Ultimul loc dupa legaturile de transport extern

Ultimul loc dupa legaturile de transport externRaportul Cushman & Wakefield se realizeaza pe baza de interviuri cu senior manageri si directori din bordul de conducere, responsabili de locarea/relocarea a 500 dintre cele mai mari companii din Europa. Cele 34 de orase sunt clasificate in functie de criterii precum transporturi, telecomunicatii, accesul in piete economice, disponibilitatea si costul fortei de munca, costul spatiilor de birouri si calitatea vietii.

“Bucurestiul si-a imbunatatit transportul intern fata de anul trecut, urcand in clasament de pe locul 30 pe locul 26. Astfel, stam mai bine in aceasta privinta decat vecinii din Budapesta (locul 31) sau decat polonezii din Varsovia (locul 30) si la egalitate cu praghezii. In privinta legaturilor de transport externe, Bucurestiul se situeaza pe ultimul loc dintre cele 34 de orase considerate importante pe afacerile in Europa”, arata al 19-lea raport ECM.

500 de companii considera ca Bucurestiul face mai multe eforturi pentru a-si imbunatati conditiile pe care le ofera derularii afacerilor decat Moscova, dar mai putine decat Praga, Budapesta sau Varsovia. Companiile considera insa ca orasele spaniole fac cele mai multe eforturi: Barcelona pe primul loc, urmata de Madrid.

“ Bucurestiul este un oras extrem de dinamic, din toate punctele de vedere. Se fac eforturi atat din partea companiilor care doresc implementarea/demararea proiectelor (dezvoltatori, in cazul sectorului de real estate) in aceleasi conditii de calitate ca si in celelalte orase din Europa, in special ca in cele vestice”, a declarat Razvan Gheorghe (foto), Director General al Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Costurile fortei de munca vs. calificarea bucurestenilor

Costurile fortei de munca vs. calificarea bucurestenilorBucurestiul se situeaza pe locul al doilea in Europa in privinta costurilor pe care companiile le au cu forta de munca, fiind devansata doar de Varsovia anul acesta. In 2007, capitala Romaniei a ocupat prima pozitie dupa costurile fortei de munca.

“ Exista si un aspect mai putin favorabil - companiile multinationale nu apreaciaza foarte mult calificarea pe care angajatii bucuresteni o au: Bucurestiul ocupa locul 32, in timp ce Budapesta se situeaza pe 21, Praga pe 24 si Varsovia pe 25. De asemenea, ele sunt de parere ca nu stam atat de bine la capitolul limbi straine precum vecinii nostri din Budapesta, Varsovia sau Praga: Bucurestiul ocupa locul 28, Budapesta - 21, Varsovia - 20 si Praga - 21”, se arata in acelasi raport.

Un alt aspect mai butin imbucurator pentru bucuresteni este calitatea vietii angajatilor din Europa Centrala si de Est. Companiile chestionate au plasat bucurestenii pe ultimele locuri in clasament in functie de calitatea vietii acestora: Bucuresti – locul 31, Varsovia - locul 32, Budapesta – 30 si Praga - 29. Companiile considera ca angajatii din Barcelona (locul 1), Munchen (locul 2) si Stockolm (locul 3) au cea mai inalta calitate a vietii.

In ceea ce priveste gradul de poluare, in Bucuresti acesta a urcat de pe locul 32 pe locul 30, situandu-se inca printre cele mai poluate orase europene. In acelasi timp companiile considera Varsovia mai poluata decat capitala Romaniei, in timp ce in Praga si Budapesta putem respira un aer mai curat (locul 22 si locul 20). Cele mai putin poluate orase europene sunt considerate cele nordice: Oslo (pe primul loc), Stockolm (locul 2) si Helsinki (locul 3).

Cum decid companiile localizarea afacerilor

Cum decid companiile localizarea afacerilorCele mai importante cinci criterii in decizia unei companii de a-si localiza afacerile intr-un oras sau altul sunt: disponibilitatea fortei de munca calificata, accesul usor catre piete, clienti si consumatori, calitatea telecomunicatiilor, legaturile de transport cu alte orase, precum si cele internationale si costul fortei de munca.

“Daca anul trecut chiriile spatiilor de birouri erau considerate accesibile si plasau Bucurestiul chiar pe a doua pozitie intre orasele europene in aceasta privinta, anul acesta Bucurestiul a pierdut 11 locuri, situandu-se la jumatatea clasamentului, pe locul 13. Budapesta insa a urcat de pe locul 5 pe locul 3, Praga a urcat de pe 8 pe 6, iar Varsovia, care ocupa prima pozitie anul trecut, acum este pe locul 5”, se mentioneaza in raportul ECM.

Nivelul chiriilor este strans legat de lipsa de astfel de spatii de calitate solicitate de companii, Bucurestiul fiind clasat anul acesta abia pe locul 28 in aceasta privinta, o cadere de 18 locuri fata de anul trecut. In comparatie, Varsovia se situeaza pe locul 11, fiind si ea in cadere de pe locul 5, Praga se mentine ca si anul trecut pe locul 19, iar Budapesta isi imbunatateste pozitia de la locul 13 in 2007 la locul 9 anul acesta.

“In privinta eforturilor financiare pe care le fac autoritatile
pentru a incuraja afacerile (cum ar fi reducerile de taxe si alte stimulente finaciare), Bucurestiul este la mijlocul clasamentului, pe locul 11, pozitia fiind relativ constanta fata de anul trecut: locul 11 – 2008, locul 10 – 2007. Aceasta perceptie este similara cu perceptia asupra autoritatilor din Praga (locul 9), in timp ce Budapesta si Varsovia sunt vazute ca facand mai multe eforturi (locul 4, respectiv 2). Orasele care neglijeaza cel mai mult aceste aspecte sunt Roma si Milan – locurile 34, respectiv 33”, se mai arata in raport.

Telecomunicatiile, un atu in fata tarilor vecine

Telecomunicatiile, un atu in fata tarilor vecineTelecomunicatiile au urcat Bucurestiul de pe locul 32 pe 29, capitala Romaniei devansand Budapesta, Varsovia si Praga (situate la egalitate pe locul 31). Totusi, aceste tari inca se situeaza in coada clasamentului european in aceasta privinta.

“Bucurestiul se afla in zona de acoperire a celor mai mari operatori de telefonie mobila pe plan european si mondial. In privinta real estate-ului, acum sunt activi pe piata din Romania unii dintre cei mai de succes dezvoltatori din Europa. Ei isi vor implementa retetele de succes si in Bucuresti asa cum au facut-o si in alte orase importante din Europa”, a adaugat Razvan Gheorghe.

Desi este a treia destinatie luata in considerare pentru expansiunea companiilor multinationale din Europa, doar 14% dintre acestea considera Bucurestiul o locatie cunoscuta pentru derularea afacerilor. Cea mai populara locatie ramane Londra (82% dintre respondenti au nominalizat-o), urmata de Paris (77%).

Londra si Paris au fost desemnate si cele mai bune orase din Europa pentru business, in timp ce Moscova asteapta cel mai mare numar de companii multinationale in urmatorii cinci ani.