Majorarile salariale se mentin la nivelul lui 2011 sau sub

Majorarile salariale se mentin la nivelul lui 2011 sau subTendinta conservatoare a companiilor privind cresterile salariale se mentine si anul acesta, marcand o continuare a politicilor de control al costurilor.

Rezultatele de acest an ne arata cresteri salariale cu aceleasi valori ca anul trecut sau chiar mai mici, astfel incat putem vorbi de valori procentuale acordate de companiile private din Romania intre 4% - 7%. De asemenea, de remarcat este si valoarea medie a procentelor de cresteri salariale de 5%, fata de 6% in 2011.

Studiul Salarial Mercer 2012 a fost finalizat la sfarsitul lunii august, cu o participare a peste 150 de companii din majoritatea industriilor.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Tendinte similare, la nivel global

Tendinte similare, la nivel globalTendintele din Romania se aliniaza din ce in ce mai mult celor europene si globale, unde se remarca aceeasi atitudine constant precauta, ceea ce demonstreaza o tot mai mare aliniere la tendintele din Europa. Astfel, in tari precum Germania si Franta se observa un procent de 2,8% crestere estimata a salariilor in 2012, in timp ce Polonia estimeaza 4%, Marea Britanie si Suedia 3%, Spania 2,4%, iar Italia 2,7%.

De asemenea, aceeasi tendinta globala reiese si din previziunile de acordare a procentelor de cresteri salariale pentru 2013, care nu iau in calcul si procentul de crestere a inflatiei. Cu toate acestea, putem observa ca valorile medii nu mai ating decat rareori si in nici un caz nu depasesc 4% - 5%.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Diferente ale cresterilor, in functie de nivelul ierarhic

Diferente ale cresterilor, in functie de nivelul ierarhicVariatia salariilor difera in functie de nivelul posturilor, cele mai mari cresteri putand fi observate la nivel de posturi de executie si specialisti.

Cu toate acestea, comparand cu politicile de anul trecut, observam ca si la nivel de top management mai multe organizatii au acordat cresteri salariale in timp ce anul trecut salariile managerilor au fost inghetate.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Se mentin diferentele salariale intre Capitala si provincie

Se mentin diferentele salariale intre Capitala si provincieDiferentele dintre valorile salariilor din Bucuresti si cele din restul tarii se mentin; salariile din provincie pentru posturile de specialisti si executie sunt mai mici cu 15% fata de cele ale omologilor lor din Bucuresti.

In ceea ce priveste posturile de management, diferentele sunt mai semnificative, ajungand pana la valori chiar de 40%.

Sursa foto: Wikipedia

Fluctuatia voluntara de personal, la nivelul lui 2011

Fluctuatia voluntara de personal, la nivelul lui 2011Procentul de angajati care au parasit companiile din proprie initiativa ramane la aceeasi valoare medie de 6%, ca in 2011.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

A crescut numarul companiilor care vor sa isi reduca personalul

A crescut numarul companiilor care vor sa isi reduca personalulDintre companiile participante la studiu, 8% intentioneaza ca in acest an sa reduca din personal, un procent mai mare fata de anul trecut, cand acesta atingea doar 6%.

Totodata, anul acesta 48% isi manifesta dorinta de a angaja, iar 49% nu indica vreo schimbare in organigrama. Cea mai mare parte a companiilor au pozitii disponibile fie de specialisti de nisa (IT, financiar, audit), fie posturi de management.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Platile variabile, atractia companiilor

Platile variabile, atractia companiilorSi in acest an valoarea platii variabile reprezinta in continuare un mijloc de compensare foarte folosit, iar politiciile in ceea ce priveste acordarea acesteia nu au suferit modificari; in schimb valorile incasate de catre angajati sunt in continuare in crestere fata de anii trecuti.

Bonusurile variabile reprezentate ca si procent din salariul anual de baza, nu prezinta schimbari fata de anii trecuti, mentinandu-se la aceleasi procente inca din 2010: top management - 20%, mid-management - 15% si specialisti intre 10% si 15%.


Sursa foto: freedigitalphotos.net