Chiriile au scazut, dar euro a crescut

Chiriile au scazut, dar euro a crescut“Chiriile apartamentelor din blocurile «comuniste» au scazut cu pana la 30%, in timp ce in ansamblurile noi declinul este de aproximativ 20-25%. Cartierele cu cele mai mari scaderi sunt Militari si Drumul Taberei”, ne-a spus Lavinia Marciuc, Managing Partner al agentiei Coldwell Banker Banu Manta.

Faptul ca foarte multi proprietari nu au reusit sa-si vanda apartamentele la preturile dorite si au optat astfel pentru varianta inchirierii, rezultand un exces de oferta in piata, a fost principalul factor care a determinat scaderi ale chiriilor de pana la 30%.

“Acest an a inceput cu o scadere constanta a chiriilor la apartamentele din Bucuresti cu aproximativ 5% in fiecare luna, ajungand in martie 2009 sa fie cu 20% mai mici fata de perioada similara din 2008. Totusi, daca luam in calcul intarirea euro in raport cu leul, se poate spune ca, cel putin deocamdata, chiriile nu au scazut foarte mult”, enunta Silvia Vilceanu, general manager al siteului imobiliar AnunturiParticulari.ro

De aceeasi parere este si Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, care afirma ca, in conditiile in care anul trecut cursul s-a situat in jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro, iar in prezent cursul euro oscileaza in intervalul 4,15-4,2 lei, putem spune ca scaderile sunt nesemnificative, la valorea chiriilor in lei.

La ultimele tranzactii de ieri, un euro era cotat la 4,1645 - 4,1665 lei, in apreciere fata de moneda nationala. De la finele lunii martie leul a castigat putin peste 3% in fata euro.

Locuintele noi nevandute scad chiriile celor vechi

Locuintele noi nevandute scad chiriile celor vechiEstimarile consultantilor arata insa o accentuare a scaderilor, mai ales ca in fiecare luna creste si stocul de apartamente noi date spre inchiriere de catre dezvoltatorii care nu le-au vandut conform estimarilor initiale.

“Majoritatea locuintelor noi vor invada piata inchirierilor pe fondul blocajului generalizat al vanzarilor. Acest fenomen nu va face altceva decat sa ajute la o scadere mai accelerata a chiriilor si in apartamentele din blocurile vechi”, subliniaza Silvia Vilceanu, de la AnunturiParticulari.

Data fiind insa scaderea mai putin accentuata a chiriilor apartamentelor noi si faptul ca, de obicei, acestea au un acces mai greoi la mijloacele de transport, Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, crede ca nu putem vorbi de un avans al pietei noi de inchirieri fata de cea veche.

Astfel, stocul tot mai mare de apartamente noi date spre inchiriere pentru segmentul mediu si mediu plus este departe de a concura oferta de locuinte vechi. Diferenta intre chiriile a doua apartamente, unul nou si celalalt vechi este de aproximativ 25-30%. Situatia difera insa pe piata rezidentiala de lux, unde cererea este in mod evident accentuata pe imobilele noi.

“Normal ar fi ca intr-un bloc nou chiria sa fie mai mare, dar nu se poate vorbi de o regula generala pe piata. Preturile la care se vor scoate la inchiriat apartamentele in blocurile noi vor fi influentate de foarte multi alti factori”, adauga Silvia Vilceanu.

Astfel de factori tin in special de situatia dezvoltatorului, de presiunea pe care o simte in urma locuintelor ramase nevandute, dar si de ritmul vanzarilor din momentul livrarii proiectului.

Chiriile vor continua sa scada

Chiriile vor continua sa scadaPana la sfarsitul anului, chiriile vor continua sa scada, sunt de parere consultantii imobiliari, adaugand ca nu vad semne care sa induca impresia unor cresteri.

“Se poate intampla ca si la inchirieri sa asistam la scaderi la fel de abrupte ca in cazul vanzarilor. Daca preturile la vanzare s-au miscorat cu 50%, ne putem astepta ca si chiriile sa scada la fel de brutal”, afirma Silvia Vilceanu, de la Antunturi Particulari.

Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, are estimari mai optimiste si crede ca trendul descendent pe 2009 se va mentine, insa nu intr-un mod abrupt, data fiind cererea destul de mare de inchiriere.

“In mare parte, cererea pentru inchirieri se datoreaza posibilitatilor destul de reduse de acces la creditare pentru achizitie in momentul de fata. Nu trebuie uitat insa ca la inceperea anului universitar, ca intotdeauna, se produce o oarecare efervescenta in cadrul pietei de inchirieri”, enunta Marciuc.

Cu toate acestea, toamna din 2008 nu a adus aceleasi cresteri ale chiriilor, potrivit unui raport al AnunturiParticulari.ro. Astfel, chiria medie pentru o garsoniera din Capitala era 325 euro in luna iulie 2007, pentru ca in septembrie sa urce la 354. In iulie 2008 insa, aceeasi locuinta se inchiria cu 382 euro, iar in luna septembrie, pretul a urcat doar pana 392 euro.