1 / 5

Pretul apartamentelor, un graunte de sare in raport cu criza

Bogdan Georgescu (foto), presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, este de parere ca piata imobiliara este doar o victima a crizei financiare si nicidecum factorul declansator.

„Pretul apartamentelor din Romania este un graunte de sare in raport cu criza financiara. Intreaga piata imobiliara locala este prinsa intr-un sistem si nu pretul locuintelor a generat aceasta criza”, a explicat presedintele Colliers, in cadrul seminarului „Gandeste Biz!”.

In opinia sa, problemele existau in piata locala dinaintea crizei si nu era nici pe departe o piata perfecta. Preturile apartamentelor vechi erau prea mari si ajunsesera la acelasi nivel cu preturile locuintelor noi, ceea ce este anormal in orice piata imobiliara.

„Sigurul motiv pentru aceasta crestere era ca apartamentele vechi erau deja gata, iar cumparatorul nu trebuia sa mai astepte. Insa stocul de apartamente vechi nu poate creste, oferta ramane aceeasi, pentru ca nimeni nu construieste apartamente vechi”, spune Bogdan Georgescu, adaugand ca intr-o piata in care oamenii au nevoie de 50.000 de locuinte si in care s-au livrat in ultimii doi ani doar 5.000, categoric este un decalaj.

„Este adevarat ca ritmul vanzarilor a scazut, insa nu pentru ca oamenii nu au bani, ci pentru ca le este frica sa cumpere acum, preturile sa scada si astfel ei sa piarda”, mai spune seful Colliers.

Perceptia pe care oamenii o au despre criza finaciara este usor distorsionata, considera presedintele Colliers, care afirma ca sunt multi oameni ce apar in presa pentru ca au anumite interese, iar lucrurile pe care le spun au tinte precise.

„Credem mult prea multe si ar trebui sa avem mai mult discernamant, sa ne intrebam firesc: In ce parte merge criza? Unde trebuie eu sa ma pozitionez? Dezvoltatorii si consultantii se schimba acum, pentru ca au un soc: vad ca li se poate intampla si lor”, a mai explicat Bogdan Georgescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri