1 / 5

Ce buget au romanii pentru locuintele noi

Oferta actuala de locuinte noi este alcatuita din apartamente cu suprafete prea mari care nu corespund familiilor de romani cu venituri medii, sunt concluziile celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Reas, in colaborare cu Jones Lang LaSalle.

“Locuintele noi sunt prea mari daca vorbim de clasa medie, cumparatorii cu venituri medii. Bugetele sunt restranse pe acest segment si de aceea se cauta suprafete mai reduse”, explica Alexandru Pricop (foto), managing partner al agentiei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta, adaugand ca bugetele de achizitie pe segmentul mediu sunt de aproximativ 1.200 euro/mp util.

In medie, din zece clienti Coldwell Banker, cel mult trei isi doresc o locuinta noua. Procentul variaza in functie de zona: in Bucurestii Noi, cartier in care majoritatea apartamentelor sunt construite recent, din zece clienti, cinci-sase doresc o locuinta noua, in timp ce la polul opus se afla cartierele clasice, precum Drumul Taberei.

Pe de alta parte, Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de agentii imobiliare Century 21, este de parere ca suprafata apartamentelor nu este relevanta atunci cand vorbim de accesibilitatea romanilor la o locuinta, ci este important pretul de vanzare al acestora.

“Chiar daca avem la vanzare apartamente mici, asta nu inseamna ca sunt accesibile, daca ele sunt mai scumpe fata de alte alternative de locuire. Motivele pentru care dezvoltatorii nu vand sunt legate, in principal, de neadaptarea proiectelor la cererea solvabila, avand, de regula, un cost de constructie prea mare fata de pretul oferit de cumparatori pentru locatia respectiva”, afirma Gabriel Alexandru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri