Casa de 200 mp "la rosu"- 56.000 de euro

Casa de 200 mp "la rosu"- 56.000 de euroConstructia unei case in regie proprie in Bucuresti poate costa 56.000 de euro (teren 400 mp + locuinta “la rosu” cu o suprafata de 200 mp construiti), in functie de materialul folosit si de zona in care este achizitionat terenul.

Printre cele mai ieftine terenuri din Bucuresti sunt cele din zona Soseaua Alexandriei, in cartierul Haliu gasindu-se loturi de 300-500 mp, cu utilitati, la preturi de 70-110 eur/mp. O varianta o reprezinta si casele “la rosu” ( fara finisaje), pentru care se cere un pret de 65.000-95.000 de euro.

Indiferent daca materialul principal de constructie al casei este lemn, BCA, caramida, metal sau beton monolit armat, pretul de constructie/mp porneste de la 130-150 de euro, potrivit informatiilor prezente pe site-urile firmelor de profil centralizate de Wall-Street.

Pe de alta parte, constructia unei case “la cheie” (structura, utilitati, finisaje) costa 400-600 de euro/mp. Cele mai ridicate preturi sunt cele ale caselor construite din beton monolit armat, in vreme ce variantele mai ieftine sunt locuintele cu structura metalica sau din lemn masiv.

Cititi in continuare care sunt avantajele si pretul de constructie al unei case din BCA, caramida, lemn, structura metalica si beton monolit armat.

Casa de BCA si caramida

Casa de BCA si caramidaCaramida si betonul celular autoclavizat (BCA) sunt cele mai intalnite materiale de constructii de pe piata romaneasca atunci cand vine vorba de constructia unei locuinte.

Casele din caramida sau BCA au o durata de viata mai mare comparativ cu locuintele construite cu alte materiale de constructii si prezinta o siguranta sporita in ceea ce priveste structura de rezistenta. De asemenea, casele din caramida sau BCA au avantajul de a izola fonic mult mai bine decat cele din lemn, de exemplu.

Dezavantajele unei locuinte din BCA/caramida sunt date de confortul termic scazut, de costurile ridicate de constructie, precum si de perioada mai lunga de constructie.

Constructia unei case din caramida sau BCA costa 130-150 de euro/mp la rosu si poate ajunge la 500-550 de euro/mp la cheie, arata site-urile de specialitate consultate de Wall-Street.

Costul la rosu al casei este dat 70% de materiale de constructii si 30% de manopera. Intrucat costul materialelor reprezinta principalul element al costurilor, realizarea casei in regie proprie nu poate determina o scadere semnificativa a pretului final.

Totodata, proiectului casei se poate realiza la un cost de 10-25 de euro/mp.

In functie de rapiditatea de obtinere a autorizatiilor de constructie, ridicarea unei case cu o suprafata de 150 mp se poate finaliza in 3-6 luni.

Casa de lemn

Casa de lemnPretul unei case din lemn masiv este de circa 350-400 de euro/mp (fara TVA), potrivit specialistilor.

In functie de constructor, ridicarea structurii (casa la rosu) dureaza 1-2 saptamani, in vreme ce beneficiarii se pot muta in locuinta dupa 2-2,5 luni.

“Cele mai importante avantaje ale unei case din lemn sunt rapiditatea de constructie si confortul termic. O casa care are o structura de lemn este mult mai calduroasa iarna, iar vara este racoroasa. De asemenea, un alt avantaj pe care il are o casa din lemn este rezistenta la cutremure, datorita elasticitatii materialelor de constructii”, spune reprezentantul unei firme din Constanta, specializata in constructia de case din lemn.

Pe de alta parte, marele dezavantaj al unei case din lemn este rezistenta foarte slaba la foc, in ciuda materialelor ignifuge cu care se trateaza materia prima.

“Un alt minus al casei din lemn este durata de viata mai mica in raport cu o casa clasica, din BCA sau caramida. In medie, o casa din lemn rezista 100 de ani, fata de 200 de ani in cazul unei locuinte din BCA sau beton. In Germania exista insa si case din lemn care au o vechime de peste 1.000 de ani”, mentioneaza reprezentantul firmei de constructii.

Cei interesati sa-si faca finisajele pe cont propriu ar trebui sa stie ca pretul unei case din lemn la rosu (structura + manopera) este circa 150 de euro/mp.

De asemenea, realizarea proiectului unei case de lemn costa 10 euro/mp.

Casa pe structura metalica

Casa pe structura metalicaUn concept introdus doar de cativa ani pe piata locala, casele pe structura metalica reprezinta o solutie mai ieftina la unitatile locative construite din materiale ca BCA sau caramida.

Pretul unei case pe mp la rosu este 150-230 de euro, in vreme ce constructia la cheie poate sa ajunga la 450 de euro/mp.

Compania ArcelorMittal Construction (AMC) Romania, divizia producatoare de materiale de constructii a grupului Arcelor Mittal, a lansat anul trecut pe piata locala o casa pe structura metalica, al carei pret la cheie este de 400 euro/mp.

Durata de constructie a unei astfel de locuinte este de circa opt saptamani.

Avantajele unei case pe structura metalica sunt viteza ridicata de constructie si costurile mai reduse de intretinere datorita izolatiei.

In schimb, principalele dezavantaje sunt durata redusa de viata (100 de ani), izolarea fonica redusa, precum si riscul pe care il prezinta in cazul unui incendiu.

Casa din beton monolit armat

Casa din beton monolit armatPrincipalul avantaj al construirii unei case din beton monolit armat este viteza de executie, datorita suprafetelor mari ale materialelor de constructii. O casa la cheie poate fi gata in 3-4 luni.

De asemenea, spre deosebire de locuintele din structura metalica sau lemn, durata de viata a unei case din beton monolit este mai mare. Totodata, o casa din beton monolit prezinta o siguranta sporita la foc, cutremure sau inundatii.

Pe de alta parte, costul unei case din beton monolit armat este destul de ridicat, pretul fiind de 550-650 de euro/mp la cheie si de 250-300 de euro/mp la rosu.

Cat mai costa terenurile din Bucuresti

Cat mai costa terenurile din BucurestiTerenurile din Bucuresti cu suprafete cuprinse intre 600-900 mp si parametri urbanistici buni, respectiv POT (Procent de Ocupare) si CUT (Coeficient de Utilizare) maxim, au in prezent preturi cu pana la 30% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, afirma Iulian Fechita, coordonatorul departamentului de terenuri al companiei de consultanta imobiliara Euroest.

Loturile de teren din zona Baneasa, amplasate in apropiere de DN 1, in spatele benzinariei Mol, cu suprafete de 250-600 mp, au preturi cuprinse intre 150 si 180 euro/mp. Pentru terenurile stradale din zona Pipera, cu suprafete de 350-450mp, preturile variaza intre 350-400 euro/mp, afirma Iulian Fechita.

Ceva mai scumpe sunt loturile de teren din zona Vatra Luminoasa, unde pentru suprafetele cuprinse intre 250-450 mp se cere un pret de 450-650 euro/mp. Preturile urca si mai mult in zona Iancu Nicolae, unde loturi cu suprafete cuprinse intre 300 si 400 mp se vand cu 600-800 euro/mp.

“Terenurile mari, desi au caracteristici bune, au inregistrat cea mai mare scadere, in unele cazuri chiar de 60%. De exemplu, terenul de la Fabrica Timpuri Noi, cu suprafata de 50.000 mp, un POT de 60% si CUT de 4,5 era scos anul trecut la vanzare pentru 1.000-1.100 euro/mp, iar in prezent nu isi gaseste cumparator nici pentru 500 euro/mp”, mai spune consultantul Euroest.