1 / 4

"Problema este finantarea cumparatorilor, nu a dezvoltatorilor"

GTC a anuntat ieri ca amana inceperea lucrarilor de constructie la complexul rezidential Garden of Eden, situat zona de nord a Capitalei, ce urma sa cuprinda circa 2.000 de unitati, potrivit lui Stefan Cremene, directorul de operatiuni al lantului de centre comerciale Galleria Shopping Centers.

Conform planului initial, Garden of Eden se va intinde pe o suprafata de teren de 11 hectare si include 1.929 de apartamente, dezvoltate in patru faze. Prima etapa, in care vor fi construite 210 locuinte, era programata sa se incheie in anul 2010, investitia totala fiind estimata la circa 260 milioane de euro.

“Principala problema nu este finantarea noastra, ci a cumparatorilor. Noi putem obtine finantare, mai greu, dar inca este posibil. Cumparatorul final nu poate. Acesta a fost motivul pentru care am amanat lucrarile de constructii, desi incepuseram sa promovam Garden of Eden inca din luna august 2008 si aveam rezervari”, a declarat, pentru Wall-Street, Shimon Galon (foto), CEO al GTC Romania.

Dezvoltatorul a lansat in luna iulie 2008 proiectul Garden of Eden, insa la cateva luni a decis sa opreasca vanzarile, pentru ca situatia intregii piete rezidentiale era incerta. Situatia nu s-a schimbat nici in prima jumatate a lui 2009, motiv pentru care proiectul a fost amanat pe termen nelimitat, depinzand de evolutia pietei si de ritmul de creditare a populatiei, spune Galon.

Cu un an in urma insa, situatia era complet diferita si chiar daca dezvoltatorii nu se mai intreceau in lansari de proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, seful GTC Romania era optimist.

„Din totalul de 9.000 de locuinte aflate in dezvoltare pe piata din Bucuresti, 4.000 apartin GTC. Putem spune ca detinem aproape jumatate din piata apartamentelor noi. Cand am decis sa lansam un nou proiect rezidential, multa lume a spus ca suntem foarte curajosi. Suntem insa realisti si stim ca cererea pe piata rezidentiala se mentine mult mai mare decat oferta”, spunea Shimon Galon in urma cu aproape un an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri