Curatenia unui birou de 500 mp poate ajunge la 1.000 euro

Curatenia unui birou de 500 mp poate ajunge la 1.000 euroIn functie de gradul de murdarie, de tipul de suprafete, precum si de tipul de curatenie solicitat - de intretinere, general, dupa constructor, dupa evenimente -, tarifele solicitate de o firma de curatenie pot varia intre 0,80 si 1,90 euro/mp plus TVA, potrivit companiei de property si facility managament BSS, unul din cei mai importanti jucatori din piata de property si facility management.

Astfel, o companie cu 40-50 de angajati, care ocupa un spatiu de circa 500 mp, va plati aproape 1.000 euro pentru curatenia generala a biroului.

Un alt jucator important din piata de profil, MT&T, a externalizat divizia de curatenie profesionala catre Omega Clean.

“Preturile variaza, in functie de serviciile oferite, in jur de 1 -2 euro/mp/luna plus TVA. Serviciile se pot referi la curatenie zilnica de intretinere, curatenii generale periodice care implica activitati care nu sunt cuprinse in curatenia zilnica de intretinere, servicii specializate - curatare mecanizata a pardoselilor si suprafetelor mochetate, curatare cu ultrasunete a jaluzelelor – si consumabile pentru bai”, ne-a explicat Andreea Tugurlan, manager al firmei Omega Cleean.

Bugetele companiilor pentru curatenie au intrat la apa. Criza a scazut insa simtitor bugetele companiilor, chiar daca cerintele au ramas constante, povesteste managerul Omega Cleean. In plus, beneficiarii cer servicii cu valoare adaugata, precum utilizarea materialelor certificate Eco in UE, echipamente cu impact energetic redus sau colectare selective a deseurilor.

“Impactul crizei este simtit in special de catre prestator care trebuie sa mentina calitatea serviciilor, micsorand marja de profit. Pe de alta parte, efectul de criza poate fi benefic, in sensul in care prestatorul devine mai eficient in folosirea resurselor proprii, in special resursele umane”, subliniaza Tugurlan.

Cat dureaza curatenia in birourile firmelor

Cat dureaza curatenia in birourile firmelorIn ceea ce priveste programul curateniei intr-o cladire de birouri, de cele mai multe ori acesta se desfasoara intre orele 6-8:30 si alternativ, cu acordul sau la solicitarea clientilor, in timpul programului de lucru, spune Silvia Tancof, director operational al companiei BSS.

„Pentru un birou cu o suprafata de circa 500 mp, im care lucreaza pana la 50 de angajati, durata serviciilor de curatenie de intretinere este de 2,5 - 3 ore”, explica reprezentantul BSS.

BSS nu a externalizat serviciile de curatenie, printre clientii sai numarandu-se companiile CEZ Romania, CBRE Richard Ellis – pentru care presteaza, la cerere, servicii de curatenie in birouri – si cladirile Europolis, Intermed, Victoria International, Nova Building, Washington Residence, Gabrielle, Astoria si Maria Rosseti – pentru care ofera solutii specifice sau de curatenie pentru spatiile comune.

Intervalul orar si durata activitatii de curatenie variaza insa de la firma la firma. Andreea Tugurlan, de la Omega Cleean, spune ca pentru o curatenie de intretinere, efectuata de doua persoane, este nevoie de trei-patru ore.

“Activitatile de curatenie profesionala se desfasoara 24/7, de cele mai multe ori in afara orelor de program”, afirma managerul.

Compania Omega Cleean ofera servicii in centrele de business pentru companii locale si multinationale, in spatii de retail, industrie si complexe rezidentiale. Pe segmentul spatiilor de birouri, din portofoliul companiei MT&T, care a externalizat serviciile de curatenie catre Omega Cleean, fac parte proiectele: America House, Opera Center I si II, Construdava si PGV Tower.

Sfaturi in alegerea firmei de curatenie

Sfaturi in alegerea firmei de curatenieProprietarii spatiilor de birouri opteaza de cele mai multe ori pentru o companie specializata care sa se ocupe de administrarea cladirii si sa ofere servicii de mentenanta tehnica. In conditiile in care piata spatiilor de birouri a crescut de la an la an, valoarea pietei de property si facility management, estimata anul trecut la circa 180 milioane de euro, este de asteptat sa ajunga in 2010 la aproape 200 milioane de euro.

In atributiile companiilor de property si facility management intra, de obicei, si serviciile de curatenie, daca respectiva companie nu opteaza pentru externalizarea lor.

Dezvoltatorul Portland Trust, care detine proiectul de birouri Floreasca 169A, a contractat direct o firma de curatenie, aceasta fiind supervizata de compania de property management. In alegerea unei firme de curatenie, Florin Furdui (foto), country manager al Portland Trust, sfatuieste companiile sa tina cont de cateva recomandari.

“Prima data trebuie verificate referintele firmei, personal si la fata locului. Apoi trebuie efectuata o inspectie directa a personalului, precum si a materialelor si a utiliajelor folosite de firma inainte de contractarea acesteia”, a declarat Florin Furdui.

Nu in ultimul rand, contractul incheiat intre cele doua parti trebuie sa fie explicit, cu livrabile clare si masurabile, respectiv suprafete, tipuri, timp, oameni si resurse. Mai mult, spune oficialul Portland Trust, contractul trebuie sa includa o clauza de reziliere la 30 de zile pentru a beneficia astfel de flexibilitate si a nu ramane blocat in contract cu firma respectiva.

De cealalta parte a mesei, reprezentantii BSS spun ca principalele cerinte ale clientilor sunt: calitate foarte ridicata a tuturor operatiunilor, incadrare in timpul prescris, utilizarea de substante prietenoase cu mediul si preturi rezonabile.

Printre chiriasii proiectului Floreasca 169A se numara companiile: Oracle, Abbott, Holcim, DHL, L’Oreal, Xerox, Agip, Colliers, Mars, General Electric, Peli Filip, Gardiner & Theobald, Regus, Honeywell si The Advisers/Knight Frank.