1 / 4

Intrebari esentiale intr-o piata blocata

Malin Malineanu, development coordonator al Best Western Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria hoteliera mondiala, este de parere ca a venit Ziua Judecatii atat pentru cei care activeaza in industria hoteliera, dar si pentru cei din piata imobiliara. Trendul ascendent din piata hoteliera si cea rezidentiala nu a fost deloc justificat si nici proportional cu calitatea serviciilor oferite.

„Piata hoteliera din Romania si, in special cea din Bucuresti, a avut o decada foarte buna, obtinuta cu foarte putina munca. Cei care au crezut ca trendul va fi mereu ascendent, ca preturile si gradul de ocupare al hotelurilor vor creste la nesfarsit, vor fi cei mai loviti. Orice piata are o anumita ciclicitate, in orice piata exista un moment de urcare si unul de scadere. Pentru piata hoteliera din Romania, cred ca astazi a sosit acel moment de scadere”, a declarat Malin Malineanu (foto), in cadrul conferintei organizate de Eurobuild CEE.

In opinia sa, sunt multe hoteluri ce vor fi inchise in urmatoarea perioada, mai ales ca un nou termen apare in industria hoteliera locala: distressed hotels. „Prima data am aflat de termenul in contextul pietei imobiliare, insa nu mi-am imaginat atunci ca il voi auzi si in piata hoteliera. Este ceva firesc, mai ales ca, in Romania, nu am vazut un plan de afaceri care sa ia in considerare marjele de risc. Riscul exista in orice dezvoltare, in orice piata, implicit si in Romania”, a subliniat Malineanu.

Best Western International este unul dintre cei mai importanti jucatori din industria hoteliera mondiala, cu 4.000 de locatii raspandite in peste 80 de tari. In Romania, Best Western detine o retea de 13 hoteluri afiliate, operate independent si aflate in proprietate privata.

Daniel Halswick, director general al dezvoltatorului austriac UBM Development Romania, admite ca pentru toti jucatorii din piata imobiliara urmeaza Ziua Judecatii, insa aceasta perioada trebuie sa fie o ocazie pentru ca fiecare sa isi faca propria evaluare.

„Fiecare dintre noi trebuie sa se intrebe: cum am facut banii pana acum, mai pot face si astazi aceiasi bani prin metode similare? Categoric raspunsul va fi negativ si atunci, fiecare ne vom face un alt business plan, adaptat la conditiile economice de astazi si o vom lua de la capat”, afirma Halswick.

El crede ca fiecare dezvoltator ar trebui sa se intrebe in prezent daca terenul sau este intr-o locatie buna, daca proiectul este corect gandit si daca preturile sunt realiste. In trecut, asteptarile proprietarilor de terenuri erau primele ziduri de care se loveau dezvoltatorii, iar aceste asteptari erau nerealiste. Astazi insa, fiecare proprietar ar trebui sa isi schimbe asteptarile, pentru ca piata este cu totul alta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri