Consultanta pentru bancile cu active neperformante

Consultanta pentru bancile cu active neperformanteMore Real Estate Services a preluat in aceasta luna administrarea portofoliului de proprietati imobiliare al bancii elene ATEbank Romania, urmand sa ofere consultanta in gestionarea activelor neperfomante pe care banca le are pe segmentul de real estate.

„Am semnat marti contractul cu ATEbank si ne vom ocupa de administrarea portofoliului sau de proprietati imobiliare, valoarea portofoliului fiind de cateva zeci de milioane de euro. Unele proprietati vor fi vandute, insa pentru altele inchirierea poate fi o solutie salvatoare”, a declarat Ilias Papageorgiadis (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara More Real Estate Services.

Papageorgiadis spune ca este importanta atat gestionarea activelor toxice, dar in acelasi timp trebuie ajutati clientii care care sunt aproape de a ajunge pe lista neagra a bancii. “Activele neperformante ale ATEbank sunt putine, insa jobul nostru implica si prevenirea acestor situatii pe viitor”, a adaugat Papageorgiadis.

Compania More Real Estate Services se afla in negocieri si cu alte banci, mai mari si cu mai multe probleme comparativ cu ATEbank. Cu toate acestea, consultantul nu crede ca externalizarea portofoliului de proprietati imobiliare al unei banci va deveni un trend.

„Chiar daca in viitorul apropiat vom vedea tot mai multe banci care vor externaliza portofoliul de proprietati imobiliare catre companiile de consultanta, nu putem spune ca este vorba de un trend. Depinde de expunerea fiecarei banci pe acest sector”, a mai spus seful More Real Estate Services.

Ilias Papageorgiadis spune ca activele neperfomante ale bancilor au devenit prea multe si chiar daca programul guvernamental Prima Casa reprezinta un sprijin, el nu poate rezolva problemele sistemului bancar. “Bancile sunt dornice sa dea credite prin Prima Casa pentru ca au garantia statului, insa nu pot miza pe acest program pentru a-si mari portofoliile”.

Precizare la articolul „ATEbank lasa portofoliul de proprietati imobiliare pe mana unei companii de consultanta”

Orientarea catre proprietarii cu probleme

Orientarea catre proprietarii cu problemeIn 2009, compania a fost implicata in consilierea unui fond de investitii care a cumparat doua cladiri de birouri, pentru zece, respectiv cinci milioane de euro. Cladire vanduta pentru zece milioane de euro este complet inchiriata si se afla intr-un oras de provincie. Cealalta cladire este goala si se afla in Bucuresti, consultantul numind-o o proprietate de tip distressed.

Pentru 2010, More Real Estate Services isi propune sa reprezinte atat investitorii iesiti la cumparaturi pe piata imobiliara locala, dar si proprietatii “blocati cu proprietati scumpe, in proiecte cu planuri de afaceri nepotrivite si asteptari care tin de domeniul trecutului’’.

„In acest moment, Romania nu este o prioritate pentru investitorii straini, iar proprietarii care tin preturile sus, bazandu-se pe ideea ca daca le-au putut obtine in 2008 vor putea si in 2010, trebuie sa renunte la acest vis. Nici un proprietar nu mai are acum o coada de potentiali cumparatori la usa”, afirma Ilias Papageorgiadis.

In prezent, pe langa negocierile cu bancile, More Real Estate Services este in discutii finale pentru semnarea unei tranzactii cu spatii logistice. In ceea ce priveste asteptarile investitorilor, Papageorgiadis spune ca acestia cauta proiecte de birouri sau retail, atat in Bucuresti cat si in tara, cu conditia sa genereze venituri stabile.

Ce urmeaza in 2010?

Ce urmeaza in 2010?Pentru acest an, compania si-a propsus sa intre pe piata de energie, avand clienti care au nevoie de terenuri pentru a investi in domeniul energiei. “Suntem consultantii mai multor companii, ale caror proprietati le «organizam» pentru a le putea vinde anul acesta, pe baza studiilor de caz incheiate anul trecut”, a declarat Ilias Papageorgiadis.

Compania este activa si pe piata rezidentiala, unde Papageorgiadis este de parere ca preturile reale de tranzactionare vor mai scadea cu cel mult 10%, astfel incat minimul va fi atins in prima jumatate a anului, iar apoi piata se va stabiliza .

“Cel mai mare risc este ca oamenii sa creada ca toate probleme economice au disparut si sa inceapa sa creasca preturile proprietatior pe care le au la vanzare. Asta ar duce la blocarea pietei pentru inca doi-trei ani”, a subliniat oficialul companiei.

More Real Estate Services a incheiat anul 2009 cu o cifra de afaceri de peste un milion de euro (4,5 milioane lei) si un profit de 355.000 euro (1,5 milioane lei), dupa ce in 2008 a mers pe pierderi. Pentru acest an compania isi propune sa isi mentina acelasi profit sau sa il creasca cu circa 5%.

“In 2009 ne-am concentrat pe profitabilitate si nu pe cresterea cifrei de afaceri. A fost un an greu pentru intreaga piata de consultanta, de aceea rezultatele cu care am incheiat anul sunt multumitoare”, a afirmat Papageorgiadis.

More Real Estate Services este o companie fondata in anul 2004, in Romania si este detinuta de familia greceasca Papageorgiadis.