1 / 4

"Companiile nu au cultura insolventei"

In cifre, piata de insolventa din Romania nu arata deloc bine, comparativ cu cea din Franta sau Statele Unite, intrucat companiile sunt prea speriate pentru a mai actiona, au fost concluziile specialistilor reuniti in cadrul seminarului Insolventa si metodele de preventie, organizat de Avocatnet.ro.

„In 2008, doar 2% din procedurile in lucru au fost reorganizari. In 2009, peste 90% din cele 21.000 de proceduri in lucru au fost falimente. La inceputul acestui an, din cele circa 30.000 de proceduri, doar 445 erau insolvente. Spre comparatie, in Franta, 30% din procedurile in lucru in 2008 erau reorganizari, in timp ce in SUA ponderea era de 25%”, a declarat Andrei Cionca, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

El spune ca principalele motive pentru 2%, un procent atat de mic, sunt, in primul rand, lipsa de cultura a insolventei, intrucat companiile din Romania o vad ca pe un semn rau, o pata neagra pentru imaginea lor. In plus, atitudinea bancilor este ostila si nici reactia furnizorilor, care opresc livrarile, nu este una potrivita.

„Principala problema a companiilor din Romania este ca nu stiu sa trateze o situatie de criza. O companie cu pierderi constante, mai devreme sau mai tarziu, va intra in insolventa. Creditorii si debitorii vor trebui sa isi asume niste pierderi, este imposibil sa nu o faca, dar pot decide cat de mari vor fi aceste pierderi”, afirma Andrei Cionca.

Printre cazurile de care Case de Insolventa Transilvania se ocupa se numara Flanco, Boom TV, Diverta si MLS Proiect Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, acesta din urma fiind in faliment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri