Diferenta de pret poate ajunge la 20-30%

Diferenta de pret poate ajunge la 20-30%Cumparatorii sunt atrasi de blocurile vechi, construite inainte de anul 1977, doar prin prisma unui pret bun, spune Alexandru Pricop (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta. Exceptie fac apartamente ale caror preturi au fost negociate considerabil sau cele ale caror proprietari au inteles ca, daca vor sa vanda, trebuie sa lase mult din pret si sa le promoveze de la inceput la preturi mai atractive.

“Daca vom compara doua apartamente cu doua camere, amplasate in aceeasi zona, uneori chiar pe aceeasi strada dintr-un cartier precum Militari sau Crangasi, diferenta de pret intre aceste doua tipuri de apartamente se poate ridica la 10–20 procente”, explica Alexandru Pricop.

Asupra diferentei de pret insista si Bogdan Mihalcea, broker proprietar al agentiei imobiliare RE/MAX Advantage. Presupunand ca toate criteriile de suprafata, orientare, finisaje, vedere, etc. sunt aceleasi, diferenta intre valorile finale este de aproximativ 15%, afirma el. Daca este luata in calcul si incadrarea imobilului pe una dintre listele de risc seismic, atunci diferenta urca pana la 20-30% din valoare.

“Toate constructiile mai vechi de 1977 prezinta, intr-o anumita masura, risc seismic. Prezenta cladirii pe una dintre aceste liste are o implicatie psihologica majora in procesul de cumparare, singurul contra-argument ce poate anula acest lucru fiind pretul”, precizeaza Bogdan Mihalcea.

Astfel, daca pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti, construit dupa anul 1977, un proprietar asteapta un pret de circa 60.000 euro, pentru un apartamant similar, dar construit inainte de cutremur, pretul poate cobori pana la circa 42.000 euro.

Piata cumparatorilor se reduce la 30% dintre clienti

Piata cumparatorilor se reduce la 30% dintre clientiDin totalul tranzactiilor incheiate in acest an de agentia imobiliara RE/MAX Advantage pe piata de locuinte, circa 30% au fost reprezentate de apartamente construite inainte de cutremurul din anul 1977. Insa, pentru apartamentele construite inainte de 1977, trebuie facuta o distinctie intre stilul si tipul de cladiri, subliniaza Bogdan Mihalcea (foto), de la RE/MAX Advantage.

“Pana in anii 1950 discutam de un anumit tip de proprietati, cu un stil architectural distinct, camere spatioase, inalte si luminoase, foarte bine compartimentate, cu fatade impresionante si intrari generoase. Majoritatea cladirilor sunt amplasate in zone foarte bune, iar structura imobilului, in cele mai multe cazuri este dispusa pe trei niveluri. Acest tip de proprietati este cautat de 65-70% dintre clientii care se orienteaza si catre constructii vechi”, explica Mihalcea .

Cea de-a doua categorie o reprezinta cladirile construite intre 1950-1977, unde majoritate au peste patru niveluri, cele mai frecvente avand sase sau opt etaje. Aceste imobile au suprafete mai reduse, purtand amprenta perioadei comuniste si sunt cautate de cel mult 40% dintre clientii dispusi sa cumpere o proprietate veche.

De multe ori, clientii refuza sa primeasca oferte pentru apartamentele construite inainte de 1977 si chiar pun aceasta conditie pe primul loc atunci cand stabilesc criteriile de vizionare impreuna cu agentii imobiliari, spune Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker Banu Manta.

“Exista un segment de cumparatori care fie sunt limitati de buget - cel mai important criteriu in piata veche, fie din motive personale - potentiala locuinta achizitionata este apropiata de cea a familiei, aleg sa cumpere apartamente construite inainte de ‘77. Insa 6-7 cumparatori din 10 prefera apartamentele construite dupa ‘77”, precizeaza Pricop.

Cat lasa proprietarii la pret

Cat lasa proprietarii la pretMulti dintre proprietari nu sunt dispusi sa negocieze preturile prin prisma faptului ca apartamentele lor sunt construite inainte de 1977 si considera ca blocurile respective au o calitate mai buna fata de cele dupa anii ’80, povesteste Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker Banu Manta.

“Sunt putini proprietarii care considera ca anul constructiei scade pretul apartamentelor. Exista si acel segment de proprietari care, fiind nevoiti sa vanda repede, vor accepta sa isi promoveze locuintele la preturi mult mai mici. In plus, in cazul imobilelor incadrate in clase de risc seismic, proprietarii vor vinde mult sub pretul pietei”, adauga Pricop.

Chiar daca pretul cerut pentru un apartament este initial mai mare, de multe ori proprietarii reduc ulterior pretul, pe masura ce perioada in care proprietatea este promovata creste. In acest an, durata medie de promovare pe portalul imobiliare.ro a unei proprietati construite dupa cutremur a fost de 234 de zile, in timp ce pentru apartamentele construite inainte de 1977, perioada de promovare a crescut la 273 zile.

Pentru proprietatile din Bucuresti, construite dupa 1977, pretul a fost redus in medie de 1,93 ori, in timp ce pentru locuintele construite inainte de 1977, pretul a fost modificat in medie de 2,2 ori, potrivit portalului imobiliare.ro

In ceea ce priveste reducerea de pret, pentru locuintele din Capitala diferenta procentuala medie intre primul pret si pretul modificat este de -3,38 % pentru constructiile dupa 1977 si de -4,47 % pentru cele dinainte de 1977, arata datele imobiliare.ro.


Sfaturi si oferte

Sfaturi si oferteAlexandru Pricop sfatuieste potentialii cumparatori sa verifice cu atentie starea blocului si sa intrebe consultantul imobiliar daca blocul in cauza se afla pe lista imobilelor expertizate cu risc seismic,publicata de Primaria Municipiului Bucuresti.

“Este importanta structura blocului, materialele folosite si felul in care a fost afectat la cutremure. Daca trece toate aceste teste iar pretul apartamentului este sesizabil mai mic, inseamna ca este o oferta care meritata toata atentia posibilului cumparator”, afirma Alexandru Pricop.

In cartierul Drumul Taberei, zona Compozitorilor, un apartament cu doua camere, decomandat, cu o suprafata utila de 50 mp, aflat la etajul 1/8 al unui bloc construit in anul 1984, are un pret de vanzare de 58.000 euro, conform portalului imobiliare.ro. Tot in Drumul Taberei, zona Valea Calugareasca, un apartament cu doua camere, decomandat, cu 50 mp utili, amplasat la etajul 3/10 al unui imobil construit in anul 1974, costa 52.000 euro, potrivit aceluiasi portal.

De multe ori insa, preturile nu variaza in functie de anul constructiei. De exemplu, un apartament cu trei camere, decomandat, cu o suprafata utila de 70 mp, amplasat 7/10 al unui bloc din cartierul Militari, construit in anul 1979, are un pret de vanzare de 65.000 euro, potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro. Tot la 65.000 euro si tot in Militari, poate fi gasit un apartament cu trei camere, decomandat, cu o suprafata utila de 76 mp, amplasat la etajul 4/7 al unui bloc construit in anul 1976.