Problemele financiare erau evidente din 2007

Problemele financiare erau evidente din 2007Centrul comercial City Mall, amplasat in cartierul Berceni din Capitala, a fost obiectul a patru tranzactii imobiliare din anul 2004 si pana in prezent. Din 2006, mall-ul se afla in proprietatea fondului australian de investitii APN/UKA European Retail Trust, prin intermediul companiei Victoria Holding, care l-a cumparat cu 103,5 milioane de euro.

La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, firma Victoria Holding, administratorul direct al mallului, a intrat in procedura de insolventa si apoi, la cateva zile, in faliment. “Principala cauza care a generat intrarea in faliment a societatii este imposibilitatea de achitare a costurilor financiare pe care le-a presupus achizitionarea complexului City Mall”, potrivit raportului Casei de Insolventa Transilvania, desemnata lichidator judiciar al firmei Victoria Holding.

Datoria generata de achizitia mall-ului se ridica la aproximativ 40 milioane de euro catre Bank Austria, pentru care societatea nu a fost in masura sa achite contravaloarea dobanzilor datorate. In prezent, bancile UniCredit si Bancpost au de recuperat in total circa 41 de milioane de euro din falimentul City Mall, cea mai mare suma, de circa 35,4 milioane de euro, fiind pentru UniCredit Bank Austria.

“Dificultatile financiare ale societatii sunt evidente inca din anul 2007. Edificatoare in acest sens este situatia costurilor privind dobanzile aplicate anual, in anul 2010 ajungand pana la 71% din cifra de afaceri”, sustin cei de la Casa de Insolventa Transilvania.

In plus, incepand din 2007 societatea a produs pierdere: in anul 2008 pierderea neta inregistrata a fost de 93,3 milioane de lei, iar in primele 10 luni ale anului 2010, de 15,06 milioane lei.


Aglomeratia de mall-uri, cauza pentru faliment

Aglomeratia de mall-uri, cauza pentru falimentO alta cauza mentionata in raport este aglomeratia din sudul Capitalei pe sectorul centrelor comerciale, dupa ce in ultimii patru ani au fost deschise trei malluri, iar in februarie 2010, cel de-al patrulea, respectiv Sun Plaza, cu o suprafata circa patru ori mai mare fata de cea a City Mall.

“Inmultirea acestor complexuri a adus dupa sine scaderea gradului de ocupare a spatiilor de inchiriere, micsorarea numarului de vizitatori pe zi, precum si un interes mai scazut pentru noi contracte. Aceste probleme au fost potentate si de intrarea in insolventa a unor retaileri ce aveau spatii deschise in complex sau de plecarea altora, care au fost nevoiti sa paraseasca piata romaneasca”, se mai arata in documentul Casei de Insolventa Transilvania.

In toamna anului 2008, City Mall avea un nou director general si cu o concurenta tot mai serioasa, odata cu deschiderea Liberty Center si Vitantis Shopping Center, motive pentru care isi propunea o strategie de repozitionare, ce consta in schimbarea mixului de branduri si dezvoltarea de spatii de birouri.

“Vom crea o combinatie intre food, entertainment si zone unde se pot asculta formatii live. Intregul proces de repozitionare a mall-ului va dura aproximativ un an. Va fi o investitie pe partea de food-court si entertainment”, declara la acea vreme Mihai Agaficioaia, general manager al City Mall. Ulterior, proiectul de birouri a fost inghetat.

Chiriasi au plecat sau au adunat datorii

Chiriasi au plecat sau au adunat datoriiIn plus, pe masura scaderii traficului in cadrul complexului comercial, pe parcursul anului 2009 si 2010 s-a inregistrat si o crestere a datoriilor pe care chiriasii le-au cumulat catre firma Victoria Holding, administratorul mall-ului.

“Operational s-a inregistrat o scadere cu 42,61% a cifrei de afaceri in primele 10 luni ale anului 2009 comparativ cu anul 2009, in timp ce in anul 2009 cifra de afaceri anuala s-a redus cu 9,57% fata de anul 2008. Diminuarea acesteia se datoreaza modificarii politicii de preturi, respectiv reducerii chiriei, pierderii unei parti din chiriasi si a expirarii unor contracte de inchiriere”, potrivit raportului citat.

Ca urmare a plecarii unor retaileri din cadrul centrului, au fost pierduti circa 1,9 milioane de euro, in timp ce restul pierderii provine din reducerile de chirii aplicate celor care au ramas in mall. Gradul de ocupare al City Mall a scazut in iunie 2010 la 80%, de la 90% un an mai devreme.

La inceputul anului trecut, proprietarii City Mall au semnat un parteneriat cu compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield pentru a atrage noi chiriasi in proiect. Procentul de spatii care vor fi inchiriate sau reinchiriate urma sa se apropie de 25% din numarul total de magazine existente. In prezent, datoriile cumulate catre consultantul imobiliar se ridica la circa 4.500 de euro potrivit raportului Casei de Insolventa Transilvania.

City Mall are o suprafata totala de 38.000 mp, dintre care 1.000 mp sunt terase pentru public. Cladirea este structurata pe trei subsoluri, parter si 4 etaje, oferind o suprafata pentru inchiriat de 19.000 mp. Printre chiriasii mall-ului se numara: Killtec, Stone Creek, Kenvelo, Sprider, Benvenuti, Lotto, Triumph, Jolidon, TinaR , Laser Maxx, KFC, Springtime, Burger King si Costa Cofee.