Ordonanta este buna, dar putea fi gandita mai bine

Ordonanta este buna, dar putea fi gandita mai bine“Ordonanta potrivit careia pentru locuintele de cel mult 100.000 de euro se va plati TVA de 5% este buna, insa poate fi si mai buna, mai bine gandita. De exemplu: pentru primii 100.000 de euro sa se aplice TVA de 5%, iar daca ai fi cumparat un apartament de 132.000 de euro, restul de 32.000 sa primeasca TVA mai mare”, explica seful AFI Europe.

Havar crede ca impunerea unei limite de 100.000 de euro este gresita, pentru ca astfel dezvoltatorii vor schimba designul initial pentru a se incadra in aceasta limita si vor livra apartamente care peste cinci ani nu vor mai valora aproape nimic.

De exemplu, multi dezvoltatori ar putea construi doua apartamente, unul langa altul, care sa fie conectate, unul la pret de 100.000 de euro si altul, la un pret diferit. Insa aceasta nu ar fi o solutie inteligenta, pentru ca la doua locuinte vor trebui doua locuri de parcare.

“Decizia Guvernului va forta dezvoltatorii de rezidential sa arunce pe piata proiecte slab calitative. In plus, aceasta ordonanta este valabila anul in curs, cand nu se cumpara apartamente. Altfel, atunci cand oameni vor putea sa isi cumpere din nou locuinte, dezvoltatorii se vor trezi cu apartamente mici, la care nu se mai aplica aceeasi lege si pe care nimeni nu le va mai cumpara”, a adaugat Reuven Havar.

Pe segmentul rezidential, grupul planuieste sa dezvolte proiectele AFI Towers, pe terenul fostei fabrici Inox, AFI Golden City, situat pe terenul fabricii Laromet, AFI Gardens, in Pipera, AFI Village, situat in Buftea, si AFI Green City, in Magurele.

Pentru proiectul de pe terenul fostei fabrici Inox, dezvoltatorul va primi in curand aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) si spera sa inceapa lucrarile de constructie la primul bloc chiar in acest an.

Desi acum vanzarile de apartamente s-au oprit, Reuven Havar crede ca acest lucru s-a intamplat din cauza creditelor ipotecare si nu are o legatura directa cu criza. Astfel, daca Banca Centrala nu ar fi pus presiune pe bancile din Romania, acum oamenii inca ar mai fi cumparat apartamente, chiar daca intr-un ritm mai lent.

AFI Cotroceni Park va valora 500 mil. euro dupa deschidere

AFI Cotroceni Park va valora 500 mil. euro dupa deschidereAFI Cotroceni Park va fi deschis inaintea Craciunului, iar Reuven Havar nu vede o concurenta reala. Seful AFI Europe mizeaza pe suprafata proiectului, de circa 76.000 mp inchiriabili, pe chiria pe care o considera “modica”, dar si pe puterea brandurilor, precum Mango, ZARA, Pull and Bear, Massimo Dutti, InterSport, Mark and Spencer sau Levi’s.

“Cand vom deschide AFI Cotroceni Park, vom fi cel mai puternic dezvoltator de mall-uri din Romania. Dupa inaugurare, AFI Cotroceni Park va valora in jur de 500 milioane de euro. Are o pozitionare foarte buna, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru obtinerea finantarii primei cladiri de birouri, care va fi la doi pasi de mall”, enunta directorul AFI Europe Romania. El spune ca primeste aproape saptamanal oferte de preluare pentru proiectul AFI Cotroceni Park, ce vin din partea unor oamenii care cred ca grupul are probleme, insa discutiile se termina cand vine vorba de cifre.

In Ploiesti, pentru a face fata concurentei, AFI Europe a regandit proiectul de retail, conceptul de shopping mall fiind transformat intr-unul de street mall, cu toate magazinele sub un cort imens, a carui durata de viata va fi de 20 de ani.

“Proiectul este amplasat la o distanta de opt minute de mers pe jos din centrul orasului, iar noul concept ma va costa mult mai putin si astfel voi putea avea chirii foarte mici. Insa la Ploiesti nu am obtinut PUZ-ul si, prin urmare, va mai dura aproximativ un an si jumatate pana vom incepe lucrarile de constructie”, a adaugat Havar.

Terenurile detinute in Romania nu si-au pierdut din valoare, spune seful companiei, argumentand ca, intrucat compania-mama, Africa Israel, este listata la bursa, se face o evaluare a proprietatilor o data la patru luni. Astfel, la ultima evaluare, din luna februarie, toate terenurile valorau mai mult decat AFI Europe a platit la momentul achizitiei.

“Intr-adevar, acum cateva luni valoarea era dubla, insa nici acum nu este mai putin decat am platit, pentru ca niciodata nu am cumparat terenuri cu preturi umflate si toate terenurile au fost cumparate cu banii adusi de acasa. In afara de terenul fostei fabricii Inox, unde am platit 900 euro/mp, in rest am platit in jur de 500 sau chiar sub 500 euro/mp”, a explicat managerul companiei.

'Judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune'

'Judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune'AFI Europe a decalat, pentru moment, data de incepere a lucrarilor de constructii pentru proiectele AFI Palace Arad si cel amplasat pe terenul fabricii Laromet, din Bucuresti, procesul de negociere pentru obtinerea finantarii acestor proiecte aflandu-se inca in desfasurare.

“Daca ne uitam astazi in Bucuresti, s-a vorbit despre centre comerciale, insa niciunul nu se mai construieste acum. Este o regula universal valabila, nu doar in real estate: judeca un om dupa ceea ce face, nu dupa ce spune, pentru ca de spus se pot spune multe. Concret, ce se construieste acum, cate mall-uri sunt in plin santier?”, afirma Havar, argumentand ca livrarea unui proiect de aproape un sfert de milion de euro in plina criza il caracterizeaza ca dezvoltator.

Seful AFI Europe crede ca bancile isi vor deschide din nou portile, motivatia fiind simpla: si ele au salarii si chirii de platit, trebuie sa supravietuiasca intr-un fel, sa aiba profit, iar profitul vine din dobanzi. Chiar daca acum nu dispun de resurse sau le este frica, in cele din urma vor redeschide robinetul creditarii si atunci vor fi mult mai atente pe cine imprumuta.

„Vor incepe cu jucatorii puternici, care au deja experienta, pentru ca nu isi vor mai putea permite sa se joace cu banii”, a incheiat Reuven Havar.

Africa Israel Investments a investit in Romania, prin intermediul diviziei AFI Europe, circa 200 de milioane de euro pentru achizitia de terenuri in Bucuresti, Arad si Ploiesti. AFI Europe detine proprietati rezidentiale, mall-uri si hoteluri in Romania, Cehia, Bulgaria si Serbia. Grupul israelian Africa Israel desfasoara operatiuni in domeniile imobiliar, infrastructura, energetic, hotelier si moda. Compania Africa Israel Investments functioneaza din 1934, fiind in prezent listata la bursa din Tel Aviv.