1 / 4

‚Produsele de industrial evolueaza anticiclic’

Cu 371 de proprietati in portofoliu, Goodman este unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare listate, la nivel mondial, avand peste 1.200 de angajati care lucreaza in cele 39 de birouri din 19 tari. Muler Onofrei a fost numit in conducerea biroului din Romania pe 15 septembrie, cu trei zile inainte de prabusirea pietelor financiare internationale.

„Odata cu fenomenul Lehman, intreaga piata imobiliara, inclusiv cea locala, s-a schimbat din cauza blocarii pietelor financiare. Piata rezidentiala a murit complet, in prezent, nimeni nu mai reuseste sa vanda nimic. Piata de birouri a ramas momentan activa, se fac inchirieri, insa multi dezvoltatori sunt nesiguri in ceea ce priveste continuarea proiectelor deoarece costurile de finantare sunt in crestere. Singura piata oarecum aparte este cea de industrial, unde produsele evolueaza in general anticiclic”, a declarat, pentru Wall-Street, Muler Onofrei (foto).

In acest moment, pe segmentul de industrial, spune Onofrei, sunt mai multe cereri decat erau anul trecut in aceeasi perioada sau in urma cu doi ani. Astfel, fata de anul trecut, se observa cereri mai mari cu 20-30% , manifestate pentru suprafete mari, de peste 10.000 mp.

„Sunt firme mari de logistica, cu cereri fenomenale. Acum doi ani, cand in Romania era un plin boom, nu existau astfel de cereri si media era cuprinsa intre 3.000 si 4.000 mp, insa in prezent suprafetele ajung la 30-40.000 mp. Cred ca pana la sfarsitul anului, viteza de crestere a cererii va incetini, poate chiar se va apropia de zero, dar nu vor exista scaderi notabile”, a explicat reprezentantul Goodman.

In ceea ce priveste atitudinea dezvoltatorilor de industrial, acestia vor fi mult mai selectivi, pana la zgarcenie, iar jucatorii mai mici se vor confrunta cu probleme serioase, renuntand total la investitii sau chiar parasind Romania.

Piata exploziva din 2007-inceputul lui 2008 s-a schimbat radical, iar aspectele fundamentale precum chiriile, preturile terenurilor sau costurile de constructii s-au modificat si se modifica in continuare in mod dramatic.

„Nivelul chiriilor tinde sa fie stabil in piata logistica, dar tendinta de stabilitate a fost mentinuta superficial, din cauza dezvoltatorilor care aveau proprietati deja construite sau erau in faze avansate de constructie. Acum datele financiare ale problemei s-au schimbat si cred ca, in viitorul apropiat, chiriile vor urma un trend ascendent in industrial”, a adaugat Muler Onofrei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri