Modelul unui mall evreiesc

Modelul unui mall evreiescCentrul comercial Golden Mall, dezvoltat de catre Gindi Group, este in prezent in proces de extindere, urmand ca, la finalizare, sa devina cel mai mare mall din Israel, cu o suprafata inchiriabila de 80.000 mp, putin mai mare decat cea a proiectului Controceni Park, dezvoltat de AFI Europe in Romania.

Chiriile variaza intre 40 si 90 dolari/mp/luna, in functie de nivelul la care este inchiriata suprafata. Astfel, cele mai mici chirii sunt la etajul al doilea, intre 40 si 60 dolari/mp/luna, in timp ce la parter chiriile variaza intre 90 si 150 dolari/mp/luna.

“Golden Plaza a fost deschis in urma cu 15 ani, iar o data la doi-trei ani a fost extins. Chiriile au crescut proportional cu vanzarile retailerilor, respectiv cu aproximativ 30% in fiecare an”, povestesc reprezentantii Gindi.

Mall-ul are 270 de magazine, insa pentru moment nu mai are supermarket. In urma cu patru ani, contractul cu supermarketul existent a fost reziliat pentru motive de neplata a chiriei. In locul vechiului retailer, au venit alti 40 de chiriasi. Golden Mall va avea din nou supermarket in faza a doua, care va fi inaugurata in vara anului viitor.

“Au fost branduri care, pur si simplu, nu au rezistat pe piata evreiasca. De exemplu, Starbucks a parasit mall-ul dupa patru ani, pentru ca nu facea fata concurentei cu brandul italian Arcaffe”, spun oficialii Gindi.

Pe langa Golden Mall, dezvoltatorul israelian a mai finalizat proiectul Ha’Giva Mall, un street mall cu 70 de magazine, ce a fost vandut deja societatilor de asigurare Harel si Dikla, pentru suma de 50,1 milioane de dolari (36 milioane de euro).

In prezent, pe langa extinderea Golden Mall, mai are in dezvoltare centrul comercial Gindi Plaza Mall, ce va fi livrat in trimestrul al doilea din 2011, dupa o investitie de 68,4 milioane de dolari (49 milioane de euro).



Imperiul locuintelor noi

Imperiul locuintelor noiPiata rezidentiala din Tel Aviv este alcatuita, aproape in majoritate, din apartamente recent construite, organizate in blocuri turn, cu pana la 44 de etaje. Explicatia dezvoltatorilor este simpla: cu cat apartamentul este mai sus, cu atat este mai scump.

Cu toate acestea, langa un turn de 20 de etaje se poate vede, de multe ori, un bloc vechi, cu trei-patru etaje. Insa majoritatea apartamentelor au cel mult zece ani vechime, iar santierele de constructii nu par sa se opreasca.

Ca preturi, Israelul merge contra curentului: aici trendul este inca ascendent, iar oferta de locuinte, in continua crestere. Agentiile imobiliare din Tel Aviv afiseaza preturi de peste un milion de sekeli, ceea ce inseamna circa 182.000 euro, pentru un apartament cu doua camere, la etajul trei, in centrul orasului. Preturile ajung la doua milioane de sekeli, respectiv 364.000 euro, pentru un apartament cu trei camere, cu o suprafata de 90 mp, tot in centrul orasului.

Salariul mediu anual in Tel Aviv oscileaza in jurul pragului de 200.000 sekeli, adica putin peste 36.000 euro.


Turnuri cat mai inalte, pe terenuri cat mai ieftine

Turnuri cat mai inalte, pe terenuri cat mai ieftineRecordul pentru cea mai inalta cladire din Israel a fost doborat de cladirea de birouri City Gate, cu 68 de etaje. Media in piata spatiilor de birouri variaza insa intre 20 si 30 de etaje in Tel Aviv.

De asemenea, cel mai nou teren cumparat de Gindi Group are ca destinatie dezvoltarea spatiilor de birouri. Dezvoltatorul a cumparat, in urma cu o saptamana, un teren de 30.000 mp, pentru care a platit 17 milioane de euro, echivalentul a 567 de euro/mp. Pe acest teren, va fi construit un turn cu 30 de etaje, investitia fiind estimata la 200 milioane de euro.

Prin comparatie, cea mai inalta cladire de birouri din Bucuresti, Bucharest Tower Center, dezvoltata de catre grupului Avrig 35, are 25 de etaje si este situata in apropiere de Business Center.