Olanda

OlandaDupa ce a creat in 1998 un parteneriat pentru homosexuali, Olanda a fost primul stat care a permis casatoria civila, in aprilie 2001, pentru cuplurile de acelasi sex.

Obligatiile si drepturile sotilor sunt identice cu cele ale heterosexualilor, inclusiv cele privind adoptarea de copii.

Belgia

BelgiaCasatoriile intre homosexuali sunt autorizate incepand din iunie 2003.

Cuplurile homosexuale au aceleasi drepturi ca si cuplurile heterosexuale, mai putin in materie de filiatie. Ele au obtinut in 2006 dreptul de a adopta.

Spania

SpaniaCasatoria homosexuala a fost legalizata in iulie 2005. De asemenea, aceste cupluri, casatorite sau nu, pot sa adopte.

Canada

CanadaLegea privind casatoria cuplurilor homosexuale si dreptul de a adopta a intrat in vigoare in iulie 2005. Majoritatea provinciilor canadiene autorizau deja uniunea intre persoane de acelasi sex.

Africa de Sud

Africa de SudIn noiembrie 2006, Africa de Sud a devenit primul stat al Africii care a legalizat uniunea intre doua persoane de acelasi sex prin "casatorie" sau "parteneriat civil". Aceste cupluri pot, de asemenea, sa adopte.

Norvegia

NorvegiaO lege din ianuarie 2009 implementeaza egalitatea intre homosexuali si heterosexuali atat in ceea ce priveste casatoria si adoptia, cat si in privinta beneficierii de o asistenta in vederea fertilizarii. Un parteneriat civil exista inca din 1993.

Sursa foto: http://www.visitnorway.com

Suedia

SuediaPioniera in ceea ce priveste dreptul la adoptie, Suedia permite, incepand din mai 2009, cuplurilor homosexuale sa se casatoareasca civil sau religios. Incepand din 1995, acestea erau autorizate sa se uneasca printr-un "parteneriat".

Sursa foto: http://www.sweden.se

Portugalia

PortugaliaO lege de la 1 iunie 2010 a modificat definitia casatoriei, suprimand referinta la "sex diferit". Legea exclude dreptul la adoptie.

Islanda

IslandaLegea care legalizeaza casatoriile homosexuale a intrat in vigoare in iunie 2010.

Incepand din 1996, uniunile gay erau recunoscute, insa nu erau numite casatorii. Adoptia este autorizata din 2006.

Argentina

ArgentinaLa 15 iulie 2010, Argentina a devenit primul stat care a autorizat casatoria homosexuala in America Latina.

Cuplurile homosexuale au acces la aceleasi drepturi ca si cele heterosexuale si pot adopta.

Ce se intampla in alte tari

Ce se intampla in alte tariAlte doua tari autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex, pe o parte a teritoriului lor, si anume Statele Unite (Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York (foto), statul Washington, Maine, Maryland si capitala Washington) si Mexicul, in capitala federala, Mexico.

Alte tari au adoptat legislatii privind o uniune civila care acorda drepturi mai mult sau mai putin extinse homosexualilor, ca Danemarca (1989), Franta (1999), Germania (2001), Finlanda (2002), Noua Zeelanda (2004), Marea Britanie (2005), Cehia (2006), Elvetia (2007), Uruguay, Columbia si Irlanda (2011).

Sursa foto:
http://www.nycgo.com/


Sursa foto: www.freedigitalphotos.net