Papa Benedict al XVI-lea a cumparat obligatiuni emise de BM

Papa Benedict al XVI-lea a cumparat obligatiuni emise de BMPresedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, cardinalul Renato Raffaele Martino, declara pe 8 noiembrie 2006 ca va cumpara in numele papei primele obligatiuni emise de International Finance Facility for Immunisation (IFFIm), administrata de Banca Mondiala, cu obiectivul principal dezvoltarea programelor de vaccinare in tarile sarace.

Cardinalul Renato Raffaele Martino nu a precizat care este cuantumul pe care Vaticanul il investeste, pentru sustinerea acestei initiative. "Prin acest gest, papa Benedict al XVI-lea isi manifesta intreaga sa sustinere pentru aceasta initiativa", a subliniat oficialul de la Vatican.

Obiectivul IFFIm este sa vaccineze cinci sute de milioane de copii, pana in anul 2015, contra unor maladii ca pojarul, poliomielita si tetanosul, care fac, anual, intre doua si trei, pana la cinci milioane de victime, copii, in tarile sarace.

Papa roaga bancile sa ii ajute mai mult pe saraci

Papa roaga bancile sa ii ajute mai mult pe saraci"Activitatea bancilor trebuie sa fie indreptata spre solidaritatea cu cei mai saraci si sustinerea economiei reale", spunea in decembrie 2008, la Vatican, Papa Benedict al XVI-lea. Papa, a carui interventie este consacrata mai ales invatamintelor spirituale, a facut astfel o incursiune in problemele economice.

Criza financiara mondiala a determinat Vaticanul sa publice in 22 noiembrie 2008 un document in care cere "un nou pact financiar international" bazat pe valori etice. Benedict al XVI-lea afirmase, de asemenea, in 6 octombrie ca perioada de criza financiara dovedeste zadarnicia goanei dupa bani si invitase umanitatea sa isi construiasca viata pe baza cuvantului divin.

Papa Benedict al XVI-lea si criza financiara

Papa Benedict al XVI-lea si criza financiaraJumatate de an mai tarziu, Papa Benedict al XVI-lea solicita din nou lumii financiare crearea unei "autoritati politice mondiale" pentru a "ajuta economiile afectate de criza" si "sa previna agravarea dezechilibrelor", in prima sa enciclica sociala.

"Pentru guvernarea economiei mondiale, pentru ajutarea economiilor afectate si pentru a preveni agravarea celor mai mari dezechilibre, trebuie creata de urgenta o Autoritate politica mondiala", afirma Papa in textul de 150 de pagini, intitulat "Caritas in veritate", care ia in calcul toate problemele cu care se confrunta momentan sociatatea.

"Scena economica internationala, marcata de mari deviatii si nereusite, are nevoie de un model nou pentru a intelege afacerile. Modelele vechi dispar insa alte modele, mult mai promitatoare, apar la orizont. Fara indoiala, unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta companiile il reprezinta dependenta de investitori, care limiteaza valoarea lor sociala", reiese din enciclica.

Documentul mai afirma ca "actorii de pe pietele financiare trebuie sa redescopere radacinile etice ale activitatii lor, pentru a nu abuza de instrumentele sofisticate ce pot fi utilizate pentru a insela asteptarile celor ce economisesc. Buna intentie, transparenta si cautarea de rezultate pozitive sunt compatibile si nu trebuie niciodata detasate una de alta".

Decret impotriva spalarii banilor

Decret impotriva spalarii banilorPapa Benedict al XVI-lea a publicat la sfarsitul lunii decembrie 2010 un decret, "motu proprio", impotriva spalarii banilor, la trei luni dupa lansarea unei investigatii impotriva a doi membri in conducerea bancii Vaticanului. Acest decret privind "prevenirea si combaterea activitatilor ilegale in domeniul financiar si monetar" prevede infiintarea unei Autoritati pentru informatii financiare a Vaticanului.

Papa va aproba o lege pentru prevenirea si combaterea spalarii de bani, a activitatilor criminale si a finantarii terorismului, se arata intr-un comunicat al Vaticanului. Potrivit agentiei de informatii religioase i.Media, aceste dispozitii vor permite intrarea Vaticanului pe lista tarilor care respecta normele luptei cu spalarea banilor, a OCDE si Grupului de Actiune in Domeniul Financiar.

Vaticanul vrea o banca centrala mondiala

Vaticanul vrea o banca centrala mondialaVaticanul a cerut in octombrie 2011 o reforma radicala a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autoritati politice globale care sa administreze economia si a unei banci centrale mondiale. Scopul este o noua ordine economica mondiala bazata pe etica si binele comun.

Propunerea, inaintata luni de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace al Vaticanului, urmeaza unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denuntat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabila de prabusirea financiara. Documentul subliniaza ca "economia are nevoie de etica" si sugereaza ca procesul de reforma sa inceapa cu Organizatia Natiunilor Unite ca punct de referinta.

Astfel, Vaticanul cere infiintarea "unei autoritati publice globale" si a unei 'banci centrale mondiale" care sa conduca sectorul financiar, intrucat acesta a devenit depasit si deseori ineficient in a face fata crizelor. Biserica cerea inclusiv impunerea de taxe asupra tranzactiilor financiare. Vaticanul condamna astfel ceea ce numeste "idolatrizarea pietelor" si "gandirea neoliberala", care cauta doar solutii tehnice la problemele economice.

Papa voia o presa cu mai putine subiecte negative

Papa voia o presa cu mai putine subiecte negative"Stirile negative primesc mai mult spatiu editorial decat cele pozitive, iar continuarea acestor tendinte nu va face nimic altceva decat sa duca lumea spre o directie sumbra, negativa", avertiza Papa Benedict al XVI-lea in timpul traditionalei slujbe de Anul Nou.

"Raul face mai mult zgomot decat binele: o crima cu sange rece, violenta raspandita pe scara larga, nedreptatile grave, toate acestea se transforma in subiecte de stiri; de cealalta parte, insa, dovezile de dragoste si de ajutor uman raman in umbra", a spus Papa Benedict miilor de credinciosi care au venit sa asiste la ceremonia religioasa la inceputul acestui an.

"Daca vrem sa intelegem lumea si viata, nu trebuie doar sa ne oprim la stiri, ci sa fim capabili sa ne pastram linistea, sa meditam, sa ramanem calmi si sa reflectam adanc, trebuie sa invatam sa ne oprim si sa gandim", a mai spus acesta.

Suveranul Pontif s-a aratat sensibil la situatia din media actuale, in conditiile in care, in 2012 cand acesta a intreprins vizite in Cuba, Mexic si Liban, presa a acordat o mai mare importanta procesului de coruptie in care a fost implicat fostul sau majordom, decat respectivelor evenimente oficiale.