'Chirasii au putere de negociere mai mare decat inainte'

'Chirasii au putere de negociere mai mare decat inainte'Carmen Rusu, Retail Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara King Sturge, afirma ca, in ultimele luni, retailerii au fost mai atenti cu locatiile pe care le aleg si isi calculeaza cu grija cheltuilelile pe care le implica deschiderea unei noi locatii. Asteptarile acestora s-au schimbat, dorind sa plateasca chirii mai mici si, indiferent de cat de buna este locatia, retailerii nu mai iau decizia de a inchiria atat de usor ca inainte.

“Negocierile nu sunt neaparat mai dificile, sa spunem ca sunt mai realiste, retailerii cerand conditii care pe alte piete ar fi firesti. Un element foarte important este ca vor sa se asigure ca, in cazul unui mall, acesta are finantare si va fi construit. De aceea, suntem foarte atenti ca proiectele pe care le reprezentam sa nu ramana doar pe hartie”, a declarat, pentru Wall-Street, Carmen Rusu (foto).

In ceea ce priveste evolutia chiriilor in 2009, consultantul King Sturge este de parere ca vor continua sa scada din doua motive: cresterea numarului de centre comerciale ce implica si largirea ofertei, precum si situatia actuala, in care retailerii, resimtind o scadere a vanzarilor, vor solicita chirii mai mici.

Cum afecteaza criza internationala piata de retail locala

“Aceasta este un scenariu in care proprietarii de spatii comerciale si dezvoltatorii incep sa negocieze. Traim intr-un context in care chirasii au putere de negociere mult mai mare decat inainte”, subliniaza Carmen Rusu, adaugand ca, in 2009, chiriile pentru spatiile comerciale vor scadea cu pana 10-15% in unele cazuri.

In acelasi timp, dezvoltatorii de noi proiecte vor fi nevoiti sa ia in considerare furnizarea de avantaje importante, cum ar fi cateva luni fara chirie si contributii financiare la amenajarea spatiului. Si chiriile pentru locatii high-street (n.r: artere stradale principale) vor cunoaste scaderi importante, cuprinse intre 15 si 20% , stocul de spatii de acest tip urmand sa creasca pe termen mediu si scurt.

King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006, oferind o gama larga de servicii pentru dezvoltatori precum Westhill Development sau HSBC European Real Estate Fund.

'Speram ca piata sa se va stabiliza pana la sfarsitul lui 2009'

'Speram ca piata sa se va stabiliza pana la sfarsitul lui 2009'Si reprezentantii dezvoltatorului israelian Plaza Centers recunosc ca, in prezent, chirasii au putere de negociere mult mai mare, iar discutiile pot dura mai mult. Desi nu au primit pana acum cereri de renegociere a chiriei, ei nu exclud o astfel de situatie in viitorul apropiat. In cazul in care cheltuielile retailerilor vor ajunge sa fie mai mari decat veniturile, acestia vor incerca sa-si reduca chiriile, cel putin pentru moment, pana cand piata va deveni din nou stabila.

“Luand in considerare contextul economic actual, putem considera aceste situatii ca fiind normale, dar speram ca piata sa se va stabiliza pana la sfarsitul lui 2009. Am demarat procesul de inchiriere doar pentru Csiki Plaza, din Miercurea Ciuc, iar atitudinea potentialilor chiriasi este una pozitiva”, a enuntat Luc Ronsmans (foto), Country Manager al Plaza Centers Romania.

Oficialul Plaza Centers crede ca ne putem astepta la noi intrari ale retailerilor pe plan local, in aceeasi masura in care alti investitori parasesc piata. De asemenea, este posibil sa vedem si extinderi ale retailerilor deja prezenti in Romania, in functie de puterea financiara a viitorilor investitori, politica de creditare sau stabilitatea industriei.

Retaileri vs dezvoltatori: Cine are cuvantul hotarator in piata de retail?

In ceea ce priveste chiriile, reprezentantii Plaza Centrs afirma ca, dupa ce la sfarsitul lui 2008 piata a inregistrat o scadere a preturilor, criza a adus chirii mai mici si la inceputul lui 2009.

„Ne asteptam ca acest proces de scadere sa continue pe parcursul anului, fiind unul normal daca luam in considerare situatia actuala din piata, caracterizata de modificarile si diferentele dintre cerere si oferta. Atat proprietarii, cat si chiriasii se afla intr-o perioada de acomodare cu noile conditiile impuse pe piata si se asteapta ca la sfarsitul lui 2009 sa vada din nou o industrie stabila”, a incheiat Luc Ronsmans.

Plaza Centers a intrat pe piata romaneasca la finalul anului 2006 si pana in acest moment a initiat sapte proiecte de real estate, situate in Bucuresti, Hunedoara, Iasi, Miercurea Ciuc, Slatina, Targu Mures si Timisoara.

'Trebuie sa ne adaptam la cerintele chiriasilor'

'Trebuie sa ne adaptam la cerintele chiriasilor'Reprezentantii dezvoltatorului portughez Sonae Sierra spun ca toate lumea este afectata de situatia pietelor financiare, iar companiile au fost obligate sa isi revizuisca asteptarile, adaptandu-le pentru a reflecta conditiile de piata, insa fara a-si pune in pericol angajamentul luat.

“Acelasi lucru s-a intamplat si cu retailerii, prin urmare trebuie sa ne adaptam la cerintele chiriasilor nostri, oferindu-le noi solutii pentru a face fata mediului economic in care traim cu totii. Renegocierile de chirii sunt inevitabile, intrucat retailerii se uita prima data la costurile operationale, pentru a-si securiza investitiille”, sustin oficialii Sonae Sierra.

Insa este posibil ca aceasta abordare sa nu reprezinte intotdeauna solutia problemei, de aceea mai sanatos poate fi ca dezvoltatorii sa caute noi oportunitati pentru a face fata cererii venita din partea retailerilor si sa reziste situatiei actuale aruncand un ochi atent asupra prezentului si unul prevazator asupra viitorului.

In cele din urma, cheia succesului pe viitor este ca atat dezvoltatorii, cat si chiriasii sa reziste tentatiei de a lua decizii pripite si sa nu adopte solutii pe termen scurt.

Sonae Sierra a intrat pe piata romaneasca prin achizitionarea mall-ului River Plaza din Ramnicu Valcea, inaugurat in noiembrie 2006. In prezent, compania dezvolta doua noi centre comerciale in orasele Craiova si Ploiesti si a incheiat anul trecut un parteneriat cu Caelum Development pentru dezvoltarea Parklake Plaza, unul dintre cele mai mari centre comerciale regionale din Bucuresti.