5 / 6

Marea Britanie

Marea Britanie este in topul preferintelor romanilor, 46% dintre respondenti dorindu-si sa plece la o universitate din aceasta tara.

Pentru Marea Britanie, studentii pot accesa Tuition Fee Loan,
imprumut guvernamental care acopera in totalitate taxa de scolarizare a studentilor admisi la un program de Bachelor in Marea Britanie la o universitate de stat.

Pentru acest imprumut pot aplica toti studentii care vin din Uniunea Europeana, el acordandu-se in mod automat, fara selectie. Fiind un imprumut, el va trebui rambursat, insa pe perioada studiilor beneficiarul nu trebuie sa ramburseze nimic. El va incepe sa faca acest lucru numai dupa terminarea studiilor si numai in momentul in care venitul sau anual depaseste un anumit prag, depinzand de tara unde alege sa ramana.

De exemplu, daca un student alege sa se intoarca in Romania dupa terminarea studiilor in Marea Britanie, el nu va incepe sa ramburseze creditul decat in momentul in care venitul sau anual este de peste 12.600 lire sterline pe an (echivalentul in moneda nationala). In momentul in care a atins acest prag, el va incepe sa ramburseze treptat, prin sistemul de taxe national, un procent din suma ce depaseste pragul de 12.600 GBP/an. Daca va castiga 13.000 de lire pe an, va da inapoi 9% pe luna din ce depaseste suma de 12.600, adica din 400 de lire (36 de lire pe an), astfel venitul sau ramanand foarte putin afectat. Daca in 30 de ani nu va ajunge sa castige peste 12 600 de lire pe an (sau suma in functie de tara in care va lucra), imprumutul se va sterge.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri