NEPI da 63 mil. euro pentru European Retail Park Braila

NEPI da 63 mil. euro pentru European Retail Park BrailaPentru fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), 2009 a insemnat un an bun pentru achizitii, chiar daca in primavara unele negocieri au esuat. In luna mai, compania a anuntat incheierea discutiilor privind preluarea fondului de investitii Carpathian (proprietarul MacroMall din Brasov), suma oferita fiind de 0,20 euro/actiune, ceea ce evalua fondul la 46,4 milioane euro.

Chiar daca preluarea Carpathian esua, Martin Slabbert (foto), managing director al NEPI, recunostea cateva saptamani mai tarziu ca mai are si alte negocieri in curs, tinta fiind parcurile de retail din provincie si ca tranzactiile se vor finaliza inainte de sfarsitul anului.

Ieri, compania a anuntat oficial ca a cumparat European Retail Park Braila, un parc comercial inaugurat in vara anului trecut de belgienii de BelRom Real Estate si ca aceasta achizitie va fi urmata de preluarea altor doua parcuri, de la acelasi dezvoltator, respectiv cel din Bacau si un proiect din Focsani.

Astfel, NEPI a platit cu doar trei milioane de euro in plus fata de cat a investit BelRom in dezvoltarea parcului de retail.

“KBC a incheiat un acord de finantare cu New Europe Property Investments, punand la dispozitia fondului o linie de finantare de 113 milioane de euro, destinata acestor trei achizitii; 40 de milioane de euro din aceasta suma vor finanta partial prima tranzactie’’, se arata in comunicatul cumparatorului.

Tranzactia prevede o structura in doua componente - bani si, respectiv, actiuni emise de New Europe Property Investments, fond listat la bursele din Londra si Johannesburg. Doi reprezentanti ai BelRomReal Estate vor deveni membri ai Consiliul de Administratie al NEPI.

Reff & Asociatii, casa de avocatura afiliata Deloitte Romania, Deloitte Tax si Optim PM au oferit asistenta cumparatorului. Societatea de avocati Voicu Filipescu a oferit consultanta vanzatorului, in timp ce tranzactia a fost intermediata de agentia imobiliara DTZ Echinox.

Afla care au fost principalele evenimente din piata de retail in ultimul an.

Cine, ce a mai vandut pe piata de retail in 2009

Cine, ce a mai vandut pe piata de retail in 2009In acest an, tranzactiile din piata locala de retail s-au lasat asteptate, vanzarile fiind sub forma de actiuni.

De exemplu, fondul de investitii britanic Lewis Charles Romania Property Fund Ltd (LCSR) si-a vandut in primavara subsidiara S.C. Retail Park Magnolia S.R.L. (Magnolia), care urma sa dezvolte centrul comercial Zenith din Ploiesti. Magnolia, impreuna cu datoriile de 3,63 milioane de euro, a fost preluata de catre compania Blackpearl Property, controlata de mai multi investitori din Irlanda.

O alta tranzactie a fost semnata de fondul austriac de investitii Immoeast, care a renuntat la parteneriatul cu compania S+B Gruppe, potrivit Ziarului Financiar. Astfel, compania S+B Gruppe a cumparat actiunile detinute in toate proiectele care urmau sa fie dezvoltate impreuna cu Immoeast, respectiv patru centre comerciale Stop.Shop.

Spre comparatie, cea mai mare tranzactie incheiata in 2008 pe piata de retail a fost preluarea de catre grupul italian Immobiliare Grande Distribuzione (IGD) a retelei de 15 magazine Winmarkt si o proprietate comerciala data spre inchiriere de la NCH Advisors, valoarea tranzactiei fiind de 182,5 milioane euro.

Citeste si Topul celor mai mari 10 tranzactii imobiliare din 2008.




Ce a mai cumparat NEPI in Romania

Ce a mai cumparat NEPI in RomaniaAnul trecut, britanicii de la New Europe Property Investments (NEPI) au cumparat doua firme, care detin impreuna 18 proprietati in diferite orase din Romania, de la o companie din cadrul grupului Avrig 35, pretul net al investitiei, dupa scaderea datoriilor, fiind de circa 46,3 milioane de euro.

„Cladirile sunt cele in care se afla sucursalele de judet ale bancii Raiffeisen, deci aproximativ 90% din cele 18 proprietati sunt inchiriate de catre Raiffeisen. NEPI a studiat aceste proprietati din toamna anului 2007”, spunea la acea vreme Georgiana Anghelus, consultant in cadrul diviziei de investitii a companiei Colliers International.

In anul 2007, NEPI a mai cumparat patru proprietati imobiliare detinute de Flamingo in Bucuresti, Iasi, Bacau si Brasov, valoarea tranzactiei fiind de patru milioane de euro.

Valoarea proprietatilor detinute de NEPI era de 99,79 milioane de euro la sfarsitul primul semestru, fata de 93,72 milioane de euro la finele anului 2008, se arata in raportul financiar al fondului de investitii. Veniturile din chirii erau de 3,52 milioane de euro la data de 30 iunie 2009, fata de 6,31 milioane de euro la sfarsitul anului trecut.