Pentru garsoniere, chiriile pleaca de la 250 euro

Pentru garsoniere, chiriile pleaca de la 250 euroPentru o garsoniera amplasata in centrul Capitalei, in zone precum Unirii, Universitate, Piata Romana sau Piata Victoriei, chiriile variaza intre 250-380 euro/luna, in functie de tipul cladirii in care este situata proprietatea (vila sau bloc), starea imobilului (anul constructiei sau riscul seismic) suprafata, finisaje si dotari, spune Bogdan Mihalcea (foto), broker proprietar al agentiei imobiliare Re/Max Advantage.

Mihalcea da exemplu o garsoniera din zona Magheru, aflata la etajul 3 intr-un bloc cu 8 etaje si avand suprafata de 30 mp, pentru care proprietarul cere o chirie de 350 euro/luna.

Pentru 380 euro/luna poata fi inchiriata o garsoniera amplasata in zona Unirii, in apropiere de Piata Alba Iulia, potrivit datelor publicate de portalul imobiliare.ro. Locuinta este decomandata, are o suprafata de 42 mp, este mobilata si utilata si se afla la etajul 4/10.

“In zonele ultracentrale, chiriile vor fi intotdeauna peste medie, dar asta nu inseamna ca nu se gasesc si oferte bune, considerate oportunitati. Garsonierele se inchiriaza in medie cu 350-400 euro, dar exista situatii in care pretul scade chiar la 250 euro, pentru garsoniere cu dotari mai modeste”, explica Silvia Vilceanu, manager al portalului anunturiparticulari.ro.

O astfel de oportunitate a avut Ioana (28 de ani), care a inchiriat o garsoniera de 30 mp, cu terasa de 15 mp, pe Calea Victoriei, in zona Dacia. Ioana plateste o chirie lunara de 320 euro, negociata inca de la inceput cu proprietarul, care cerea initial 400 euro/luna.

„Am inchiriat-o anul trecut, in luna iunie, dupa doua luni de cautari. Cel mai mare obstacol pe care l-am intampinat a fost neconcordanta informatiilor precizate in anunt cu garsoniera propriu-zisa, conditiile oferite cu adevarat erau mai prejos fata de specificatiile din anunt”, povesteste Ioana.

Apartamentele cu 2 camere - 500 euro/luna

Apartamentele cu 2 camere - 500 euro/lunaPentru locuintele cu doua camere din centrul Capitalei, proprietarii solicita in jur de 500 euro, afirma Silvia Vilceanu, de la anunturipaticulari.ro, precizand ca depinde mult de confortul oferit, astfel incat, in unele cazuri chiria ajunge pana la 800 euro.

Bogdan Mihalcea, de la Re/Max Advantage, spune ca nivelul chiriei pentru apartamentele cu doua camere variaza intre 350-500 euro/luna si da exemplu o locuinta din zona Romana, aflata la etajul 1/4, cu suprafata 80 mp, pentru care pretul listat este de 500 euro /luna.

Tot pentru 500 euro/luna poate fi inchiriat un apartament cu doua camere amplasat in zona Unirii, in bloc cu restaurantul Sheriff's, potrivit anunturiparticulari.ro. Locuinta este mobilata si utilata complet si are balconul inchis.

In zona Unirii, mai poate fi gasit un apartament semidecomandat, cu o suprafata de 55 mp, aflat la ultimul etaj al unui bloc cu 7 niveluri, pentru care chiria ceruta este de 400 euro/luna, conform datelor publicate de imobiliare.ro.

Pentru un apartament amplasat pe Calea Victoriei, la etajul 2/11, doua balcoane deschise si o debara, se solicita o chirie de 500 euro/luna, potrivit portalului magazinuldecase.ro. Apartamentul are o suprafata de 74 mp si este dotat cu aer conditionat, geamuri termopan, gresie, faianta si mocheta.


Apartamentele cu 3 si 4 camere pot sari de 1.000 euro

Apartamentele cu 3 si 4 camere pot sari de 1.000 euroPentru un apartament cu trei camere amplasat intr-o zona centrala a Bucurestiului, nivelul chiriei este intre 400-650 euro/luna, in timp ce pentru un apartament cu patru camere, chiriile variaza intre 700–850 euro/luna, declara Bogdan Mihalcea, proprietarul agentiei Re/Max Advantage.

Astfel, un apartament cu trei camere din zona Gradina Icoanei, aflat etajul 2/6 si cu o suprafata de 100 mp, se inchiriaza cu 600 euro /luna. Pentru un apartament cu patru camere din zona Universitate, amplasat la etajul 2/5, cu suprafata 140 mp, se solicita un pret 800 euro/luna, spune Mihalcea.

In unele cazuri, pentru locuintele cu trei si patru camere din centru, chiriile pot depasi pragul de 1.000 euro/luna. De exemplu, pentru un apartament cu patru camere, mobilat si utilat modern, amplasat intr-un bloc de vizavi de Guvern, chiria ceruta este de 1.000 euro, potrivit portalului anunturiparticulari.ro. De cele mai multe ori insa, chiria afisata de proprietari este negociabila.

“Marja de negociere este data de flexibilitatea aratata de proprietar, dar si de timpul cat oferta respectiva a stat neinchiriata. De obicei, la prima strigare, proprietarii sunt destul de rigizi si trebuie sa treaca ceva timp pentru a ajunge sa ia in calcul un pret mai mic. Marja de negociere poate fi data si de numarul de luni platite in avans”, explica Silvia Vilceanu, de la anunturiparticulari.ro.

Chiriile au scazut cu 20-50%

Chiriile au scazut cu 20-50%In ultimul an, nivelul chiriilor pentru locuintele amplasate in zona centrala a Capitalei a scazut cu 20-50%, cele mai mari scaderi fiind inregistrate in cazul garsonierelor si al apartamentelor cu patru camere.

„Pentru garsoniere si apartamentele cu patru camere, chiriile au scazut cu 40-50% in ultimele 12 luni. Ceva mai mici au fost scaderile raportate pentru apartamentele cu doua camere, intre 20 si 30%, si pentru cele cu trei camere, respectiv 30-40%”, ne-a declarat Roxana Balanica (foto), real estate consultant al agentiei imobiliare Century 21 Manopoly International.

Pe de alta parte, Bogdan Mihalcea, de la Re/Max Advantage, afirma ca nivelul chiriilor a coborat cu 30% in cazul garsonierelor, cu 42% pentru apartamentele cu doua camere, 45% - locuintele cu trei camere si 37% - cele cu patru camere.

“Pentru proprietatile situate in zone exclusiviste, precum cartierul Dorobanti/Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff sau Domenii, pretul mediu de inchiriere este mai ridicat, insa procentul de scadere fata de anul trecut este apropiat de cifrele de mai sus", explica brokerul Re/Max Advantage.

In plus, criza economica poate fi un argument puternic de negociere si pune presiune pe proprietari sa lase uneori serios la pret, este de parere Silvia Vilceanu, de la anunturiparticulari.ro.

Cum vor evolua chiriile locuintelor?

Cum vor evolua chiriile locuintelor?In ceea ce priveste evolutia chiriilor pentru apartamentele din centrul Capitalei, opiniile consultantilor sunt impartite: unii se asteapta la continuarea scaderilor, in timp ce altii estimeaza cresteri usoare.

“Trendul acestui segment de piata are o evolutie sezoniera, momentele in care tranzactiile sunt mai numeroase fiind inceputul de an, dar mai ales toamna, in preajma inceperii anului universitar. Bazandu-ma pe numarul tranzactiilor de inchirieri realizate in 2010, estimez ca vom asista la o usoara scadere, intre 10-15% cel mult”, a declarat Bogdan Mihalcea.

De aceeasi parere este si managerul portalului anunturiparticulari.ro, care afirma ca, de cele mai multe ori, chiriile se stabilesc in avans pe perioade de minim un an si este dificil ca proprietarul si chiriasul sa convina modificarea chiriei inainte de expirarea termenului stabilit initial. „Trendul este descendent si este greu de presupus ca zona centrala va face exceptie”, subliniaza Vilceanu.

Pe de alta parte, Roxana Balanica, de la Century 21 Manopoly International, se asteapta ca nivelul chiriilor sa creasca usor in urmatoarele trei-sase luni, cu 5-10%.

„Pe partea de vanzari, toata lumea stie ca tranzactiile au scazut considerabil in ultimul an si jumatate, fapt care a dus la o crestere a tranzactiilor de inchirieri, respectiv la scaderea chiriilor. O alta cauza este dificultatea accesarii programului Prima Casa si, daca tot vorbim de creditare, sunt inca putine credite care sa sustina vanzarile”, a incheiat Roxana Balanica.