Ce bugete au cumparatorii pentru o locuinta

Ce bugete au cumparatorii pentru o locuintaAproximativ 85% din clientii agentiei imobiliare RealTime au bugete sub 80.000 euro pentru o locuinta, insa 60% dintre acestea sunt sub 60.000 euro, limita maxima de creditare prin programul Prima Casa.

Si statisticile portalului Case Fara Intermediari arata ca romanii prefera sa cumpere garsoniere si apartamente cu doua camere, iar bugetul destinat achizitiei se incadreaza intre 30.000 euro si 80.000 euro.

“Multi cumparatori prefera in continuare locuintele vechi, in devafoarea celor noi, deoarece pentru un buget de pana la 80.000 euro pot cumpara apartamente cu trei sau chiar patru camere in zonele semicentrale ale Bucurestiului”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriela Enescu (foto), general manager al portalului casefaraintermediari.ro.

Un studiu recent al portalului century21.ro arata ca bugetul mediu alocat de un bucurestean pentru achizitia unei locuinte variaza intre 41.968 euro pentru o garsoniera si 125.182 euro pentru un apartament cu patru camere, cele mai multe cereri fiind pentru apartamentele cu doua camere.

Astfel, pentru o garsoniera, bugetul mediu alocat de un bucurestean a fost de 41.968 euro, in timp ce pentru o locuinta cu doua camere bugetul a crescut pana la 63.644 euro. Pentru un apartament cu trei camere in Capitala, un cumparator este dispus sa ofere un pret mediu de 90.153, iar pentru unul cu patru camere bugetul mediu alocat este de 125.182 euro.

Citeste astazi in suplimentul de finante personale Money Wall-Street despre cum poti obtine finantare pentru o casa de 80.000 euro.

Ce oferte se gasesc sub 80.000 euro

Ce oferte se gasesc sub 80.000 euroCristina Rosca (foto), managing partner al agentiei RealTime, spune ca, intr-un buget de cel mult 80.000 euro, un cumparator care doreste o locuinta noua, finalizata sau aproape de finalizare, poate gasi un apartament cu doua camere intr-un ansamblu ce va fi dat in folosinta luna viitoare, amplasat in cartierul Titan, in zona parcului IOR.

“Apartamentul are o suprafata construita de 58 mp, la care se adauga un balcon de 6 mp. Este dotat cu bucatarie mobilata si utilata si este finisat complet la un standard de calitate peste medie. Locuinta se afla la etajul 9 din 13 si are un pret de 75.500 euro plus TVA (n.r: 5%)”, ne-a explicat reprezentantul RealTime.

Cu un buget sub 80.000 euro se mai poate cumpara, potrivit consultantului RealTime, un apartament cu doua camere, decomandat, intr-un ansamblu din zona Pipera, in apropiere de padurea Andronache, ce a fost livrat in luna octombrie.

Locuinta are o suprafata construita de 68 mp, la care se adauga balcon de 4 mp. Este amplasat la etajul al doilea, intr-un imobil cu 8 etaje, dotat cu o bucatarie inchisa si finisat complet la un standard de calitate peste medie, pretul fiind de 73.500 euro plus TVA.

In orasul Brasov, cu acelasi buget, o persoana poate achizitiona un apartament cu doua camere, intr-un ansamblu cu finalizare in luna martie 2011. Proiectul are 11 etaje si este amplasat in apropiere de spitalul judetean Brasov.

Apartamentul are o suprafata construita de 62 mp, la care se adauga balcon de 9 mp, pretul sau fiind de 67.000 euro plus TVA. Ca dotari, Cristina Rosca enumera: finisaje complete la un standard de calitate superioara – parchet din lemn, tamplarie PVC cu geam termopan pentacameral, gresie si faianta clasa A si contorizare individuala a consumului de utilitati.

Profilul locuintei noi de sub 80.000 euro

Profilul locuintei noi de sub 80.000 euroTot cu buget de cel mult 80.000 euro pot fi cumparate garsoniere si apartamente cu doua camere in zone ale Bucurestiului, precum: Andronache, Theodor Palady, Republica sau Prelungirea Ghencea, conform proprietatilor afisate pe portalul casefaraintermediari.ro.

Suprafata apartamentelor de sub 80.000 euro oferite de dezvoltatorii imobiliari variaza intre 60-90 mp, in timp ce pretul pe mp variaza intre 700-1.100 euro/mp. Potentialii cumparatori au doua variante: o suprafata mai mare, dar finisaje inferioare calitativ sau o suprafata mai mica, dar finisaje superioare.

“In cazul unor preturi de sub 450 euro/mp, tinand cont de costul materialelor de constructii din piata, recomandam potentialilor cumparatori sa analizeze cu atentie oferta, deoarece raportul calitate/pret nu va fi cel scontat”, subliniaza Gabriela Enescu, de la Case Fara Intermediari.

Cu cel mult 80.000 euro mai pot fi cumparate vile “la rosu” (n.r: fara finisaje) in cartiere limitrofe ale Bucurestiului, precum Prelungirea Ghencea, Berceni sau Bucurestii Noi. Aceste proprietati detin si o suprafata de teren de pana la 150 mp, potrivit datelor portalului imobiliar.

In tara, la acelasi buget pot fi cumparate vile “la rosu” in Brasov, cu suprafete de aproximativ 180 mp utili sau apartamente in Predeal, cu suprafete cuprinse intre 70-90 mp, dotate cu finisaje de lux.

“Interesant de remarcat este ca pentru acelasi buget, in prezent, pot fi achizitionate apartamente de doua camere in Dubai, pe renumita plaja Jumeirah, ceea ce ne demonstreaza inca o data ca nu s-a ajuns la un minim privind pretul apartamentelor noi in Romania”, spune Enescu.

Spre comparatie, anul trecut, cu 80.000 euro, un potential cumparator putea sa cumpere o garsoniera intr-o zona centrala sau ultracentrala a Capitalei, sau un apartament cu doua camere in zone precum: Berceni, Drumul Taberei, Crangasi, Prelungirea Ghencea sau Titan.

“In 2008, pentru un cuget de 80.000 euro, mai exista posibilitatea cumpararii de terenuri sau case demolabile in zonele limitrofe ale Bucurestiului”, adauga Gabriela Enescu.

Ce cauta cumparatorii care au 80.000 euro

Ce cauta cumparatorii care au 80.000 euroCei care dispun de un buget de 80.000 euro isi doresc in primul rand apartamente cu doua sau trei camere, cu suprafete generoase, afirma managerul portalului casefaraintermediari.ro.

“In general, se pune accent mai mult pe suprafata locuibila decat pe finisaje, mentalitatea fiind ca finisajele se pot adauga ulterior. De asemenea, cei care aleg sa cumpere in aceasta perioada pun accent pe zona si mijloacele de transport in comun, pe apropierea de un supermarket, gradinita sau scoala”, explica Enescu, adaugand ca zonele cu cel mai mare succes sunt Prelungirea Ghencea, Militari, Crangasi si Berceni.

In ceea ce priveste deosebirea majora fata de perioada de crestere a pietei rezidentiale, Cristina Rosca, de la RealTime, spune ca aceasta este reprezentata de interesul manifestat fata de locuintele finalizate sau cu livrare in perioada imediat urmatoare.

“Acest aspect a fost generat de scaderea increderii cumparatorilor in dezvoltatori, in sensul ca a crescut riscul nelivrarii la timp, sau, si mai rau, a nefinalizarii sau amanarii executiei locuintelor contractate”, afirma oficialul RealTime.

In plus, cresterea cererii de apartamente cu doua camere, crede Rosca, se datoreaza reorientarii de la apartamentele cu trei camere, unde pretul depaseste puterea de cumparare a majoritatii cumparatorilor, sau de la garsoniere, cu un mic efort, avand in vedere ca locuinta este o investitie indelungata.