Doar 30% din suprafata de retail anuntata a fost finalizata

Doar 30% din suprafata de retail anuntata a fost finalizataPe piata centrelor comerciale, in primele trei trimestre au fost finalizate noua proiecte - doua extinderi si sapte inaugurari de centre comerciale, care totalizeaza o suprafata de 260.000mp, 60% din aceasta suprafata fiind in Bucuresti.

La inceputul anului, erau anuntati spre finalizare in 2009 circa 600.000 mp, ceea ce inseamna ca, apropiindu-ne de sfarsitul anului, va fi livrat un stoc de doar 30% din totalul proiectelor anuntate.

“Estimam ca la sfarsitul anului 2009 stocul spatiilor comerciale din Romania va atinge 1,3 milioane mp, in centre comerciale si galerii comerciale. Stocul orasului Bucuresti este estimat la 500.000mp, incluzand proiectul AFI Palace Cotroceni (foto) cu o suprafata inchiriabila de 76.000mp”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.

Pentru anul viitor, la nivel national, au fost anuntate 15 proiecte, totalizand 440.000mp. Consultantii se asteapta insa la intarzieri in livrarea proiectelor, atat din cauza conditiilor dificile de finantare, cat si a interesului scazut din partea retailerilor locali si internationali.

Chirii mai mici cu 30% sau chiar luni gratis

Chirii mai mici cu 30% sau chiar luni gratisTot pe piata centrelor comerciale, multi dezvoltatori au acceptat deja reduceri ale chiriilor cu 20-30%, iar altii i-au scutit de plata chiriei pe unii retaileri cu probleme financiare pentru anumite perioade de timp, in dorinta de a mentine un grad ridicat de ocupare a proiectelor.

Chiriile maxime pentru centrele comerciale din Bucuresti variaza intre 70-90 euro/mp/luna, in timp ce chiriile stradale, pentru magazinele de pe cele mai importante artere comerciale atrag valori cuprinse intre 60-80 euro/mp/luna.

“Cativa retaileri importanti si cu prezenta mai indelungata pe piata si-au renegociat termenii de inchiriere, dar cele mai mari reduceri au fost oferite in orasele secundare, unde s-a obtinut chiar suspendarea platii chiriei pentru o anumita perioada de timp”, afirma specialistii Jones Lang LaSalle.

Citeste si Centrele comerciale au ajuns sa ofere chiriasilor un an gratis.

Rata de neocupare pentru birourile clasa A, aproape de 13%

Rata de neocupare pentru birourile clasa A, aproape de 13%Nici pe piata spatiilor de birouri lucrurile nu s-au miscat mai bine in primele noua luni ale anului. Aproximativ 260.000 metri patrati au fost livrati in primele trei semestre si inca 150.000 mp sunt in curs de finalizare, urmand sa fie livrati in trimestrul al patrulea.

Stocul modern de spatii de birouri este estimat la 1,4 milioane mp, dintre care 53.400 mp au fost finalizati in trimestrul al treilea, cel mai mare proiect livrat fiind turnul de sud al City Gate (zona Piata Presei Libere).

“Este important de mentionat ca patru zone de afaceri, Pipera Nord, Floreasca-Barbu Vacarescu, Pipera City si zona de nord, au contribuit cu mai bine de 65% la stocul nou finalizat: 31%, 15%, 10% si respectiv 10%”, se arata in raport.

Activitatea de inchiriere s-a rezumat la circa 69.000 mp, ceea ce reprezinta doar 30% din suprafata contractata in perioada similara a anului trecut. Rata medie de neocupare a crescut astfel la 12,9%, respectiv 6% pentru imobilele de clasa A si peste 18% pentru spatiile de clasa B, amplasate in general in zonele limitrofe ale orasului.

“Estimam ca preluarea anuala de spatii de birouri nu va depasi 100.000 mp. Avand in vedere activitatea redusa de pre-inchiriere, majoritatea contractelor de inchiriere vor avea loc in cladiri finalizate. Credem ca piata de inchiriere isi va reveni, gradual, la mijlocul anului urmator, in continuare stimulata de pre-inchirierile marilor companii multinationale”, sustin consultantii Jones Lang LaSalle.


Chiriile din piata de birouri vor continua sa scada pana la finele anului

Chiriile din piata de birouri vor continua sa scada pana la finele anuluiIn ceea ce priveste chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A, acestea au continuat sa scada, maximul de 21 euro/mp/luna fiind inregistrat in imobilele din zona centrala de afaceri (CBD – Central Business District). Consultantii Jones Lang LaSalle sunt de parere ca trendul descendent va continua pana la sfarsitul anului, dupa ce chiria medie la inceputul anului era de 24 euro/mp/luna.

Pentru anul 2010, este asteptata spre livrare o suprafata de circa 180.000mp, dintre care doar 30% este precontractata. Pentru anul 2011, sunt anuntati numai 75.000 mp.

“Credem ca rata de neocupare va avea un trend crescator, la sfarsitul anului putand sa ajunga la 18-20%. Rata de neocupare va descreste gradual, de-a lungul anului 2010, insa valori mai reduse, sub 5%, nu sunt previzionate mai devreme de inceputul anului 2011”, sustin reprezentantii companiei de consultanta.

Citeste si Topul celor mai mari scaderi ale chiriilor din piata de birouri.

Semnale pozitive din piata de investitii

Semnale pozitive din piata de investitiiFondurile institutionale interesate de achizitii in sectorul imobiliar din Romania considera, in continuare, ca asteptarile vanzatorilor referitoare la pret reprezinta un impediment pentru reluarea activitatii tranzactionale, afirma consultantii JLL. Cu toate acestea, au existat unele semnale pozitive in piata.

“In trimestrul al treilea a fost inregistrata prima tranzactie institutionala din piata in ultimele 12 luni, un parc comercial in Targoviste. Chiar daca volumul investitiei a fost redus, tranzactia a demonstrat revenirea ofertelor competitive pe piata, oferte total absente in ultima perioada in Romania”, se arata in raportul companiei.

Jones Lang LaSalle a intermediat in toamna vanzarea proiectului Modul Shopping Center din Targoviste, vanzatorul fiind fondul de investitii Equest Balkan Properties.

In perioada urmatoare, pentru revigorarea activitatii tranzactionale este necesar ca proiectele planificate sa fie livrate, conditiile de finantare sa se imbunatateasca si, nu in ultimul rand, ca vanzatorii sa isi formeze asteptarile relativ la nivelul preturilor stabilite deja in regiune.

Citeste si
Piata de investitii imobiliare incepe sa respire. Vanzatorii trebuie sa uite de preturile din 2007.

Tranzactiile cu spatii industriale, sub 50.000 mp

Tranzactiile cu spatii industriale, sub 50.000 mpPe piata spatiilor industriale, singurul proiect finalizat in trimestrul al treilea este reprezentat de prima faza a Olympian Parks, din Brasov, cu o suprafata de 16.000 mp.

“Stocul modern de spatii logistice este estimat la circa 950.000 mp, dar in continuare cu foarte multe proiecte propuse spre dezvoltare pentru anii urmatori”, se mai arata in raport.

Consultantii Jones Lang LaSalle se asteapta ca in acest an preluarea de spatii logistice sa nu depaseasca 50.000 mp.

Cele mai importante tranzactii de spatii logistice in primele trei trimestre ale anului au fost: Orphee Beinoglou International Transports (ORBIT), care a inchiriat 6.600 mp in Bucharest West, Fresenius, cu 3.200mp in NordEst Logistic Park, Geodis Calberson, cu 8.400mp in ProLogis Park Bucharest A1, si Lagermax ,care a anuntat inchirierea a 2.230 mp in Equest Logistic Centre.

Chiriile pentru spatiile logistice moderne variaza intre 4-4,5 euro/mp/luna, chiriile cele mai mici fiind obtinute in cazul unor tranzactii de inchiriere pentru suprafete logistice mari.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de 2,78 milioane de euro in anul 2008.