucram, respectiv casa de arhitectura Razvan Pintilie”, a mentionat managerul QCM.

Conceptul QCM a fost lansat in Marea Britanie ca un business de familie, de catre Andrei Apetrei si fiul sau, Alexandru Apetrei, fiind in prima faza un web site. Ulterior, QCM s-a diversificat, iar acum are in jur de 50 de angajati.

„M-am intors in Romania in urma cu trei ani, deoarece a existat o oportunitate in nivelul impozitarii. In Marea Britanie, acesta ajunge la 50-55%, pe cand in Romania, 16% reprezinta doar o mica parte a plus-valorii pe care o poti crea. Prin urmare, tu, ca si investitor, ramai cu foarte multi bani”, a incheiat Andrei Apetrei.