Numarul participantilor, la nivelul din 2007

Numarul participantilor, la nivelul din 2007Real Vienna 2009 a adus un numar de doar 240 de participanti, fata de cei 327 de anul trecut. Atat numarul de vizitatori, cat si cel de participanti se pot compara cu nivelul din 2007. Unele companii au decis ca anul acesta sa nu fie reprezentate din pricina stagnarii pietei imobiliare si a rezervelor bancilor de a acorda finantari.

„Atmosfera celor trei zile de Real Vienna a fost de expectativa generala si, per ansamblu, criza nu a avut un efect benefic asupra evenimentului in sine. Fiind la cea de-a patra editie, amploarea evenimentului de anul acesta s-a putut compara cu cea a celei de-a doua editii, care a avut loc in 2007”, a declarat, pentru Wall-Street, Anca Parascan, Avocat Partener al casei de avocatura bpv Grigorescu.

Expozantii predominanti au fost cei austrieci, urmati de polonezi, cehi si germani, restul statelor fiind slab reprezentate. Din partea Romaniei, au fost cinci companii expozante inregistrate, fata de 11 la editia de anul trecut.

Alte companii romanesti au preferat sa isi trimita reprezentanti in cadrul standurilor companiilor multinationale, pe care le reprezinta in Romania, povesteste Anca Parascan. In aceasta situatie au fost diviziile de leasing imobiliar si project development ale bancilor, precum si brokerii si dezvoltatorii imobiliari.

„Desi au fost numai cinci companii romanesti inregistrate, Romania a fost totusi reprezentata prin alte mijloace la acest eveniment. Daca ne referim la domeniile reprezentate, cei mai numerosi expozanti de anul acesta au fost dezvoltatorii imobiliari. Am remarcat putini participanti din randul constructorilor, al contractorilor si arhitectilor. O prezenta scazuta au avut si fondurile de investitii”, afirma avocatul bpv Grigorescu.

Parascan este de parere ca, in cazul reprezentantilor companiilor elvetiene si germane, numarul participantilor a fost mai mare datorita avantajului limbii germane si a apropierii geografice de Austria.

O diferenta fata de editiile precedente ale targului a fost faptul ca organizatorii au incercat sa incurajeze o prezenta mai intensa si activa a reprezentantilor din industria hoteliera.

Din domeniul bancar, reprezentantii cei mai marcanti au fost Erste Group, Raiffeisen si UniCredit.

Cum este vazuta Romania

Cum este vazuta RomaniaIn ceea ce priveste imaginea asupra Romaniei, participantii la Real Vienna 2009 au fost interesati in principal daca tara noastra are in continuare potential pentru investitori in domeniul imobiliar si daca preturile au scazut ca urmare a crizei.

Un alt subiect de interes pentru potentialii investitori straini prezenti la targul imobiliar a fost pozitia bancilor din Romania referitoare la creditare si masura in care sistemul juridic si fiscal sustine investitiile imobiliare.

„Potentialii investitori cu care am discutat sunt interesati sa afle detalii despre finantarile din fonduri europene si daca acestea ar fi de natura sa sustina posibile investitii in Romania. Modul de accesare al fondurilor precum si experienta pe care o avem in legatura cu absorbtia banilor proveniti din aceste surse sunt subiecte de interes pentru potentialii investitori”, afirma Anca Parascan.

Piata imobiliara din Romania nu este inghetata, in opinia avocatului, ci se bazeaza in prezent pe private equity, iar intrucat finantarile din partea bancilor sunt on-hold, este firesc ca piata sa stagneze.

„Potentiali investitori au manifestat tot o atitudine de expectativa, pe care o cunosteam deja de la Expo Real, din toamna anului trecut. Nu sunt semne ca nu vor mai exista investitii, insa in piata se manifesta o expectativa generala, cu totii asteapta sa vada ce se va intampla in perioada urmatoare. Asteapta actiuni din partea bancilor, semnale care sa indice schimbarea atitudinii acestora”, explica avocatul bpv Grigorescu.

Astfel, chiar daca momentan expectativa este atitudinea care primeaza, piata imobiliara traieste in continuare, insa fara balonul speculativ de anul trecut. Cei care investesc din propriile fonduri continua si in aceasta perioada, bucurandu-se deja de preturi mai scazute, iar cei care au bani proprii de investit, cu siguranta vor derula proiecte si in 2009, crede Parascan.

"Criza economica nu si-a atins punctul culminant"

"Criza economica nu si-a atins punctul culminant"In 2009, Anca Parascan spune ca nu vor avea loc tranzactii covarsitoare, ca in anii trecuti, insa loc de investitii in Romania mai este.

„Ma astept sa existe in continuare tendinte de speculatie, insa de data aceasta generate de scaderea preturilor si de lipsa de finantare. Exista jucatori importanti de pe piata imobiliara internationala care inca nu au intrat in Romania, pe principiul ca preturile, chiar daca au scazut, nu au scazut inca destul”, a subliniat avocatul.

Parascan nu vede o deblocarea pietei imobiliare in acest an si nu crede ca se vor adeveri previziunile de deblocare pentru toamna, chiar daca exista voci care sustin acest lucru.

„Din punctul meu de vedere, toate semnele economice globale indica opusul; criza economica nu si-a atins inca punctul culminant. Chiar daca atat persoane importante din economie, cat si din politica incearca la ora actuala sa ne convinga ca suntem pe o panta ascendenta, ar trebui sa ne uitam mai departe de granite, mai departe de televizor si sa vedem ca altii sunt de alta parere”, a precizat Anca Parascan.

La finalul celor trei zile, toate semnele de la Real Vienna 2009 au indicat o prelungire a starii de expectativa, insa avocatul astepta editia din toamna a Expo Real, de la München, pentru o reevaluare a pietei.

„Chiar si in aceasta perioada, targurile imobiliare favorizeaza intalnirea jucatorilor si ii ajuta sa ia pulsul, sa adune informatii la cald de la participantii din piata. Atat Real Vienna, cat si Expo Real raman ,isi pastreaza functia principala de loc de intalnire si de networking pentru jucatorii de pe piata de Real Estate din Sud-Estul Europei”, a incheiat avocatul.

La cei 33 de ani, Anca Parascan este de trei ani avocat partener in cadrul bpv Grigorescu, avand o experienta de noua ani in piata de avocatura. In prezent, casa de avocatura bpv Grigorescu a ajuns la un numar de 29 avocati si afaceri de trei milioane euro in 2008, in crestere cu 30% fata de anul precedent.