1 / 3

Scaderi de pana la 25%

Chiriile apartamentelor noi si vechi din Bucuresti s-au erodat anul trecut cu 20-25% fata de 2009, in unele cazuri scaderile fiind si mai mari, spune Andrei Nicolescu, proprietarul sucursalei imobiliare Century 21 Floreasca, specializata in tranzactiile de inchirieri pe segmentele mediu si lux.

“Cele mai mari chirii au fost inregistrate pentru apartamentele noi sau cele renovate recent folosind finisaje superioare, situate in zona centru-nord, precum Dorobanti – Capitale, bulevardele Aviatorilor si Kiseleff si zonele adiacente, precum si zona Herastrau – Soseaua Nordului, unde chiriile solicitate au depasit pragul de 17 euro/ mp util”, explica Andrei Nicolescu.

Astfel de apartamente se adreseaza in principal expatilor care ocupa pozitii de top management in cadrul companiilor multinationale sau in sectorul diplomatic. O explicatie a chiriilor mai mari, adauga Nicolescu, este gradul de confort sporit pe care aceste proprietati il ofera, nivelul ridicat al finisajelor, facilitatile suplimentare si, cel mai important, amplasamentul.

Iulian Niculae, proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult, estimeaza ca nivelul chiriilor pentru locuintele din Bucuresti a coborat anul trecuit cu circa 10-20% fata de pretul cerut de proprietari in 2009. Erodari pronuntate au fost inregistrate in zona centrala a Bucurestiului, respectiv zonele Magheru, Calea Victoriei si Piata Romana, scaderi validate in special la apartamentele interbelice.

“De asemenea, in derapaj au fost imobilele de lux, iar proprietarii care au dorit cu tot dinadinsul sa inchirieze au facut-o efectuand corectii de pret severe. Cererea restransa se datoreaza in primul rand expatilor, care sunt mai putini fata de anii precedenti, iar cei ce au ramas au primit bugete pentru chirii modificate corespunzator”, explica proprietarul Victoria Consult.

Scaderi ale chiriilor au fost inregistrate si in afara Bucurestiului, apartamentele din orasul Cluj-Napoca fiind scoase la inchiriat pentru sume cu 15-25% mai mici fata de anul 2009, potrivit agentiei RE/MAX Grup de Lux, specializata in tranzactii imobiliare in zona Clujului.

“Cele mai mari scaderi au fost atinse in cartierele nu atat de bine cotate si localitatile invecinate, ca de exemplu: Manastur, Marasti exceptand partea de granita cu Gheorgheni, Floresti, Baciu, Dambu Rotund si Someseni. Cu cat ne indepartam mai multe de centru orasului sau de anumite puncte de interes precum facultati, institutii, centre bussines, mall-uri, si preturile chiriilor scad”, afirma Paula Petrutiu, consultant pe segmentul inchirieri rezidential in cadrul agentiei RE/MAX Grup de Lux.

Citeste si Cat mai costa sa stai cu chirie in centrul Bucurestiului?.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri