'In piata de retail, ne bazam pe puterea brandului nostru'

'In piata de retail, ne bazam pe puterea brandului nostru'AFI Controceni Park este amplasat la intersectia bulevardelor Timisoara si Vasile Milea din Bucuresti, pe locul fostei fabrici UMEB si are o suprafata inchiriabila 76.000 mp. Pe langa mall, proiectul va mai cuprinde patru cladiri de birouri si un hotel, investitia totala fiind estimata la 300 milioane de euro.

„Mall-ul este in prezent inchiriat in proportie de aproximativ 90%, insa am oprit procesul de inchiriere. Ca dezvoltator, daca vrei sa obtii un profit bun, nu trebuie sa te grabesti cu inchirierea spatiilor comerciale. Intai semnezi contractul cu constructorul si abia dupa ce iti faci o idee asupra pretului pe metru patrat de constructie poti incepe procesul efectiv de inchiriere”, a explicat Reuven Havar (foto), managerul general al AFI Europe Romania.

AFI Europe Romania mai are in dezvoltare si un proiect in Arad, AFI Palace Arad, ce cuprinde 33.000 mp de spatii comerciale si 12.000 mp de spatii de birouri, investitia fiind estimata la 100 milioane de euro.

„Centrul comercial din Arad este inchiriat in proportie de 10%, insa nici acolo nu ne grabim cu inchirierile. Chiar daca in imediata noastra apropiere se construieste un alt mall (n. r.: Atrium Center Arad), nu ne facem probleme in ceea ce priveste chiriasii. In piata de retail, in special, ne bazam pe puterea brandului nostru, iar daca nivelul chiriilor este mai ridicat, cu siguranta este motivat”, a adaugat managerul general al AFI Europe Romania.

Reuven Havar descrie AFI Cotroceni Park ca fiind un „proiect dramatic” si povesteste cum, atunci cand a trebui sa aleaga constructorul, jucatorii din piata locala s-au ferit sa isi asume riscurile unui proiect de aceste dimensiuni.

„Am ales compania Danya Cebus Rom (subsidiara a grupului Africa Israel Investements LTD.) dupa ce nici un constructor local nu ne-a acceptat proiectul. La inceput nu stiam in cat timp il vom termina, insa acum nu mai pot fi intarzieri de proiect. In plus, constructorul are interesul sa termine la timp, pentru ca primeste un bonus de cateva milioane de euro”, a afirmat Havar.

Impreuna cu Danya Cebus Rom, AFI Europe are in plan si dezvoltarea unor proiecte de infrastructura in Romania, sector ce poate fi exploatat in urmatorii ani, potrivit sefului AFI Europe Romania.

Sinergia dintre un hotel si un mall este foarte buna

Sinergia dintre un hotel si un mall este foarte bunaAFI Europe Romania va livra centrul comercial anul viitor, inainte de Craciun, acesta fiind considerat un moment cheie pentru deschiderea unui mall, deoarece puterea de cumparare este mult mai mare in perioada sarbatorilor.

"Sunt doua momente cheie pentru a livra un mall: Craciunul si Pastele, insa Craciunul este si mai potrivit. AFI a folosit aceasta strategie si pentru alte proiecte dezvoltate si intotdeauna au fost decizii corecte", a declarat Havar.

Tot la sfarsitul anului viitor, dezvoltatorul planuieste sa inceapa constructia spatiilor de birouri, cele patru cladiri necesitand o investitie estimativa de 90 milioane de euro.

„Vom construi cele patru cladiri pe rand si vrem sa incepem la sfarsitul anului viitor. Acum urmeaza sa decidem daca a cincea cladire va fi un hotel sau va fi tot o cladire de birouri. Am dezvoltat un proiect asemanator in Cehia si acolo am observat ca sinergia dintre un hotel si un mall este foarte buna”, a explicat Reuven Havar.

Ideea sustinuta si de faptul ca in zona in care se construieste AFI Cotroceni Park nu sunt multe hoteluri. Daca AFI va decide ca proiectul unui hotel este fezabil, investitia este aproximata la 25 milioane de euro, hotelul urmand sa fie de cinci stele.

Continuam proiectele din Romania in ciuda crizei

Continuam proiectele din Romania in ciuda crizeiAFI Europe detine pe plan local terenuri pentru 10 proiecte in Bucuresti, Arad si Ploiesti, care totalizeaza aproximativ 2 milioane de metri patrati. In prezent, dezvoltatorul negociaza achizitia unui teren in Pitesti, unde ar putea fi co-actionar pentru un parc de retail.

„Pentru cele 10 proiecte, necesarul de equity a fost asigurat deja de catre compania-mama si nu aveam nevoie de alti bani de la Africa Istrael, ci doar de finantari de la banci. Iar acestea trebuie sa supravietuiasca si, prin urmare, sa acorde credite, chiar daca conditiile de finantare vor fi mai dure”, a declarat managerul general al AFI Europe Romania.

Printre proiectele AFI Europe in Romania se mai numara AFI Palace Arad (investitii de 100 milioane de euro), AFI Palace Ploiesti (birouri si spatii coerciale), AFI Golden Palace si AFI Golden City, situate pe terenul fabricii Laromet (birouri si locuinte, investitie estimata la 70 milioane de euro), AFI Gardens, situat in Pipera, AFI Towers, situat pe terenul fostei fabrici Inox, AFI Village, situat in Buftea si AFI Green City, situat in Magurele.

Pentru proiectele din zonele Laromet, Pipera si Inox, AFI Europe Romania se afla in stadiul de obtinere a PUZ-ului (Plan Urbanistic Zonal), iar pentru proiectul rezidential AFI Towers, dezvoltatorul urmeaza sa decida exact cate apartamente va construi in prima faza.

„Dupa aprobarea PUZ-ului vom decide daca in prima faza vom dezvolta 700 sau 300 de apartamente. Problema care persista in piata rezidentiala nu este cererea, aceasta exista si este foarte mare, insa ne punem intrebarea daca exista si putere de cumparare”, a incheiat Reuven Havar.