1 / 4

Creditele ipotecare mostenite, o solutie posibila pentru Romania

Andronache este de parere ca bancile incep sa revina treptat la conditii mai relaxate de creditare: avansurile sunt mai mici, criteriile de eligibilitate devin mai permisive, iar gradele de indatorare, principala problema de la sfarsitul anului 2008, se maresc. Astfel, bancile incep sa-si regandeasca produsele prudential in acord cu noile conditii de piata, iar criteriile de eligibiliate se intorc in timp, chiar pana la nivelul anului 2007.

„Pe langa aceste masuri, cred ca in Romania ar prinde foarte bine creditele ce ar putea fi mostenite de generatia urmatoare, depasind perioada de 35 de ani. De exemplu, in strainatate exista aceasta metoda: se contracteaza un credit, iar mostenitorii unei persoane vor mosteni atat bunurile cat si datoriile sale, inclusiv contractele de credit, care ulterior se pot inchide sau refinanta”, a explicat Marius Andronache (foto), adaugand ca aceasta solutie nu este aplicata astazi in Romania deoarece bancile sunt foarte prudente.

In perioada urmatoare insa, institutiile financiare vor testa piata, chiar daca totul se va realiza in etape, fara schimbari dramatice. Specialistul CB Mortgage spune ca deja se poate observa o schimbare din parte bancilor, iar dupa data de 24 mai, acestea mai vor dispune de mai multe resurse, odata cu scaderea rezervelor minime obligatorii.

Decizia BNR de reducere la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani va elibera o suma redusa in piata, de ordinul catorva sute de milioane de euro, insa va stimula bancile sa-si restructureze resursele atrase, in sensul majorarii celor pe termen lung.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri