1 / 4

O lupta titanica intre primarii si asociatiile de proprietari

Daca in 2008 au fost reabilitate termic 82 de blocuri, cu circa 2.000 de apartamente, tinta Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pentru anul 2009 este de 1.200 de blocuri, cu peste 50.000 de apartamente.

“Principala disfunctionalitate pe care o intampina programul de reabilitare termica este relatia cu asociatiile de proprietari. De asemenea, au fost constructori care nu au respectat normele contractuale”, a declarat Gheorghe Popescu, director al directiei pentru locuinte din cadrul MDRL, in cadrul unei conferinte organizata de Agentia pentru Inovatie si Dezvoltare Durabila SenterNovem din Olanda, in colaborare cu firma Business Development Group.

Opinia sa a fost impartasita si de primarul Gheorghe Botarca, primarul orasului Topoloveni, care afirma ca intre adminsitratia locala a orasului si asociatiile de proprietari este o lupta titanica, in duel continuu pentru ca acestea din urma sa accepte sa intre in program. In Topoloveni,12 blocuri, cu peste 600 de apartamente, au fost inscrise in acest an in programul de reabilitare termica.

“Dupa parerea mea, actul legislativ ar trebui imbunatatit, astfel incat sa nu ne mai izbim de reactiile unor locatari de la etajele intermediare, care considera ca locatarii de la parter si ultimul etaj trebuie sa suporte in cea mai mare parte cheltuielile”, a declarat primarul Gheorghe Botarca.

O relatie ceva mai buna cu asociatiile de proprietari a avut primaria din orasul Sfantu Gheorghe, unde au fost reabilitate 17 blocuri ale aceluiasi cartier. Mai mult, reprezentantii unei banci au venit cu o oferta personalizata de creditare pentru proprietarii inscrisi in program.

In ceea ce priveste Bucurestiul, cele mai multe blocuri reabilitate se afla in sectorul 2, unde a fost deja finalizat procesul pentru 22 de blocuri, cu 1.577 de apartamente si alte 98 de blocuri, cu 6.100 de apartamente sunt aproape de finalizare. In acest sector insa, primaria a preluat contributiile asociatiilor de proprietari, respectiv cei 20% din costul lucrarilor de constructii.

La polul opus, in sectorul 5 doar 30 de blocuri au fost inscrise in program, dintre care 14 blocuri se afla in procesul de receptie, iar celelalte 16 vor fi finalizate pana la finele lunii.

Sursa foto: Primaria Sectorului 2

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri