Mordechay Zisser pluseaza inca 2 mld. euro pe Romania

Mordechay Zisser pluseaza inca 2 mld. euro pe RomaniaZisser, in varsta de 53 de ani, este presedintele grupului Europe Israel, care controleaza mai multe firme din domeniile imobiliare, IT si piata financiara, fiind totodata unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Israel.

Cu un plan de dezvoltare de circa 15 proiecte comerciale pe piata locala in urmatorii ani, israielenii de la Plaza Centers sunt unii dintre cei mai mari dezvoltatori din real-estate-ul romanesc. Dupa ce au anuntat pana acum investitii de 750 milioane de euro, actionarii Plaza Centers ridica miza pentru piata imobiliara autohtona: pentru urmatorii trei ani, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucuresti a bugetat inca 2 miliarde de euro pentru investitii in Romania. “Prin aceasta investitie vom crea zeci de mii de locuri de munca, insa totul va depinde de birocratia municipalitatilor din tara”, spune Mordechay Zisser.

Plaza Centers a intrat pe piata romaneasca la finele anului 2006 , cel mai important proiect fiind complexul Casa Radio, realizat in parteneriat cu statul roman. Valoarea lucrarilor este estimata la circa 600 de milioane euro. Compania Plaza Centers detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, dezvoltatorul proiectului, statul are o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk.

“Suntem inca la inceput cu proiectul Casa Radio, inca lucram la infrastructura, insa dupa ce vom obtine toate aprobarile, vom lucra 7 zile pe saptamana pentru dezvoltarea proiectului, astfel incat sa terminam constructia in trei-patru ani”, spune Zisser, care adauga ca numai acest proiect va genera aproximativ 10.000 de locuri de munca.

Mordechay Zisser nu poate estima inca un randament final pentru investitia in Casa Radio, mai ales ca acesta poate varia in timp, intrucat preturile de constructie vor cunoaste o tendinta de scadere. “Ma astept ca pretul otelului sa scada, deoarece Jocurile Olimpice s-au incheiat si numarul proiectelor dezvoltate in Asia este in scadere. De asemenea, incepand cu anul viitor, si preturile la lemn, alumininiu si sticla vor fi pe un trend descendent”, spune Zisser.

Doar in dezvoltarea a sapte proiecte in Romania, Plaza Centers va investi 290,4 milioane de euro si estimeaza ca va obtine din vanzarea acestora venituri de 410,6 milioane de euro, potrivit unui raport financiar publicat in luna martie de companie.

Zisser aduce o fabrica din SUA si mizeaza pe asigurari

Zisser aduce o fabrica din SUA si mizeaza pe asigurariMiliardarul Mordechay Zisser nu investeste doar in piata imobiliara. Israelianul controleaza grupul Elbit Medical Imaging, din care fac parte atat Plaza Centers si Elcint, cat si InSightec, o companie detinuta alaturi de GE Capital Equity Holdings, o divizie a General Electric MediTech Advisors LLC.

InSightec dezvolta aplicatii in domeniul medical, compania realizand o tehnologie numita ExAblate 2000, o metoda nechirurgicala de a distruge tumorile prin bombardarea lor cu ultrasunete.

“Vrem sa mutam in Romania o fabrica InSightec din Statele Unite.
Avem o echipa de specialisti care scaneaza 5-6 locatii din Romania, din care vom alege una unde vom crea in jur de 400 de locuri de munca”, a declarat Mordechay Zisser.

De asemenea, compania israeliana Elbit Medical a anuntat ca va investi 17,8 milioane de dolari in Clal Asigurari, subsidiara locala a grupului israelian Clal.

Astfel, Elbit va participa la o majorare de capital a societatii CIE Holdings BV, inregistrata in Olanda, care detine Clal Romania.

In urma acestei operatiuni, Elbit va controla 50% din CIE, respectiv din subsidiara Clal de pe piata locala.

Clal Insurance Enterprises Holding Ltd a fost autorizata la finalul lui 2006 de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), sa vanda polite de asigurare pe teritoriul Romaniei, prin intermediul subsidiarei sale, Clal Asigurari-Reasigurari, al carei sediu central a fost stabilit la Bucuresti. Subsidiara Clal din Romania dispune de 140 de angajati si de 41 de sucursale pe intreg teritoriul Romaniei, investitia totala fiind de opt milioane de dolari.

Mordechay Zisser: Romanii nu erau receptivi la intentiile investitorilor straini

Mordechay Zisser: Romanii nu erau receptivi la intentiile investitorilor strainiMordechay Zisser aduce in discutie istoria mediului de afaceri din Romania si noteaza cum, in urma cu 15-20 de ani, statele din regiune au inceput sa avanseze din punct de vedere economic, iar Romania era cu mult in urma acestora. “Tari ca Cehia, Polonia, Ungaria captau majoritatea investitiilor, in timp ce in Romania lucrurile avansau mai incet”, spune Zisser, care isi aminteste ca in 2000, anul in care a venit in Romania, romanii nu erau foarte receptivi si primitori fata de investitorii straini. “Acestia nu erau bineveniti. In acele vremuri, covorul rosu era intins pentru investitorii straini doar in tari ca Polonia sau Cehia. Anul 2000 a fost al schimbarii in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de investitorii mari”, adauga miliardarul israelian.

Zisser a revenit in Romania cu ocazia deschiderii de ieri a Radisson SAS Hotel Bucharest, care cu cele 424 de camere este cel mai mare hotel de cinci stele din Romania, in urma unei investitii de 70 milioane euro. Proprietarul celui mai mare hotel de cinci stele din Romania este BEA Hotels, care face parte din grupului israelian Elbit Medical.

Chiar daca inainte de a investi in proiectul Radisson, fostul Hotel Bucuresti, a gasit “1.200 de angajati nemotivati, tristi, prost platiti, care lucrau intr-o atmosfera melancolica in hotel, cu o rata de ocupare de 25%”, Zisser crede in potentialul pe care Romania il are in prezent: “Sa nu uitam ca Romania are mai mult de 20 de milioane de locuitori, in timp ce Ungaria are doar 10 milioane. Romania nu are inca recunoasterea corecta in mediul international al investitiilor”, enunta Zisser.

Acesta subliniaza ca a avut nevoie de opt ani pentru a se familiariza cu birocratia din Romania, pe care a intalnit-o chiar in organizarea fostului Hotel Bucuresti. "Majoritatea investitorilor straini care au venit in Romania s-au lovit de problemele birocratice, insa salvarea a venit si de la tinerii angajati, care astazi sunt mai motivati decat fostii salariati”, mai spune miliardarul.

Hotelul Radisson SAS are aproximativ 400 de angajati, dintre care doar 8 expati, iar managerii celui mai mare hotel de cinci stele din tara estimeaza ca vor ajunge la break-even in 2009.

Zisser: Criza financiara va mai continua in Statele Unite

Zisser: Criza financiara va mai continua in Statele UniteIn opinia lui Mordechay Zisser, Romania are nevoie de mai multe centre comerciale fata de cate sunt in prezent. “Nu toate mall-urile care se vor lansa in urmatorii doi, trei ani se vor potrivi cu nevoile consumatorilor din tara”, spune miliardarul, care sugereaza ca nu este un moment potrivit, mai ales in urmatoarele luni, pentru a lua decizii importante ori pentru a trage multe concluzii.

“Suntem in plina criza pe plan mondial. In trecut, majoritatea crizelor au inceput in real-estate si au continuat in sectorul financiar. In prezent, acestea isi au radacinile in segmentul bancar, care se propaga in piata imobiliara”, explica Zisser.

Acesta remarca cum criza s-a mutat in asigurari si se asteapta ca aceasta sa se translateze si in randul bancilor comerciale.

“Mi-e teama ca urmeaza la rand cel putin cateva nume mari dintre bancile comerciale americane – si atunci va fi testul suprem de consecventa si fermitate al FED-ului. Practic, asistam acum la o cursa contra-cronometru de recalibrare bilantiera intre bancile lumii si, din pacate, nu pot fi toate castigatoare atunci cand se va trage linie”, afirma recent, intr-o discutia cu Wall-Street, Doru Lionachescu, fondatorul casei de investitii Capital Partners.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a aprobat de curand o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului.

Criza creditelor va ajunge si in Romania

Mordechay Zisser crede ca Romania va fi afectata de criza internationala. “In primul rand, vom vedea un credit crunch (criza creditelor), companiile nu isi vor mai putea plati creditele luate de la banci, apoi angajatii vor fi concediati”, spune miliardarul, care considera insa ca acest scenariu va reprezenta si o oportunitate pentru compania pe care o detine.

“De fiecare data cand am vrut sa cumparam terenuri in Romania, preturile erau anormale. In orase ca Bacau, terenurile ajungeau sa fie de trei ori mai scumpe decat in Bucuresti. Preturile se vor aseza pe fondul crizei, iar companiile mari vor avea oportunitatea de a face mai multe investitii”, explica Zisser.

Zisser a confirmat ca Plaza Centers are o situatie financiara sigura, in special datorita faptului ca lucreaza de 50 de ani cu aceleasi banci.

“Ma felicit ca nu am investit in Statele Unite. In urma cu cinci ani, chiar am spus intr-un interviu ca urmeaza o mare furtuna pe piata financiara si in real-estate american. Peste jumatate de an, preturile din Statele Unite vor fi si mai mici. Nu suntem la capatul tunelului”, spune Zisser.

Premierul Tariceanu considera recent ca situatia de pe piata financiara din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive, argumentand ca activele imobiliare din SUA se vor ieftini si ar putea deveni astfel accesibile pentru cumparatorii romani.

Remarca a generat o gluma din partea unui ministru aflat alaturi de premier, care a comentat ca romanii ar putea cumpara sediul Lehman Brothers, banca de investitii din Statele Unite care a fost declarata luni falimentara.

Miliardarul israelian a comentat si faptul ca multi dezvoltatori din Romania au obtinut credite foarte mari din partea bancilor locale, pentru a finanta activitatea de constructie. "Nu pot sa spun ca toate creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari din Romania sunt corecte, insa sugerez sa lasam economia libera sa isi faca treaba. A acorda un credit in mod gresit reprezinta o parte a jocului”, spune Zisser, care da exemplul companiei sale, ce, in urma cu doi ani, a cumparat un teren in Budapesta pentru a construi al 36-lea centru comercial intr-un oras cu doua milioane de locuitori, pentru ca apoi sa il vanda pentru 420 milioane de euro, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

“Doua centre comerciale din jurul nostru au dat faliment. Acestea sunt regulile jocului si cei care iau credite isi asuma niste riscuri”, opineaza Zisser. Acesta subliniaza ca cea mai recenta decizie de a investi 2 miliarde de euro in Romania arata ca aici inca este loc pentru investitii si proiecte mari. Nu as face acelasi lucru in Cehia sau in Ungaria, unde lucrurile incep sa ajunga la maturitate”, spune Zisser.

Miliardarul a mai spus ca la exit, un hotel genereaza un profit cuprins intre 4 si 10% din investitie, in timp ce un centru comercial ofera castiguri mari in fiecare an, insa atunci cand il vinzi obtii o valoare aproximativ egala cu investitia. “O companie mare ca Plaza Centers trebuie sa-si difersifice investitiile, atat in industria ospitalitatii, cat si in segmentul imobiliar”, conchide Zisser.