1 / 5

Sediul in vila istorica, o traditie "cumparata"

Pe piata spatiilor de birouri, tranzactiile de inchiriere cu vile istorice sunt rare, astfel de cladiri fiind cautate in special de companiile de consultanta, case de avocatura, agentiile de publicitate, pe scurt, de firmele care incearca sa isi creeze o anumita imagine.

“In unele tari, companiile care au sediul intr-o vila istorica detin acea cladire chiar si de o suta de ani, fiind o chestiune ce tine de traditie. In fond, cine decide sa aiba biroul intr-o vila istorica vrea «sa cumpere» traditia”, explica Horatiu Florescu (foto), CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

In ultima vreme insa, marile case de avocatura s-au indreptat tot mai mult catre cladirile moderne de birouri, in contextul in care vilele au devenit neincapatoare pentru echipele de avocati.

In Bucuresti, cele mai multe dintre vilele construite inainte de anul 1950 au suprafate sub 1.500 mp, ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru companiile care vor sa se mute intr-o astfel de cladire. “Comparativ cu cladirile moderne de birouri, vilele au o ineficienta a spatiului mai ridicata, intrucat ele nu au fost gandite ca spatii de birouri”, subliniaza Florescu.

Pe langa consultanti, vilele istorice sunt alese si de ambasade, insa rareori vom asista la mutarea in vile a companiilor din domeniul IT sau call center, unde eficienta reprezinta un criteriu important in selectia spatiului, afirma Sinziana Zainea, senior consultant in cadrul departamentului de birouri al companiei Jones Lang LaSalle. Printre companiile care au sedii in vile istorice reprezentative, Zainea da exemplu Omniasig, ING si Unicredit Bank.

Comenteaza aici: Ce tip de cladire preferi pentru biroul in care lucrezi?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri