Cele mai multe locuinte nevandute, in nordul si estul Capitalei

Cele mai multe locuinte nevandute, in nordul si estul CapitaleiLa sfarsitul lunii iunie, pe piata rezidentiala din Bucuresti oferta de apartamente nevandute se ridica la aproximativ 8.000 de unitati, 3.700 de apartamente fiind deja livrate, iar restul aflandu-se in constructie, potrivit analizei Colliers.

“Stocul de apartamente livrate si nevandute s-a acumulat incepand cu anul 2008. Din cele 3.700 unitati, in 2008 s-au livrat putin peste 1.000 unitati, stocul a crescut cu inca aproximativ 1.300 apartamente in 2009, iar in acest an, in doar sase luni, au fost livrate cele mai multe locuinte care sunt disponibile la vanzare in prezent”, ne-a explicat Stefania Baldovinescu (foto), manager in cadrul diviziei de consultanta al Colliers International.

Nordul si estul Capitalei au cel mai mare stoc de apartamente livrate si nevandute, fiecare dintre aceste zone avand aproximativ 30% din totalul celor 3.700 unitati, a adaugat managerul Colliers.

Din totalul celor 8.000 de apartamente nevandute, circa 5.400 de locuinte erau disponibile la vanzare direct de la dezvoltatori, in timp ce investitorii detineau circa 33% din oferta de locuinte aflata la vanzare.

In primele sase luni, dezvoltatorii au finalizat aproximativ 2.500 de locuinte, cu circa 20% mai putin fata de numarul planificat.

In total, stocul de unitati livrate in proiectele rezidentiale de mari dimensiuni (n.r: cu peste 200 de locuinte) a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie, in crestere cu 23% fata de sfarsitul anului 2009.

Dezvoltatorii au vandut doar 600 de locuinte in primul semestru

Dezvoltatorii au vandut doar 600 de locuinte in primul semestruVolumul total al vanzarilor in cele 37 de proiecte analizate de Colliers a atins aproximativ 600 de unitati in primele sase luni ale anului, cel mai bine fiind vandute locuintele cu preturi scazute, care s-au incadrat in conditiile Prima Casa.

“Am constatat ca cererea s-a materializat in special in proiectele care se adreseaza populatiei cu venit scazut, aproximativ 77% din vanzarile totale realizate in primul semestru, in timp ce ansamblurile care se adreseaza clasei medii au generat 16% din totalul vanzarilor. Clientii care au inchis tranzactii in primul semestru au fost cei cu o nevoie imediata, care au gasit o oferta financiara buna sau au vrut sa profite de conditiile oferite de programul Prima Casa”, se mai arata in analiza mentionata.

Daca ritmul vanzarilor se va mentine si dezvoltatorii vor continua sa vanda circa 100 de apartamente pe luna, cele 3.700 de locuinte si-ar putea gasi cumparatori in urmatorii trei ani.

“Nu estimam o revenire a cererii in urmatoarele 6 – 12 luni, ci ne asteptam la o usoara scadere atat a vanzarilor cat si a preturilor, cauzata de tendintele macroeconomice si de politicile guvernamentale implementate la sfarsitul primului semestru. Analizele comparative pe care le-am facut cu alte crize imobiliare din trecut arata ca piata rezidentiala isi incepe cresterea la cel putin trei-patru trimestre dupa revigorarea economiei”, afirma consultantii imobiliari.





Preturile au scazut cu 10%. Consultantii estimeaza noi ieftiniri

Preturile au scazut cu 10%. Consultantii estimeaza noi ieftiniriIn prima jumatate a anului, pretul mediu pe mp construit pentru locuinte noi a scazut cu 10%, de la nivelul de 1.300 euro/mp plus TVA inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2009, la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie. In comparatie cu punctul maxim atins pe piata rezidentiala in primul semestru din 2008, pretul mediu a suferit o scadere totala de 28%.

“Luand in considerare aprecierea monedei euro fata de leu, respectiv 17% din iunie 2008 pana in iunie anul curent, corectia preturilor in moneda nationala nu este la fel de pronuntata ca in euro. Intrucat dezvoltatorii exprima preturile apartamentelor in euro, corectia descendenta din piata a fost partial absorbita de deprecierea monedei nationale”, explica reprezentantii Colliers.

Mai mult, proiectele care se adreseaza segmentelor cu venituri scazute si medii vor continua sa atraga cerere, in special datorita preturilor practicate, dar si cotei TVA de 5%, in timp ce proiectele rezidentiale de lux vor fi nevoite sa-si ajusteze considerabil preturile de lista, spun consultantii.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand 294 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.