'Cei care au credite luate anul trecut, vor restrange cheltuielile'

'Cei care au credite luate anul trecut, vor restrange cheltuielile'Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul Colliers International, afirma ca deprecierea leului va afecta persoanele care au salariu stabilit in lei si au rate pentru casa de platit la banca in moneda europeana, insa acest efect este amortizat de restrictionarile BNR, care au limitat gradul de indatorare la 40% din venit.

„O crestere de 8-10 procente a ratei provenita dintr-o depreciere a leului duce la ridicarea gradului de indatorare la putin peste 40%, fara a provoca probleme majore. Cei care au insa credit luat in perioada anului trecut, iar rata la casa reprezinta 60-70% din venitul lor, cu siguranta ca vor avea dificultati si vor restrange cheltuielile zilnice comune pentru a putea plati rata la banca”, ne-a explicat Ilinca Paun (foto).

Ionut Bordei, Head of Residential Department al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko, apreciaza ca devalorizarea leului nu afecteaza nici dezvoltatorii si nici constructorii.

“Preturile imobilelor sunt in euro. La fel si costurile de constructie. Toate platile se fac la cursul BNR din ziua platii. Singurii care ar putea fi afectati ar fi cumparatorii care au veniturile in lei. Cei care au veniturile in euro, chiar daca sunt platiti in lei la cursul BNR, nu vor fi afectati”, a afirmat Bordei.

In opinia sa, devalorizarea leului duce si la cresterea dobanzilor la lei, ceea ce ii va afecta intr-o oarecare masura si pe cei ce au credite in lei, insa acesta este un fenomen care nu se poate generaliza, deoarece cursul are suisuri si cobarasuri, iar oamenii pot pierde sau castiga pe perioade scurte de timp.

Vanzatorii castiga, chiriasii pierd

Vanzatorii castiga, chiriasii pierdAndrei Panculescu (foto), director al Westhill Romania, crede ca piata imobiliara din Romania nu este foarte mult legata de evolutia leului in raport cu euro, avand in vedere ca preturile chiriilor pe segmentele office, rezidential, retail si industrial sunt stabilite in euro, iar preturile de vanzare si imprumuturile pentru dezvoltatori sunt in mare parte in euro.

Singurul domeniu care va fi afectat este cel rezidential. Prin prisma faptului ca romanii care au in acest moment credite vor avea de suferit la schimbul valutar pentru plata ratelor - marea majoritate incaseaza de la locul de munca euro care nu se indexeaza decat la 6 luni sau un an”, a declarat, pentru Wall-Street, oficialul Westhill.

In piata de retail, instabilitatea cursului valutar nu va influenta nivelul chiriilor din centrele comerciale, deoarece in cele mai multe cazuri, in toate centrele comerciale noi, pretul chiriei este fixat in euro si platibil in lei la cursul zilei.

Cei care vor fi afectati sunt comerciantii, pentru ca incasarile lor sunt in lei si ei vor plati mai mult. Pot castiga cei care au cumparat euro la un curs mai mic si vand acum la un curs mai mare, avand de facut plati in lei”, ne-a explicat Andrei Panculescu.

In ceea ce priveste vanzarile si inchirierile, specialistul Colliers afirma ca vanzatorii sunt favorizati de aceasta apreciere a euro, intrucat preturile pe piata rezidentiala sunt stabilite in aceasta moneda.

„Efectele pe termen mai lung sunt insa imprevizibile si depind de ceea ce fac vanzatorii ulterior cu banii si de evolutia in continuare a euro. In cazul inchirierilor, diferenta de curs va creste suma chiriei in lei si, din nou, vor fi afectati cei a caror chirie reprezinta peste 50-60% din venitul lunar, adica cei supraindatorati”, a adaugat Ilinca Paun.

"Dezvoltatorii nu pot fi afectati"

"Dezvoltatorii nu pot fi afectati"Dintr-un curs de 4 lei/euro toata lumea are de pierdut, pentru ca piata rezidentiala este o piata locala si nu se “exporta”, este de parere directorul departamentului rezidential al Colliers.

“Costurile constructorilor pentru import de materiale vor creste, insa totul depinde de moneda in care sunt stabilite contractele intre el si dezvoltator. Daca ele sunt in lei, constructorii au de pierdut un mic procent din profit. Daca sunt in euro, atunci situatia ramane neschimbata. Pentru ca dezvoltatorii au preturile stabilite in euro, ei nu sunt afectati din acest punct de vedere”, ne-a explicat Ilinca Paun.

In ceea ce priveste dezvoltatorii de centre comerciale, acestia au credite accesate in euro sau alta valuta convertibila, deci in momentul platii catre constructori plata se face la cursul zilei +/- un anumit procent.

„In momentul negocierii unui contract de constructie, pretul este fixat in euro si exista o 'portita’ pentru constructori ca sa poata renegocia si, de asemenea, un 'contingency’, care poate acoperi diverese diferente de pret ce pot veni si din diferentele de curs valutar”, a incheiat Andrei Panculescu.