1 / 6

A doua piata din Europa Centrala si de Est dupa scaderea volumului de investitii

Toate tarile din Europa Centrala si de Est au inregistrat o diminuare a investitiilor in primul semestru din 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, cea mai mare scadere fiind inregistrata in Ungaria (68% diminuare a volumului investitional), unde investitiile au atins in prima jumatate a lui 2008 doar 204 milioane euro.

Romania a inregistrat o reducere a volumului de investitii (43%) cu 902 milioane euro, devenind cea de a doua piata din Europa Centrala si de Est. Din cauza efectelor crizei de lichiditate, numarul investitorilor activi in piata s-a diminuat in 2008 si unii au decis sa astepte pana cand preturile devin mai accesibile sau pana cand disponibilitatea si costurile finantarii se imbunatatesc, se arata in raportul companiei.

Cea mai mare de-comprimare a randamentelor investitionale s-a inregistrat in Romania, unde acestea au crescut cu aproximativ 75 de puncte de baza pana la nivelul de 6,5%, in timp ce Polonia si Cehia raman cele mai putin afectate destinatii (de-comprimare cu 25-50 puncte de baza) cu randamente investitionale de 5,75-6,0%.

Factori care au contribuit la reducerea activitatiii investitionale in Romania au fost criza financiara globala, care a restrictionat posibilitatea unor cumparatori de a obtine conditii de finan¡are acceptabile si oferta bogata de produse din intreaga Europa, ce a condus la o competitie crescuta intre produsele din Europa Centrala si de Est si cele din Europa de Vest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri