Dupa un an, preturile au inceput sa creasca

Dupa un an, preturile au inceput sa creascaIulie este prima luna din ultimul an in care preturile apartamentelor din Bucuresti au inceput sa creasca, avansul ajungand pana la cel mult 4%, arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

Valoarea BREI (Bucharest Real Estate Index) a ajuns la 1.329 euro/mp, in timp ce BREI –Vechi (indicele apartamentelor vechi) a crescut pana la 1.150 euro/mp. Cele mai influentate au fost apartamentele cu doua camere, ale caror preturi au urcat cu 10-15% in ultima perioada, ca urmare a programului Prima Casa.

“Este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa gasim acum apartamente cu doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului”, sustin reprezentantii Colliers.

Cele mai mari fluctuatii de pret au fost inregistrate in sectorul 4, unde apartamentele s-au scumpit cu 4% in ultima luna, ajungand la 1.279 euro/mp. La polul opus s-a aflat sectorul 1, unde preturile au scazut cu 2% in iulie, pana la 1.563 euro/mp.

In urma cu o luna, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, spunea ca Prima Casa nu va duce la cresterea preturilor apartamentelor si va debloca intr-o oarecare masura piata imobiliara. Opinia sa era sustinuta si de Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIM), care considera, de asemenea, ca programul nu va duce la o crestere a preturilor locuintelor.

Entuziasmul proprietarilor, reflectat in cresterea preturilor

Entuziasmul proprietarilor, reflectat in cresterea preturilorCresterea preturilor pentru apartamentele din Bucuresti reiese si dintr-o analiza a portalului imobiliar AnunturiParticulari.ro, care monitorizeaza anunturile publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet.

“Entuziasmul proprietarilor legat de succesul mult discutatului program guvernamental s-a reflectat pe piata, marind usor preturile pentru garsoniere si doua camere si ceva mai semnificativ pentru apartamentele cu trei si patru camere”, se arata in analiza AnunturiParticulari.ro.

Astfel, pretul mediu cerut de proprietari pentru o garsoniera a crescut cu 3% fata de luna iunie, ajungand la 47.000 de euro. Pentru locuintele cu doua camere a fost solicitat, in medie, un pret de 71.000 de euro, in cresterea cu circa 2% fata de luna precedenta.

Pentru apartamentele cu trei camere, pretul mediu de strigare s-a apropiat 100.000 de euro in prima jumatate din iulie, cu 5% mai mult fata de aceeasi perioada a lunii trecute.

„Cu siguranta cea mai mare influenta vine pe fond psihologic si este cauzata de programul Prima Casa. Nu cererea efectiva este cea care a generat cresterea, ci doar speranta proprietarilor ca in sfarsit isi vor vinde proprietatile”, sustin cei de la AnunturiParticulari.ro.


Dezvoltatorii scad preturile apartamentelor noi

Dezvoltatorii scad preturile apartamentelor noiIn timp ce proprietarii apartamentelor vechi au ridicat preturile ca urmare a programului Prima Casa, dezvoltatorii care inca mai au locuinte nevandute au inceput sa reduca preturile, astfel incat sa se apropie de pragul de 60.000 de euro.

BREI –Nou (indicele apartamentelor noi) a scazut insa cu 6% fata de luna mai, pana la 1.660 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate in text includ TVA).

Iar daca la inceputul lunii iulie, doar 18 proiecte rezidentiale din cele 161 listate pe site-ul rezidential.net se calificau pentru programul Prima Casa, la Targul Project Expo, desfasurat in urma cu o saptamana, au participat peste 50 de dezvoltatori, cu aproximativ 8.000 de locuinte.

De exemplu, in ansamblul Evocasa Swiss Cottage, dezvoltat de Adama Holding in cartierul Titan, preturile locuintelor pleaca de la 59.900 euro plus TVA, fiind necesar un avans de 2.995 euro plus TVA (5%). In proiectul Evocasa Optima, al aceluiasi dezvoltator, apartamentele cu doua camere costa 49.000 euro plus TVA si ajung pana la 79.000 euro plus TVA, locuintele fiind disponibile nefinisate.

In ansamblul Confort City, dezvoltat de Domus Stil in zona Vitan Barzesti, preturile unei garsoniere pleaca de la 39.500 euro plus TVA, iar pentru un apartament cu doua camere – de la 59.500 euro plus TVA.

In ce context se scumpesc locuintele

In ce context se scumpesc locuinteleProprietarii au inceput sa creasca din nou preturile apartamentelor vechi, dupa mai bine de un an de scaderi, insa contextul economic in care acest lucru se intampla nu este deloc unul favorabil.

Romania s-a clasat in primul trimestru pe pozitia a 13-a in cadrul statelor membre ale UE, dupa rata somajului in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani, care a urcat la 19,6% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele publicate de Eurostat.

Mai mult, 26% dintre romani cunosc un coleg care si-a pierdut slujba, iar 28% cunosc pe cineva din cercul de prieteni sau familial care a fost afectat, potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeana (CE).

Nici estimarile Bancii Mondiale nu sunt mai optimiste. Astfel, procentul populatiei din Romania care va trai in saracie in acest an va creste cu 1,7 puncte procentuale fata de 2008, la 7,4%, iar printre cei mai afectati se vor numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizate de BM.

Nu in ultimul rand, castigul salarial mediu net a scazut in luna mai cu 3,7% (52 lei) fata de luna anterioara, pana la 1.356 lei (325 euro), conform Institutului National de Statistica (INS).