1 / 5

ANEVAR: Programul nu a fost pregatit tehnic

Programul Prima Casa a generat foarte multe asteptari in piata imobiliara, fiind un produs nou, ce avea puterea de a impulsiona piata, este de parere Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Multi proprietari au speculat si au majorat preturile, insa nu a fost un fenomen in masa, pentru ca, foarte curand, programul s-a blocat.

„Prima Casa a fost un stimul util, a dezghetat mental piata, insa nu a fost pregatit tehnic si s-a intepenit. Dovada este ca, dupa ce a fost intens promovat si agreeat de foarte multa lume, el nu a functionat, marea problema fiind ca aprobarea dosarelor dureaza foarte mult”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Vascu (foto).

Presedintele ANEVAR spune ca, intrucat programul Prima Casa dureaza atat de mult, vanzatorii au incercat sa schimbe preturile si astfel, cumparatorii au fost stransi cu usa. „Oamenii au gasit locuinta dorita, au dat avansul, viseaza la ea, au primit acceptul de la banci, dar dosarele nu sunt inca aprobate de fond si multi au pierdut avansul sau apartamentul gasit”, spune Vascu.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a recomandat recent potentialilor cumparatori sa incerce sa fixeze un termen mai lung in ante-contractul incheiat cu vanzatorii, pentru a nu pierde nici avansul, nici locuinta respectiva. Solutia ar putea fi insa respinsa de vanzatori, spun jucatorii din imobiliare.

„Totul depinde de pret si de cat de mult a stat vanzatorul cu locuinta la vanzare. Dar cu cat s-ar castiga din timp, cu atat s-ar incheia mai multe tranzactii per unitate de timp. Nimeni nu stie ce face Fondul cu dosarul respectiv, care este procedura interna”, a adaugat Vascu.

Citeste aici replica data, la solicitarea Wall-Street, de catre Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri