Scaderi de pana la 25%

Scaderi de pana la 25%Chiriile apartamentelor noi si vechi din Bucuresti s-au erodat anul trecut cu 20-25% fata de 2009, in unele cazuri scaderile fiind si mai mari, spune Andrei Nicolescu, proprietarul sucursalei imobiliare Century 21 Floreasca, specializata in tranzactiile de inchirieri pe segmentele mediu si lux.

“Cele mai mari chirii au fost inregistrate pentru apartamentele noi sau cele renovate recent folosind finisaje superioare, situate in zona centru-nord, precum Dorobanti – Capitale, bulevardele Aviatorilor si Kiseleff si zonele adiacente, precum si zona Herastrau – Soseaua Nordului, unde chiriile solicitate au depasit pragul de 17 euro/ mp util”, explica Andrei Nicolescu.

Astfel de apartamente se adreseaza in principal expatilor care ocupa pozitii de top management in cadrul companiilor multinationale sau in sectorul diplomatic. O explicatie a chiriilor mai mari, adauga Nicolescu, este gradul de confort sporit pe care aceste proprietati il ofera, nivelul ridicat al finisajelor, facilitatile suplimentare si, cel mai important, amplasamentul.

Iulian Niculae, proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult, estimeaza ca nivelul chiriilor pentru locuintele din Bucuresti a coborat anul trecuit cu circa 10-20% fata de pretul cerut de proprietari in 2009. Erodari pronuntate au fost inregistrate in zona centrala a Bucurestiului, respectiv zonele Magheru, Calea Victoriei si Piata Romana, scaderi validate in special la apartamentele interbelice.

“De asemenea, in derapaj au fost imobilele de lux, iar proprietarii care au dorit cu tot dinadinsul sa inchirieze au facut-o efectuand corectii de pret severe. Cererea restransa se datoreaza in primul rand expatilor, care sunt mai putini fata de anii precedenti, iar cei ce au ramas au primit bugete pentru chirii modificate corespunzator”, explica proprietarul Victoria Consult.

Scaderi ale chiriilor au fost inregistrate si in afara Bucurestiului, apartamentele din orasul Cluj-Napoca fiind scoase la inchiriat pentru sume cu 15-25% mai mici fata de anul 2009, potrivit agentiei RE/MAX Grup de Lux, specializata in tranzactii imobiliare in zona Clujului.

“Cele mai mari scaderi au fost atinse in cartierele nu atat de bine cotate si localitatile invecinate, ca de exemplu: Manastur, Marasti exceptand partea de granita cu Gheorgheni, Floresti, Baciu, Dambu Rotund si Someseni. Cu cat ne indepartam mai multe de centru orasului sau de anumite puncte de interes precum facultati, institutii, centre bussines, mall-uri, si preturile chiriilor scad”, afirma Paula Petrutiu, consultant pe segmentul inchirieri rezidential in cadrul agentiei RE/MAX Grup de Lux.

Citeste si Cat mai costa sa stai cu chirie in centrul Bucurestiului?.

Cum a inceput 2011

Cum a inceput 2011Anul 2011 a debutat cu un interes sporit in randul chiriasilor, afirma Iulian Niculae, proprietarul Victoria Consult. “Am sesizat ca oferte care au defilat linistit in perioada noiembrie-decembrie au starnit telefoane consistente la inceput de an”, spune el, adaugand insa ca ramane de vazut daca se va mentine acest trend sau este doar un impuls al noului an.

O atitudine pozitiva din partea chiriasilor in prima parte a lunii ianuarie a observat si Andrei Nicolescu, de la Century 21 Floreasca. “Pe acest inceput de an, am observat o atitudine optimisa din partea chiriasilor in ceea ce priveste redresarea situatiei economice din Romania. Daca pe parcursul anului 2010 lupta consultantului imobiliar s-a dus pe obtinerea pretului corect si pe negocierea contractelor clientilor din portofoliu, cred ca 2011 va aduce o securizare a chiriilor si o stabilitate intre preturile de listare si preturile obtinute in urma negocierilor”, precizeaza proprietarul Century 21 Floreasca.

Doua schimbari notabile au fost observate si pe piata din Cluj-Napoca, una vizand comportamentul proprietarilor, iar cealalta angajatii marilor companii. “Proprietarii renunta sa mai faca investitii suplimentare, rezumandu-se doar la intretinerea imobilelor, intrucat sanselor de a inchiria la preturi satisfacatoare pentru ei sunt tot mai mici. In plus, in contextul relocarilor si a extinderii companiilor in si din Cluj Napoca, multi dintre angajatii acestora au cautat sa-si inchirieze o locuinta”, spune Paula Petrutiu, de la RE/MAX Grup de Lux.

In ceea ce priveste estimarile consultantilor imobiliari pentru acest an, pariul ramane pe scaderea chiriilor. “Chiriile sunt inca in scadere, acest lucru explicandu-se prin faptul ca foarte multe apartamente stau minimum doua luni pe piata pana cand se inchiriaza. Dupa o perioada in care nu incaseaza nimic, majoritatea proprietarilor prefera sa incaseze o chirie mai mica, decat nimic”, subliniaza Paula Petrutiu.

O opinie similara impartaseste si Andrei Nicolescu, care considera ca atata timp cat oferta va fi mai mare decat cererea, ne putem astepta la o reducere in continuare a preturilor solicitate pentru chirii. “Pe segmentul apartamentelor noi, cresterea ofertei se datoreaza pe de o parte diminuarii personalului strain din multinationale, iar pe de alta parte, reducerii numarului de vanzari in proiectele rezidentiale, care a determinat multi dezvoltatori sau investitori sa aleaga varianta inchirierii”, explica el.

Singurul factor care ar fi putut sa influenteze considerabil piata inchirierilor de apartamente a fost considerat programul Prima Casa, insa in contextul in care plafonul de garantii pentru anul in curs a scazut de la 700 la 200 de milioane de euro, fiind introdus in plus si gajul pentru conturile curente ale clientilor, asteptarile jucatorilor din piata sunt rezervate.

“Noul program Prima Casa ar fi trebuit sa fie de prea mare succes si anvergura pentru ca, singur, sa poata influenta piata chiriilor”, a incheiat Iulian Niculae, de la Victoria Consult.