In ce a investit 30 mil. euro

In ce a investit 30 mil. euroGabriel Stan (foto) s-a nascut in Ramnicu Sarat si a studiat in Bucuresti, insa pasiunea pentru alpinism l-a impins sa se stabileasca in Brasov la varsta de 23 de ani, in anul 1982. Dupa ce a fost plecat o perioada in Anglia, unde a lucrat pe un santier de constructii, a revenit in tara si, in anul 1991, a pus bazele grupului de firme Gabi’s & Pappa Reale, avand ca obiect de activitate distributia de tigari, produse alimentare si bauturi.

“In 2003 mi-am construit o casa in apropiere, peste deal (n.r.: Dealul Warthe) si atunci am observat ce potential are acest loc, ce priveliste ofera si ce se poate construi aici. Am inceput sa cumpar terenuri, bucata cu bucata si am ajuns sa detin aproape tot dealul, circa sase hectare. Imi plac zonele expuse, cu vedere, probabil «este de vina» pasiunea pentru alpinism”, povesteste dezvoltatorul.

Dupa ce a achizitionat terenul, pentru o suma pe care refuza sa o faca publica, Gabriel Stan a inceput dezvoltarea proiectului Belllevue Residence, o investitie totala de 30 milioane de euro, o treime din bani fiind capitalul adus de omul de afaceri, o alta treime provenind din vanzarile off-plan si cea de-a treia parte a finantarii provenind de la Alpha Bank.

Complexul Belllevue Residence, amplasat pe drumul dintre Brasov si Poiana Brasov, este dezvoltat in doua faze: prima faza cuprinde 96 de apartamente si este in curs de livrare, in timp ce a doua faza, cu 48 de apartamente, va fi livrata in decembrie anul viitor.

Sursa foto: Mediafax

Cum se mai vand apartamentele de sute de mii de euro

Cum se mai vand apartamentele de sute de mii de euroCele noua blocuri ale proiectului sunt identice, avand cate 16 apartamente, dezvoltate pe cinci etaje. Preturile pornesc de la 119.000 euro plus TVA pentru apartamentele cu doua camere si ajung pana la 740.000 euro plus TVA pentru penthouse-urile cu patru camere. Din cele noua penthouse-uri au fost vandute opt, insa niciunul in acest an.

La inceput, omul de afaceri a decis sa vanda locuintele prin intermediul companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, insa dupa cateva luni a renuntat si a optat pentru o echipa interna.

“Pana in prezent, am vandut circa 80% din prima faza (n.r.: 76 de apartamente) si pentru 25% (n.r.: 12 apartamente) din cea de-a doua faza avem pre-contracte. Vanzarile au mers foarte bine pana anul trecut, in decembrie, dar apoi am vandut cam trei apartamente la doua luni. Am observat insa ca acum, cand locuintele sunt finalizate, vanzarile si-au reluat trendul ascendent, chiar daca nu este la fel ca anul trecut”, afirma Gabriel Stan, adaugand ca in ultimele doua saptamani au fost vandute doua apartamente.

Dezvoltatorul nu a scazut preturile nici cand vanzarile erau aproape la pamant, dar nici nu le-a mai crescut pentru apartamentele din faza a doua, asa cum se gandea initial.

“Am vrut sa scumpim locuintele din faza a doua cu circa 30% pentru a obtine profit, pentru ca din prima faza nu puteam, dar acum, dat fiind contextul economic si starea pietei imobiliare, am lasat preturile asa cum erau”, mai spune brasoveanul.

Investitia in prima faza a proiectului a fost de circa 22 milioane de euro, dintre care trei milioane de euro a reprezentat investitia in drumuri si electricitate, dezvoltatorul astfaltand o portiune de drum de aproape doi kilometri.

Afacerile cu distributie, pe linie de supravietuire

Afacerile cu distributie, pe linie de supravietuireIn ceea ce priveste activitatea de distributie, cea care a stat la baza pentru afacerile dezvoltate de Gabriel Stan, aceasta a fost considerabil redusa in ultimii ani, in prezent fiind mentinuta doar “pe linia de supravietuire”.

“Distributia nu mai este ce a fost. Pentru noi, anul de varf a fost 2006, cand aveam 500 de angajati, activitati in opt orase si o cifra de afaceri de 124 milioane de euro. In prezent, am ramas doar cu 80 de angajati si cu patru judete. Mentinem aceasta afacere pe linia de supravietuire, focusul nostru este pe dezvoltarea imobiliara”, explica proprietarul firmelor Gabi’s & Pappa Reale si Gabi’s Development.

Potrivit datelor afisate de Ministerul de Finante, grupul Gabi’s & Pappa Reale, cel care se ocupa cu activitatea de distributie, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 17,20 milioane de euro. Compania este distribuitor al marcilor Milka, Poiana, Jacobs, Scandia, Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Ursus, Angelli, Jidvei, Cotnari si isi desfasoara activitatea in judetele Brasov, Hargita, Covasna si Mures.

“Visul meu ramane sa fac un teren de golf, aceasta fiind o alta pasiune. In Brasov am ales sa traiesc pentru ca doar aici puteam practica alpinismul, distributia a fost o afacere profitabila la acea vreme, iar dezvoltarea imobiliara le imbina pe amandoua”, mai spune Gabriel Stan.

Dupa finalizarea primei etape a proiectului Bellevue Residence, brasoveanul spera sa inceapa a doua etapa, in varful de deal, care va include un hotel de cinci stele, un centru spa, o piscina cu pereti din sticla si un restaurant care se roteste. Acestea raman insa doar pe hartie, pana cand piata imobiliara isi va reveni si bancile vor incepe din nou sa acorde credite pentru astfel de proiecte.