Diferente de preturi

Diferente de preturiIn cartierul Militari, preturile garsonierelor fara imbunatatiri pornesc de la 18.000-20.000 euro si pot ajunge pana la 40.000 euro, in timp ce pentru garsonierele renovate preturile pleaca de 26.000 euro si ajung la 60.000 euro, spune Silvia Vilceanu (foto), manager al imobiliare.net, portal din reteaua Agentie.Net. In cazul apartamentelor cu doua camere, preturile variaza intre 39.000-60.000 euro pentru cele nerenovate si intre 48.000-68.000 euro pentru cele renovate.

In cartierul Titan, preturile garsonierelor fara imbunatatiri pornesc de la 26.000 euro si ajung la 50.000 euro pentru garsoniere foarte spatioase si amplasate aproape de metrou, in timp pentru garsonierele imbunatatite cu gresie, faianta, termopan, aer conditionat si usa metalica, preturile pornesc de la 29.000 euro si ajung pana la 50.000 euro, potrivit datelor imobiliare.net. Pentru apartamentele cu doua camere fara imbunatatiri, preturile variaza intre 55.000-65.000 euro, in timp ce preturile celor imbunatatite si complet utilate variaza intre 55.000-100.000 euro.

In Drumul Taberei, gasim garsoniere de tip vechi la preturi cuprinse intre 32.000-40.000 euro si garsoniere imbunatatite la preturi de 33.000-55.000 euro. Pretul apartamentelor vechi cu doua camere nerenovate porneste de la 32.000 euro si ajunge la 63.000 euro, iar pretul celor imbunatatite variaza intre 50.000-80.000 euro, potrivit aceluiasi portal.

In Berceni, pretul garsonierelor, fara imbunatatiri si facilitati, amplasate in blocuri vechi, porneste de la 22.000 euro si ajunge la 56.000 euro, in timp ce pretul garsonierelor imbunatatite porneste de la 24.000 euro si urca pana la 60.000 euro. Apartamentele cu doua camere se vand incepand cu 40.000 euro, iar cele cu imbunatatiri pornesc de la 44.000 euro si ajung pana la 80.000.

Diferente de pret intalnim si in cartierul Crangasi, unde pretul mediu al unui apartament cu trei camere care necesita renovare este de 72.300 euro, in timp ce pentru acelasi timp de apartament renovat proprietarii asteapta, in medie, 77.400 euro, potrivit portalului imobiliare.ro. Pentru o locuinta cu doua camere in aceeasi zona, preturile oscileaza in jurul valorii de 63.400 euro in cazul celor nerenovate si depasesc 66.000 euro in cazul celor renovate.

In Dristor, preturile apartamentelor cu doua camere fara imbunatatiri pleaca de la 63.000 euro, in timp ce pentru locuintele renovate preturile sar de 67.000 euro, conform datelor de la imobiliare.ro. Pentru apartamentele cu trei camere nerenovate, preturile se apropie de 76.000 euro, iar pentru cele renovate preturile depasesc 81.000 euro.

Cat costa renovarea unui apartament

Cat costa renovarea unui apartamentPentru un apartament cu doua camere, costul renovarii este cuprins intre 5.000-8.000 euro pentru un nivel mediu, afirma Andrei Sarbu (foto), vicepresedinte in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Ulterior, proprietarii vor incerca sa introduca acest cost in pretul de vanzare al apartamentului, daca renovarea nu este mai veche de trei-cinci ani.

Potrivit site-urilor cu anunturi consultate de Wall-Street, cei care doresc sa-si renoveze apartamentul folosind muncitori profesionisti trebuie sa stie ca vor fi taxati pentru fiecare procedura, fie ca este vorba de montatul unui coltar, de glet, vopsit, tencuit, montat sau raschetat parchet.

In functie de ofertele analizate, placarea cu faianta si gresie costa intre 20-30 de lei/mp, montarea parchetului intre 7-10 lei/mp, tencuiala – 8 pana la 10 lei/mp, iar tapetarea camerelor variaza intre 5-7 lei/mp. In cele mai multe situatii, costul manoperei este cel putin la fel de ridicat comparativ cu cel al materialelor de constructie.

Bogdan (32 de ani) locuieste impreuna cu sotia sa intr-un apartament cu doua camere in Militari, cel mai mare cartier al Capitalei. In urma cu cateva luni, el a luat decizia de a-si izola termic locuinta, intrucat sansele ca blocul sa fie inclus in programul national de anvelopare sunt foarte mici. A angajat o echipa de alpinisti utilitari, care in trei zile au izolat cei 45 de metri de zid exterior ai apartamentului. Costul total, care a inclus atat materialele, cat si mana de lucru, s-a ridicat la circa 4.000 lei.

“Am iesit mult mai ieftin decat daca as fi angajat niste muncitori care sa lucreze cu schela. Costul final ar fi fost de doua ori mai mare. In plus, cu putin timp in urma, am schimbat geamurile cu unele din termopan, costul total fiind de 3.500 lei”, povesteste tanarul.

Anul trecut, Bogdan si-a renovat apartamentul (suprafata utila de circa 50 mp), iar reconditionarea zugravelii in cele doua camere, baie si bucutarie l-au costat 1.200 lei, excluzand costurile cu vopseaua. “Doar am zugravit, pentru ca mobila, parchetul, gresia si faianta le-am schimbat acum cativa ani. Vopseaua m-a costat aproximativ 400 lei, dar am mai cheltuit inca 800 lei pe doua usi. Am avut un singur zugrav, care a finalizat tot apartamentul in doua saptamani”, mai spune Bogdan.

Cum isi amortizeaza proprietarii investitia in renovare

Cum isi amortizeaza proprietarii investitia in renovareChiar daca proprietarii incerca sa introduca in pretul de vanzare al apartamentului costul unei renovari recente, foarte rar vor reusi sa-si amortizeze investitia, spune Andrei Sarbu, de la Coldwell Banker, adaugand ca singurul avantaj notabil al apartamentelor renovate este acela ca se vand mult mai repede comparativ cu cele fara imbunatatiri.

“Daca la nivel de cost al finisajelor se ajunge la un plus 10-15% din valoarea apartamentului, la vanzarea efectiva se obtine cel mult 5-6% peste pretul de tranzactionare comparat cu cel al apartamentelor cu zero imbunatatiri”, explica Sarbu.

In ceea ce priveste disponibilitatea proprietarilor la negociere, reprezentantul Coldwell Banker spune ca se tranzactioneaza la fel de bine in toata marja de preturi. Probleme notabile ar fi fost pentru patura de jos, insa programul Prima Casa a dinamizat si acest sector.

El da exemplu un apartament cu doua camere din zona Mosilor, renovat, costul finisajelor fiind de 5.500 euro. Apartamentul a fost scos la vanzare cu un pret de 79.000 euro si a fost vandut pentru 75.500 euro, tranzactia fiind incheiata in patru zile. Similar, un apartament cu doua camere din aceeasi zona, insa nerenovat, a fost scos la vanzare cu un pret de 74.000 euro si s-a tranzactionat la 73.000 euro, dupa o vanzare care a durat doua luni.

“In conditiile actuale de piata, proprietarii fac tot posibilul pentru a atrage cumparatorii catre produsele lor. Nu putine sunt cazurile in care investesc peste jumatate din valoarea apartamentului in renovari si finisaje de lux, fie cu ideea de a ramane in apartamente, fie doar pentru a le vinde mai departe la standarde ridicate. Exista si exceptii, astfel incat in majoritatea cartierelor intalnim inclusiv garsoniere si apartamente vandute in stadiul in care au fost construite, fara imbunatariri sau facilitati aduse in timp”, a adaugat Silvia Vilceanu, de la imobiliare.net.

In Bucuresti, pretul apartamentelor noi a scazut cu 4,1%% in luna aprilie, coborand pana la 1.445 euro/mp de suprafata utila, in timp ce pretul locuintelor vechi a ramas la nivelul lunii martie, de 1.241/euro mp de suprafata utila, potrivit indicelul imobiliare.ro.