1 / 5

Rata de neocupare va creste pe segmentul spatiilor de birouri

In prima jumatate a anului 2008, rata medie de neocupare a stocului existent a fost de circa 2% si chiar sub 1% in zona centrala, iar in partea de nord a orasului procentul de neocupare a fost de aproximativ 3%.

„Pentru urmatorii doi ani, estimam ca rata de neocupare va creste putin, ramanand totusi la un nivel scazut in partea centrala a Bucurestiului. Cele mai bune yielduri in perioada analizata s-au ridicat de la minimum 5,7% in 2007 la 6,5% si se prevede ca acest nivel sa continue pe trendul ascendent pana spre circa 7% la finele trimestrului al patrulea”, afirma reprezentantii DTZ Echinox.

Potrivit acestora, piata va inregistra o deplasare catre dezvoltarile mai mari multi-scop, cuprinzand spatii pentru birouri, de desfacere si rezidentiale, astfel de proiecte fiind planuite a include Arena Plaza (Casa Radio), Sema Park, Pipera City, Baneasa Business and Technology Park si Cotroceni Park.

„In perioada analizata, din cauza ofertei reduse fata de cererea mare de spatii pentru birouri, chiriile au crescut in orasele din centrul si vestul tarii, precum Brasovul, Timisoara, Aradul sau Clujul. Aceasta este si un rezultat al deplasarii interesului dezvoltatorilor si catre alte orase interesante din Romania”, mai spun consultantii DTZ Echinox.

Zona Barbu Vacarescu este o piata in care proprietarii detin un mai mare control, nivelul chiriilor fiind mereu in crestere in acest an si atingandu-se nivelul de 24 – 25 euromp/luna. De asemenea, chiriile pentru spatiile de parcare ajung la 120 – 150 euro/loc/luna (in parcarea subterana) si 90 – 110 euro (in parcarea supraterna), se arata in acelasi raport.

„Cu cat sunt mai aproape de aglomeratia din centrul orasului, preturile sunt mai mari fata de cele din locatiile necentrale, cum ar fi Pipera ori Baneasa, unde chiriile pe locul de parcare pot fi de 75 -90 euro/luna in subsoluri si de 50-70 euro/luna pentru cele in aer liber”, sustin consultantii DTZ Echinox.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri