1 / 5

Tranzactiile imobiliare, doar 10% din volumul anului 2008

Daca in anul 2007, volumul tranzactiilor imobiliare din piata locala a fost de circa doua miliarde, iar in 2008 a scazut la putin peste un miliard de euro, anul trecut tranzactiile imobiliare s-au prabusit pana la circa 100 milioane de euro, reprezentand 5% din volumul atins in anul de varf al pietei imobiliare.

„A fost mult mai dificil decat ne asteptam” afirma Cristian Ustinescu (foto), directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. „La finalul anului 2008, estimam un volum de investitii de circa 500 milioane de euro, ce ar fi insemnat jumatate din volumul atins in 2007, si nu mai putin de 10% cum s-a dovedit in cele din urma”, completeaza el.

DTZ Echinox a intermediat cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut, preluarea parcului European Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), in schimbul sumei de 63 milioane de euro, la un yield (n.r: randament anual al investitiei) de 9,3%.

Tranzactia a fost facuta pe o structura noua pentru piata locala: achizitie prin absorbtie a parcului prin plata equity-ului in cash si actiuni in fondul NEPI, acesta din urma intentionand sa preia de la BelRom si alte doua parcuri de retail, din Bacau si Focsani. Aceste preluari, care ar fi cumulat aproximativ 100 milioane de euro, s-au blocat la sfarsitul anului trecut.

"Deal-ul dintre NEPI si BelRom, ce privea achizitia parcurilor de retail din Focsani si Bacau, a intampinat cateva dificultati care fac astazi putin probabila concretizarea lui”, a precizat Cristian Ustinescu.

Modelul pe actiuni poate avea si dezavantaje, explica specialistul DTZ Echinox, totul depinzand de modul in care este structurata tranzactia. In plus, daca in ultimii ani, cel mai costisitor lucru pe care il putea face un jucator din real estate era sa cedeze parti sociale, renuntand astfel la profiturile posibile, acum renuntarea la parti sociale este cea mai ieftina solutie.

„Este foarte usor pentru cineva sa cedeze astazi parti sociale, intrucat nu mai exista posibilitatea unui viitor profit ametitor. Cred ca vom vedea astfel de tranzactii si in acest an, pentru ca este un mod eficient de a-ti dezvolta un fond de investitii cu cheltuieli cat mai mici”, adauga Ustinescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri