1 / 4

'Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate’

Reprezentantii CBRE|Eurisko afirma ca este putin probabil ca in acest interval sa mai fie lansat vreun proiect rezidential important, dar cu siguranta va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei.

In 2008, preturile de vanzare au scazut cu pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau strategia de vanzare a dezvoltatorului. Numarul de locuinte achizitionate de fondurile de investitii a scazut de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007, la sub 10% in anul 2008.

In ceea ce priveste cumparatoriii finali, multe rezervari si ante-contracte incheiate pentru vanzarea locuintelor au fost anulate, deoarece persoanele respective nu mai erau eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar.

“Aceste unitati locative se vor regasi probabil in 2009 pe piata spatiilor rezidentiale destinate inchirierii. Cativa dezvoltatori au renuntat la construirea unor ansambluri, anuntand ca intentioneaza sa restituie clientilor avansurile deja platite”, sustin consultantii CBRE|Eurisko.

Potrivit acestora, in perioada urmatoare, pe segmentul locuintelor noi, preturile nejustificat de mari vor scadea, iar locatiile de lux vor deveni inabordabile, targetand un segment de piata mult mai restrans. Astfel, dezvoltatorii vor continua sa recurga la solutii pentru stimularea vanzarilor, precum oferirea de discounturi sub forma de unuia sau a doua locuri de parcare gratuite, boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie si chiar reduceri din pretul final daca se achita un avans mai mare de 20-30% sau daca se cumpara mai multe locuinte.

Alti dezvoltatori aleg sa vanda locuinte fara finisaje, in stadiul “la rosu” sau sa reduca standardele de confort, cum ar fi inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil, pentru a oferi un pret de vanzare mai mic.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri