Avantajul de a fi primul pe piata

Avantajul de a fi primul pe piataAnchor Grup a investit, in parteneriat cu societatea mixta Leogrant, 56 milioane de euro in Shopping MallDova, un centru comercial cu patru niveluri si o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati.

“Cand esti primul pe piata, ai avantajul ca ai timp sa inveti. Piata creste odata cu tine, iar concurenta, de cele mai multe ori, se lasa asteptata. Nu credem ca vom avea in viitorul apropiat o concurenta pe aceasta piata”, explica Radu Tanasescu (foto), cel care s-a ocupat de inchirierea celor trei mall-uri dezvoltate de Anchor.

In Republica Moldova, piata imobiliara se misca lent si totul este inca la inceput, spune Tanasescu, care gaseste totusi asemanari intre piata de acum din Chisinau si cea din Bucuresti, in urma cu zece ani.

“In ’99, cand am deschis Bucuresti Mall, lucrurile se miscau ametitor de repede. Chiar daca Chisinau, viteza este mult mai mica, piata se dezvolta si oportunitati sunt destule”, afirma reprezentantul Anchor.

Radu Tanasescu a inceput inchirierea pentru Shopping MallDova in luna martie, procesul de inchiriere fiind identic cu cel pentru Bucuresti Mall sau Plaza Romania.

“Lucrurile nu au decurs mai greu pentru ca era vorba de Republica Moldova, retailerii au fost la fel de increzatori in aceasta piata, ca si in cea din Romania. Singura diferenta consta in nivelul chiriilor: in Chisinau sunt cu circa 30% mai mici decat in Bucuresti”, spune Tanasescu.

Efectele crizei asupra Anchor Grup

Efectele crizei asupra Anchor GrupShopping MallDova (foto) asteapta un trafic zilnic de 17.000 – 20.000 de vizitatori, iar Anchor Grup intentioneaza sa ramana pe aceasta piata si cauta posibilitatea altor proiecte, deoarece efectele crizei nu se simt inca pana aici.

“Nu am simtit efectele crizei in piata imobiliara din Republica Moldova. Nu au existat nici macar fluctuatii de curs valutar”, explica Radu Tanasescu, adaugand ca nici Anchor Grup nu a fost afectat de criza, deoarece este o companie stabila.

“Nu am facut restructurari, proiectele noastre nu si-a pierdut din valoare si nici nu am scazut nivelul chiriilor in Bucuresti Mall sau Plaza Romania. Din contra, estimam ca in urmatoarea perioada, acestea vor creste”, a mai spus oficialul Anchor Grup.

Pe langa proiectele de retail, Anchor mai are in dezvoltare proiectul rezidential InCity Residences, situat in apropiere de Piata Alba Iulia, totalizand 502 apartamente si cladirea de birouri Anchor Plaza Metropol.

In plus, dezvoltatorul a anuntat in luna iunie ca investeste 10 milioane de euro in extinderea Plaza Romania , construind un etaj suplimentar deasupra locatiei actuale a supermarketului G’Market.

La inceputul lunii octombrie, Anchor a primit un imprumut in valoare de 57,6 milioane de euro de la Eurohypo AG din Germania, destinat refinantarii cladirii de birouri Anchor Plaza din Bucuresti, inaugurata in anul 2006.

Cum evolueaza piata imobiliara de peste Prut

Cum evolueaza piata imobiliara de peste PrutChiriile pentru spatiile de retail din Chisinau sunt cu 30% mai mici decat in Bucuresti, aceeasi diferenta de pret fiind valabila si in cazul locuintelor. Alte diferente care se simt in piata imobiliara din Republica Moldova sunt salariu mediu, de circa 100 de euro pe cap de locuitor si nivelul scazut de creditare. Desi salariu mediu este mic, circa un milion din populatie Republicii Moldova traieste din banii trimisi de afara.

“Efectele crizei internationale se simt indirect in aceasta piata. Sistemul bancar este inca subdezvoltat si nu a fost afectat, insa cei care pana acum trimiteau bani din Spania sau Italia catre Republica Moldova, sunt disponibilizati sau castiga mai putin”, ne-a explicat Victor Bodiu, Director General al Raiffeisen Leasing in Republica Moldova.

Pretul locuintelor din Chisinau variaza intre 700 si 1.500 euro pe metru patrat insa, la fel ca si in Romania, vanzarile si-au incetinit ritmul, cauza fiind nesiguranta celor aflati in strainatate, care cred ca nu este o perioada buna pentru a investi in proprietatile din Republica Moldova.

“Creditele ipotecare au aparut aici in urma cu doi ani, insa nu este un fenomen in masa. Bancile au dobanzi foarte mari, iar creditarea este posibila doar in lei moldovenesti”, ne-a mai spus Victor Bodiu, adaugand ca toate tranzactiile din Republica Moldova se fac in lei moldovenesti.