Nevoiasii

NevoiasiiStudiul masoara indexul de fericire ca indicator compozit ce are la baza evaluarea gradului de satisfactie general a vietii, evaluarea nivelului fericirii si scala Cantril Self-Anchoring.

Indexul de fericire are valori cuprinse intre 0 si 100 (unde 0 inseamna total nefericit si 100 extrem de fericit), ce caracterizeaza din punct de vedere cantitativ nivelul mediu de fericire al unei persoane/grup de persoane.

Astfel, categoria Nevoiasii reprezinta segmentul cu cel mai scazut index de fericire (44,4 pe o scala de la 1 la 100) si cuprinde 20.3% din populatie, majoritatea singuri/fara partener (necasatorit/ divortat/ separat/ vaduv). Portretul romanului nefericit presupune pe langa profilul demografic un venit sub 1.400 de lei, o sanatate precara si lipsa sensului in viata. Marimea gospodariei este mai mica de 3 persoane, cei mai multi avand un singur membru in gospodarie.

Ei sunt in mare parte angajati si casnice, cu probabilitate mare de a intarzia platile catre creditori si cand au bani in plus inclina sa-i cheltuiasca pe bunuri materiale. Munceste din greu pentru a-si acoperi cosul zilnic si se simte adesea singur. Lipsa interactiunii sociale si a realizarilor profesionale au dus la pierderea energiei si increderii in sine ce actioneaza in detrimentul fericirii.

PUNCTE FORTE: -
BARIERE: Relatii personale, Sanatate, Timp liber, Comunitate

Sursa foto: freedigitalphotos.net


In cautarea drumului

In cautarea drumuluiCei care sunt "in cautarea drumului" cuantifica 20,3% din populatie se situeaza un pas semnificativ mai sus pe Indexul de fericire (50,3).

Predominant feminin, la extremitatile targetului de varsta si cu venituri sub 1.400 lei, cei mai multi nu sunt casatoriti, nu au job sau au un job "de nevoie". Cu toate ca situatia profesionala si materiala actioneaza in detrimentul fericirii, activitatile educationale, de arta si cultura, plus inclinatia catre socializare aduc o usoara contrabalansare.

PUNCTE FORTE: Acces la Educație, Arta si Cultura
BARIERE: Munca, Bunastare mentala, Bunastare materiala

Familist

FamilistFamilist este segmentul de mijloc din punct de vedere al indexului de fericire (54.7 pe scala de la 1 la 100) si reprezinta 17.4% din populatie. Predominant 35 - 44 ani, majoritatea casatoriti, au cea mai numeroasa familie sii cel mai probabil 2 sau mai multi copii, au o stare de sanatate buna ce le permite sa isi desfasoare activitatile zilnice relativ usor.

Sunt predominant femei ce probabil se afla in concediu de maternitate, poate intr-o pauza mai lunga datorita recesiunii economice sau poate a fost alegerea lor sa fie casnice. Sunt orientate catre crearea unui mediu sanatos si echilibrat pentru familie.

Nivelul scazut al venitului (sub 1.400 de lei) si lipsa realizarilor profesionale (ce actioneaza in detrimentul fericirii) sunt compensate de implinirile pe plan familiar.

PUNCTE FORTE: Timp liber, Sanatate
BARIERE: Munca, Acces la Educatie, Arta si Cultura

Carierist

CarieristCarierist - cel mai mic segment (13.7% din populatie), are un nivel de fericire peste medie (61,5 pe scala de la 1 la 100) ce este bazat in principal pe realizarile profesionale si castigul financiar. In contextul actual aceste lucruri le ofera statut, prestanta si identitate. Carierist este un segment predominant masculin, in grupa mijlocie de varsta 35-44 ani, cu domiciliul in Bucuresti sau orase mari.

Locul de munca i-a ordonat si familiarizat cu provocarile. Din acest motiv ei vad o multime de imbunatatiri ce trebuiesc realizate de catre administratia publica in ceea ce privesite mediul inconjurator, cartierul sau vecinatatea, sistemul de sanatate sau educatie. Au o doza de pesimism data de factorii externi lor, ce sunt mentionati mai devreme.

PUNCTE FORTE: Munca, Bunastare mentala
BARIERE: Carterul/localitatea, Calitatea mediului, Guvernare

Impliniti si echilibrati

Impliniti si echilibratiImpliniti si echilibrati, segmentul ce cuantifica 32.6% din target. Provin mai degraba din orase mici, au o famile mai numeroasa decat media, copii, sunt angajati si au venituri de peste 2000 RON. Locul de munca este important din trei motive: material, al recunoasterii profesionale si al echilibrului cu timpul liber (familia si prietenii sunt extrem de importanti pentru ei).

Au invatat sa se bucure de orice moment si sa evite problemele – ceea ce le ofera echilibru si stabilitate. Stiu ca increderea este un ingredient de baza in viata, de aceea au invatat sa o cultive, sa acorde incredere mediului de afaceri, vecinilor si autoritatilor.

PUNCTE FORTE: Bunastare materiala, Munca, Guvernare, Bunastare mentala
BARIERE: -

Studiul National Happiness a fost realizat de Novel Research, Arsenoaiei&Matasel si Strategescu punct ro cu suportul The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory de la San Francisco State University si a fost efectuat in perioada septembrie - octombrie 2012 pe un esantion national de 1.002 respondenti, populatie urbana activa (18 si 64 de ani).