Un inginer chimist ajunge viitorul presedinte al Chinei

Un inginer chimist ajunge viitorul presedinte al ChineiMai degraba masiv, cu o fata ca de papusa si parul negru cu o carare impecabila, Xi Jinping ar urma sa fie consacrat in functie la finalul Congresului, prevazut catre 15 noiembrie, un eveniment difuzat in direct de televiziune pentru 1,3 miliarde de chinezi.

Tatal sau, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fonatorii gherilei comuniste in nordul Chinei. La varsta de 15 ani, Xi Jinping este expediat la tara, in Shaanxi (nord), impreuna cu milioane de liceeni si studenti, inclusiv fosti "gardieni rosii" ai "revolutiei culturale", cu scopul de a fi "reeducat" de catre tarani. Aici este admis in randul partidului, in 1974. El va ramane "la tara" pana in 1975, an in care este admis la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing, unde a studiat si Hu Jintao. El obtine aici o diploma de inginer chimist.

Urmeaza o cariera clasica de cadru comunist - fara prea multa stralucire, dar evitand unele "capcane" - in cadrul careia a forjat diverse aliante cu scopul de a accede la functii tot mai importante, ajungand guvernator la Fujian in 2000 si sef al partidului la Zhejiang in 2002 - doua dintre cele mai stralucitoare provincii de coasta ale "miracolului economic" chinez. In 2007 este chemat in ajutor de catre Hu Jintao, pentru a face "curatenie" in metropola Shanghai, unde numarul unu al partidului, Chen Liangyu, caruia ii ia locul, a fost indepartat de un vast scandal de coruptie. In martie 2008 devine vicepresedinte al statului chinez, iar in octombrie 2010 devine vicepresedinte al puternicei Comisii Militare a PCC. Aceasta promovare il confirma ca succesor al lui Hu Jintao.

Xi Jinping a adancit singur misterul care il inconjoara la inceputul lui septembrie, cand a disparut fara nicio explicatie timp de aproximativ 12 zile, suscitand un val de speculatii cu privire la starea sa de sanatate.

Sursa foto: Agerpres

Asemanari si diferente de comportament intre Xi Jinping si Hu Jintao

Asemanari si diferente de comportament intre Xi Jinping si Hu JintaoPersonalitatea lui Xi Jinping ramane o enigma, atat de mult se confunda cu cariera unui membru al aparatului care a asteptat, in umbra predecesorului sau Hu Jintao, ca functia sa se elibereze.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, este susceptibil sa detina timp de zece ani postul de secretar general al PCC pe care il va mosteni, la fel ca Hu Jintao, caruia ii va urma in functie in functia de presedinte al Republicii Populare in martie 2013.

Tot zece ani ii despart pe cei doi lideri. Un numar de ani prea mic pentru a reprezenta o generatie, dar poate suficient pentru un "sange nou", capabil sa raspunda provocarilor unei Chine aflate in plina schimbare.
In strainatate, noii lideri chinezi sunt considerati reformatori. Acesta a fost cazul lui Hu Jintao, care a fost presedinte intr-o perioada de o formidabila ascensiune economica dar si de un imobilism politic apasator. Acelasi ar putea sa fie si cazul lui Xi Jinping.

Hu Jintao este cunoscut ca sobru, cu gesturi aproape "robotizate". Xi Jinping este considerat mai afabil, nu total lipsit de jovialitate si mai relaxat la televiziune.

Insa, dincolo de fatada, acest barbat ramane, in mod fundamental, o enigma.

Unii experti il considera un conservator lipsit de charisma, lucru care nu schimba cu nimic cursul actual. Altii, mai numerosi, recunosc ca dispun de prea putine indicatii despre modul in care va conduce.

Sotia este o cantareata celebra. Familia lui Xi Jinping ar avea o avere de sute de milioane de dolari

Sotia este o cantareata celebra. Familia lui Xi Jinping ar avea o avere de sute de milioane de dolariSotia sa, Peng Liyuan, o cantareata celebra avansata la gradul de general de armata este, de altfel, mai populara de cat el in China.

Cuplul are o fiica, aflata potrivit unor informatii la studii in Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.

Secretul care inconjoara familia sa, la fel ca in cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat in iunie de o ancheta a agentiei Bloomberg, care a relevat ca rude ale lui Xi Jinping ar detine o avere ce insumeaza cateva sute de milioane de dolari.

Aceasta ancheta jurnalistica a fost imediat cenzurata in China.

Sursa foto:
Site-ul Universitatii Harvard


Ii plac filmele de razboi de la Hollywood. Despre straini spune ca sunt cu burta plina

In 2009 el a suprins intreaga lume, in cursul unei vizite in Mexic, criticandu-i pe un ton muscator pe "straini, cu burta plina, care nu au altceva mai bun de facut decat sa arate cu degetul" China.

Potrivit unei telegrame dezvaluita de catre WikiLeaks, Xi Jinping a marturisit unor diplomati americani ca ii plac filmele de razboi hollywoodiene. "Saving Private Ryan" al lui Spielberg ar fi filmul sau preferat.

Sursa foto: Pagina de Facebook a filmului Salvati Soldatul Ryan