Ce a vrut Boc sa spuna

Ce a vrut Boc sa spunaPremierul Emil Boc i-a cerut ieri ministrului Sebastian Vladescu sa introduca in noul proiect de lege o impozitare suplimentara pentru cladiri, care sa se aplice incepand cu a doua proprietate.

“Prima proprietate se impoziteaza normal, pentru toti la fel. Incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata, pentru a putea sa aducem un plus de venituri la bugetul de stat si pentru a avea un efort de solidaritate si din partea acelora care au in Romania mai multe proprietati”, a declarat Emil Boc.

La scurta vreme dupa anuntul lui Emil Boc, fostul premier Adrian Nastase a scris pe blogul personal ca declaratia lui Boc este o dovada clara a faptului ca “Guvernul Romaniei anunta masuri «aiurea»”, intrucat aceasta masura exista deja in Codul Fiscal din 22 decembrie 2003.

“Ca Emil Boc, doctor in drept constitutional, nu stie care este situatia reala din tara in care intamplator e prim-ministru e evident, dar ca nu mai stie ce legi a votat si apoi a aplicat in calitate de primar e grav. Cum ministrul finantelor Sebastian Vladescu – proprietar a nu mai putin de 5 imobile – nu i-a atras atentia ca greseste, doveste ca ori il induce voit in eroare pe Emil Boc, ori are atatia bani incat nu mai stie cat plateste impozit sau se inscrie in grupa evazionistilor fiscali”, scrie Adrian Nastase pe blogul sau.

La finalul sedintei, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a incercat sa lamureasca situatia, spunand ca declaratiile primului-ministru se refera o impozitare suplimentara fata de ceea ce prevede Codul Fiscal in acest moment.

“Am vazut ca a aparut pe blog dl. Nastase punand comentarii pe acest subiect. Sunteti liberi sa accesati site-ul Guvernului ca sa vedeti declaratiile primului-ministru pe aceasta tema. Spune: incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata. Este vorba de o impozitare suplimentara fata de ceea ce prevede Codul Fiscal in acest moment”, a explicat Ioana Muntean.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a spun ca nu are detalii suplimentare legate de masura anuntata de Emil Boc, care in prezent este la stadiul de “intentie”. O noua sedinta de Guvern ar putea avea loc vineri, a adaugat Muntean.

Romanii ar putea plati un impozit mai mare cu 70% pentru cea de-a doua casa aflata in proprietate, masura urmand sa fie introdusa cel mai probabil de la 1 iunie, au declarat surse guvernamentale, potrivit NewsIn.

"Impozitul pe cladiri nu va creste pentru proprietarii care detin o singura casa, insa cei care au in proprietate doua sau mai multe apartamente, case, case de vacanta si alte constructii vor fi nevoiti sa plateasca in plus cu 70% pentru fiecare dintre imobile, urmand ca Ministerul de Finante sa vina miercuri (19 mai - n.r.) cu un act normativ in acest sens", au precizat reprezentantii Executivului.


Sursa foto: gov.ro


"Proprietatea privata nu trebuie descurajata prin supraimpozitare"

"Proprietatea privata nu trebuie descurajata prin supraimpozitare"In prezent, potrivit art. 252 din Codul Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Nu intra sub incidenta alin. (1) persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

Gabriel Biris (foto), partener in cadrul casei de avocatura Biris-Goran, spune ca este de acord cu actuala metoda de impozitare a cladirilor, insa intrebarea care poate fi dedusa din anuntul premierului este una de strategie.

“Avem un guvern de centru - dreapta care in acest moment ar trebui sa incurajeze propretatea privata, nu sa o descurajeze prin supraimpozitare. Trebuie tinut cont si de faptul ca achizitionarea de apartamente in scopul inchirierii reprezinta si o forma de protejare a economiilor, iar aceasta nu trebuie descurajata”, ne-a explicat Gabriel Biris.

In ceea ce priveste influenta noii masuri anuntate asupra pietei imobiliare, avocatul crede ca va influenta in primul rand proprietarii si de-abia apoi chiriile pentru locuinte, chirii care oricum sunt in scadere. In mod cert insa, segmentul locuintelor va fi cel mai afectat. Astfel, daca majorarea impozitului va fi una semnificativa, atunci pretul apartamentelor va scadea.

In privinta spatiilor comerciale, raspunsul este diferentiat si, chiar daca Emil Boc nu a precizat pe cine vizeaza noua masura, avocatul spune ca, in mod normal, premierul s-a referit la persoane fizice.

“In acest caz, credem ca sistemul actual de impozitare trebuie schimbat pentru a elimina distorsiunile existente prin diferentierea impozitului in functie de proprietar, persoana fizica sau persoana juridica. In acest moment, persoanele fizice platesc pentru spatii comerciale impozite de cateva zeci de ori mai mici decat o persoana juridica, ceea ce nu este normal”, a subliniat Biris.

El a adaugat ca majorarea de pana la 100% a impozitului, precum si majorarea cu 5% pentru locuintele mai mari de 150 mp, nu se aplica in acest moment si spatiilor comerciale detinute de persoane fizice, ceea este “o anomalie introdusa si pastrata intentionat in Codul Fiscal”.


"Este o taxa pe lux"

"Este o taxa pe lux"Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de parere ca masura propusa de premierul Emil Boc nu va schimba fundamental piata imobiliara, intrucat cei care detin mai multe proprietati sunt, de obicei, persoane fizice care au si o casa de vacanta sau investitori.

“In cazul persoanelor fizice, poate fi considerata o taxa pe lux, intrucat cine isi permite sa detina mai multe proprietati, cum ar fi o casa de vacanta, isi permite si un impozit mai mare. Nici in cazul investitorilor nu va fi o problema, pentru ca proprietatile respective genereaza venituri. Fireste, o impozitare suplimentara le va modifica business plan-urile”, ne-a explicat Valentin Ilie.

In opinia sa, masura de supraimpozitare s-ar putea reflecta in cresterea usoara a chiriilor, atat pe segmentul rezidential, cat si pe segmentul comercial, exceptand cazul in care proprietarii nu vor fi dispusi sa-si ajusteze asteptarile in jos.

O problema ar putea fi intampinata in cazul persoanelor fizice care au mostenit diferite proprietati. “De cele mai multe ori, astfel de proprietati nu sunt intr-o stare foarte buna, astfel incat sa poata fi cu usurinta vandute sau inchiriate. Aceste persoane vor fi afectate, daca noua masura de impozitare se va aplica si in cazul lor”, a adaugat Ilie.

In luna aprilie, chiriile medii solicitate de proprietari pentru apartamentele din Capitala s-au stabilizat, fiind cuprinse intre 264 euro pentru o garsoniera si 736 de euro pentru apartamentelor cu patru camere, potrivit celui mai recent studiu al portalului anunturiparticulari.ro.

"Cum stabilim valoarea proprietatii fara un indice oficial al pietei?"

"Cum stabilim valoarea proprietatii fara un indice oficial al pietei?"Dan Ioan Popp (foto), presedintele dezvoltatorului Impact Developer & Contractor, spune ca este de asteptat ca statul sa caute si sa identifice diverse modalitati de a colecta impozite suplimentare, intrucat in prezent, impozitul pe o proprietate ce apartine populatiei este o forma de protectie sociala, care in unele cazuri este de zece ori mai mic decat cel platit de companiile comerciale care au aceeasi proprietate.

“In Romania, impozitul pe proprietate este de 0,1% din valoarea «oficiala» a proprietatii, valoare care nu a mai fost actualizata din anul 2002 si reprezinta, in cel mai bun caz, 25-35% din valoarea de piata. Astfel, impozitul real nu este de 0,1%, ci de maxim 0,03-0,04%, printre cele mai mici din Europa. Cum stabilim valoarea reala a unei locuinte, in conditiile in care nu avem un indice oficial al pietei imobiliare?”, se intreaba seful Impact.

In opinia sa, grila notarilor reprezinta un reper inexact pentru ca se bazeaza pe un pret minim si nu pe unul mediu, astfel incat aplicarea acestei grile ii avantajeza pe unii si ii dezavantajeza pe altii.

“Impozitarea suplimentara a celei de-a doua proprietati poate fi aplicata la nivelul intregii tari, dar numarul celor care au doua proprietati sau mai multe este sub 3% din totalul de 8 milioane de locuinte, asa ca efectul de incasare va duce la o crestere cu maximum 3% a sumelor colectate astazi”, a mai explicat Popp.

Un efect mai consistent ar fi, dupa parerea sa, majorarea impozitului tuturor proprietatilor cu 5-10 procente si cu cel putin 50% in cazul cladirilor cu performante energetica de clasa C, D sau E.

De asemenea, actuala reglementare care permite impozitarea progresiva, putand fi aplicata de consiliile locale, este dificil de implementat deoarece bazele de date nu sunt centralizate. “Nu este clar nici in ce masura se aplica acest principiu terenurilor, respectiv proprietatilor comerciale”, subliniaza Popp.

Insa daca tinta noii masuri de impozitare este si mediul de afaceri, atunci masura este devastatoare pentru proprietarii de portofolii de proprietati destinate inchirierii sau vanzarii, deoarece in ultima vreme chiriile au avut tendinta de scadere, iar volumele de vanzare au fost relativ scazute.

“In mod cert, va exisat o tendinta de crestere a preturilor la chirii si vanzare, dar nu cred ca piata va avea capacitatea sa sustina aceste cresteri. Ca o consecinta, este posibil ca profitabilitatea acestor companii sa scada, si deci incasarile afarente platilor de impozite pe profit vor scadea”, a mai spus Dan Ioan Popp.