'Cu siguranta vom avea inca un boom, intrebarea este cand'

'Cu siguranta vom avea inca un boom, intrebarea este cand'CIG a venit in Romania in urma cu trei ani, gasind o piata „puternica, dar instabila si cu foarte multi investitori”. Acum, aceasta piata trece prin momente grele, lucru pe care dezvoltatorii de rezidential il simt cel mai mult.

„Evident, piata locala imobiliara este acum in stagnare, fiind mai mult o chestiune de psihologie care vine din afara Romaniei. Criza internationala afecteaza toti jucatorii si intreaga piata este dominata de un sentiment de asteptare”, ne-a declarat Jacques Beer (foto), CEO si presedinte al companiei CIG.

Beer crede ca stocul de locuinte trebuie reinnoit, iar in Romania sunt multe apartamente vechi si, in acelasi timp, foarte multe terenuri pe care se poate construi. De aceea, peste aproximativ doi ani, dezvoltatorul vede din nou o perioada infloritoare pentru piata rezidentiala, chiar daca multi jucatori si cumparatori sunt acum in asteptare.

„ Cu siguranta vom avea inca un boom, intrebarea este cand. Nimeni nu poate sti exact pentru ca nu tine doar de ceea ce se intampla in Romania, ci si de situatia economica internationala”, spune Beer, care adauga ca situatia din Statele Unite este intr-adevar grava, insa atitudinea americanilor este una diferita, chiar agresiva.

„Americanii nu se ascund de probleme, ii izbesc direct in fata si nimeni nu si-ar fi imaginat ca un asfel de val i-ar putea lovi vreodata. Insa fac eforturi incredibile pentru a rezolva situatia, pentru ca acesta este rationamentul lor: avem o problema - cum o rezolvam? Guvernul american nu isi plange de mila, se zbate pentru a gasi solutii”, afirma presedintele CIG.

Beer admite ca acum comportamentul cumparatorului este afectat, acesta fiind nesigur si asteptand sa vada ce se intampla, insa atunci cand miturile vor fi daramate si oamenii vor intelege corect atat situatia din Romania, cat si pe cea din Statele Unite, vor vedea diferentele dintre aceste doua piete.

„Atunci cand este un mare tsunami in piata, oamenii se sperie si sunt derutati – este absolut firesc. Dar aceasta perioada va trece, iar realitatea este una singura: cererea ramane mare, sunt foarte putine apartamente noi finalizate si daca vrei sa iti cumperi o locuinta noua acum, nu ai o gama foarte larga de oferte”, mai spune Beer.

'In orice afacere, trebuie sa iti iei o marja de eroare'

'In orice afacere, trebuie sa iti iei o marja de eroare'La inceputul acestei luni, dezvoltatorul a inghetat cursul euro la nivelul de 3,5 lei pentru clientii primului sau proiect, Green Vista (foto), situat in nordul Bucurestiului, care cuprinde 229 de apartamente si necesita investitii de 30-35 milioane de euro.

„Ca orice investitor, cand am intrat pe piata din Romania, am luat o marja de eroare. Nu poti intra pe o piata cu gandul de a ramane pe termen lung si, in acelasi timp, sa nu concepi ca lucrurile ar putea merge prost, nu este realist: este o afacere, esti obligat sa iei in calcul atat variantele bune, cat si pe cele mai putin bune”,explica Beer.

Al doilea proiect pe care CIG il va incepe pe piata din Romania este Hill Top, un ansamblu rezidential cu 1.500 de locuinte, amplasat in cartierul Buna Ziua din Cluj, in prezent fiind in stadiul de finalizare a planului.

„Estimam ca vom incepe lucrarile de constructie in primul trimestru al anului viitor, insa este un proiect care se va intinde pe mai multe faze, poate chiar patru-sase, avand 1.500 de apartamente. Aproximam ca vom investi 150 milioane de euro”, a declarat Jacques Beer.

CIG a ales Clujul ca fiind a doua investitie dupa Bucuresti, pentru ca aici a vazut cum lucrurile se misca incredibil de repede, dupa multi ani de stagnare si tot mai multe companii puternice, precum Nokia, au ales sa investeasca in acesta zona.

„Ca dezvoltator, atunci cand te hotarasti sa intri pe o piata noua sau sa investesti pentru prima data intr-o tara, iti indrepti atentia spre piete aflate in dezvoltare, unde se simte o crestere economica si exista o cerere nesatisfacuta de locuinte. Evident, acest lucru se observa mai mult in estul Europei, si de aceea am analizat mai multe tari inainte de a alege Romania”, spune Beer, care mentioneaza ca in tara noastra cererea era vizibil mult mai mare decat oferta.

„ Acesta a fost cel mai important factor: cererea este inca departe de a fi acoperita pentru ca s-au construit foarte putine apartamente in ultimii zece ani. De asemenea, preturile terenurilor sunt mai mici comparativ cu celelalte tari din regiune, precum Polonia sau Ungaria”, afirma presedintele CIG.

Focusul ramane pe segmentul rezidential

Focusul ramane pe segmentul rezidentialUltimul teren a fost cumparat in vara anului 2007, pentru proiectul din Cluj, iar Beer spune ca preturile terenurilor sunt in prezent rezonabile, desi pe partea de infrastructura raman multe de facut.

„Nici alte achizitii de terenuri nu sunt excluse, insa preferam sa ne concentram pe proiectele anuntate sau aflate deja in dezvoltare, pentru ca avem un numar considerabil de apartamente. Vom ramane pe segmentul rezidential, pentru ca aici este cea mai mare cerere, insa uitandu-ne la situatia economica credem ca si segmentul de birouri poate fi exploatat, mai ales pe piata din Cluj”, a mai declarat Jacques Beer.

Al doilea proiect pe care CIG l-a anuntat in Bucuresti este Otopeni Villas, un proiect de dimensiuni mai mici, ce va cuprinde 60-70 de unitati, investitia planificata fiind de cinci-sapte milioane de euro. Proiectul este in faza de planificare, iar lucrarile de constructie vor incepe anul viitor. De asemenea, Pipera Boulevard, al patrulea proiect al CIG, se afla in stadiul de concretizare a planului arhitectural.

„ Ne-am uitat si spre alte piete din tarile vecine, insa am pus totul pe hold, pentru a vedea cum evolueaza lucrurile. Acolo nu am inceput sa dezvoltam nimic, fiecare zi aduce un plus de informatie si poate fi hotaratoare. Romania ramane insa atractiva pe termen lung, iar aici avem deja proiecte in lucru. In plus, pentru ca avem finantare, nu suntem presati de nimic”, a enuntat Beer.

Ce inseamna un moment potrivit in piata rezidentiala

Ce inseamna un moment potrivit in piata rezidentialaDesi acum trei ani cand a venit in Romania, dezvoltatorul a gasit o piata mult mai alerta, presedintele CIG spune ca, daca privesti pe termen lung, orice moment este bun pentru a intra pe o piata, insa variaza timpul in care iti amortizezi investitia.

„In urma cu trei ani, era dificil sa gasesti proprietati sau terenuri bune la preturi rezonabile. Cifrele se schimbau ametitor de repede, abia acum intram pe fagasul corect. Preturile se stabilizeaza si intreaga piata se asaza”, afirma Beer.

In ceea ce priveste ritmul vanzarilor, oficialul CIG admite ca lucrurile au mers mai lent anul acesta, decat in 2007, insa cand vine vorba de momentul potrivit pentru a cumpara o locuinta, depinde de pozitia din care cumperi: daca esti cumparator final sau speculant.

„Ca si cumparator final, cumperi cand iti permiti. Locuinta este o necesitate, nu este un accesoriu de care te poti lipsi, o cumperi atunci cand ai cu ce si nu iti permiti sa faci speculatii. Daca azi poti sa cumperi, atunci cumperi pentru ca nu stii ce va fi maine. Ca speculant, este un alt rationament si sunt cu totul alte calcule”, a incheiat Jacques Beer.

Carmel Investments Group este o companie publica infiintata in anul 1978 in Israel si controlata de familia Beer, fiind listata la Bursa de la Tel Aviv. Jacques Beer detine o participatie de 85% din companie.